Snap
  • Mama
  • post

Werken: omdat ik het leuk vind!

Er zijn natuurlijk best dagen dat ik niet bijster veel zin heb om te gaan werken, toen ik nog twee banen had vond ik het af en toe best vermoeiend en was ik steeds aan het switchen. Nu heb ik nog één werkgever na gestopt te zijn met één baan (voor het gezin). Maar, ondanks alles waren er zowel toen als nu dagen dat ik dacht 'wat heb ik toch een leuke baan!' Zo ook vandaag...

Werken doe ik echt wel voor de centjes. Ik kan niet thuisblijfmoeder zijn. Maar ik heb gelukkig ook vaak echt plezier in m'n werk. Lesgeven aan (hoog)begaafde kinderen is intensief, maar ook ongelooflijk leuk. Zit er een jongen in je klas (11 jaar) die helemaal in de aandelen zit. In zijn eigen klas snapt niemand hem, maar bij ons in de plusklas wordt er geregeld gevraagd hoe het nou zit en is er oprecht interesse voor zijn bijzondere hobby. Of een meisje (10 jaar) die al veel langer dan alle andere kinderen uitkijkt naar Sinterklaas, omdat ze weet dat ze dan haar telescoop krijgt; ze weet veel meer van de ruimte dan ik wist op die leeftijd. Kringgesprekken verlopen altijd anders dan je van te voren denkt. De meeste kinderen zitten namelijk vol met creatieve, originele ideeën, die mij ook weer inspireren. En lees je teksten die door de kinderen zijn geproduceerd waar moeilijke woorden in staan, dan verrassen ze me nog altijd als ze laten merken het niet geknipt en geplakt te hebben zonder erbij na te denken, maar ook daadwerkelijk kunnen uitleggen wat er staat.

Ik weet dat het een luxe is dat we een plusklas mogen draaien in deze tijd waarin het onderwijs het niet makkelijk heeft en de financiën dit soort activiteiten soms onmogelijk dreigen te maken. Maar zolang als wij mogen bestaan geniet ik van die geweldige uitspraken, de eagerness om te leren en de creatieve breinen die veelal achter onze (hoog)begaafden schuil gaan. Ik ben wel benieuwd of jullie ook bekend zijn met plusklassen (hetzij bovenschools of intern) bij jullie in de omgeving. Na jaren met deze kinderen gewerkt te hebben ben ik enkel een groter voorstander geworden van meer aandacht voor ons toptalent (in wording), maar her en der hoor ik nog altijd geluiden dat 'men' denkt dat (hoog)begaafde kinderen zich wel redden en geen extra aandacht nodig hebben. Hoe kijken jullie hier tegenaan?

10 jaar geleden

Zelf ben ik beginnend leerkracht. In mijn opleiding heb ik gekeken naar de plusklas en wat voor verschil het maakt. Voor ieder kind is het belangrijk om uitgedaagd te worden. Elk kind op zijn eigen niveau, zowel de leerlingen onder niveau als op en hoger niveau. Ik vind ook dat leerkrachten zich hier heel bewust van moeten zijn en veel uitdaging voor elk niveau moeten bieden.... er is immers geen kind hetzelfde, maar kinderen willen graag wel hetzelfde. Uitgedaagd worden en hierin succes boeken! Dat is voor mij het "echte leren". Denk zelf maar eens als je een baan hebt waar je, je niet thuis voelt. Niemand begrijpt je, het werk is saai en makkelijk. Hier zul je je makkelijk thuis voelen. Stel dat je in die baan 1 dag krijgt om even met mensen te werken die zich hetzelfde voelen... dan samen een leuke uitdaging aangaan. Dat is gewoon weg heerlijk! Nee hoor.... Ik hoop dat de plusklassen blijven en vindt het heel leuk dat leerkrachten zich hier ook zo voor in kunnen zetten! Hou vol en blijf de uitdaging opzoeken voor de leerlingen en jezelf!

10 jaar geleden

Nou heb ook een zoon van 11 met hoog IQ maar moet van de leraar zich maar net zoals de andere kinderen gedragen. Hij heeft de drempelonderzoek voorbeeldig doorstaan en komt op VWO - VWO-hoog uit maar zoals de leraar zegt als hij niet hetzelfde als de andere in de klas doet word gaat de leraar zijn definitieve advies op vele malen lager gooien waardoor ik bang ben dat mijn zoon dadelijk zijn school gaat vergooien als straks op de andere school weer getreiterd gaat worden omdat hij slimmer is dan de rest.

10 jaar geleden

Bij ons op school is het wel opgenomen in de protocollen dus structureel, maar er moet helaas wel elk jaar bekeken worden hoe het ingevuld gaat worden. Afgelopen schooljaar hebben we de pittige plustorens aangeschaft waarbij de kinderen veel zelfstandig kunnen waardoor het ook mogelijk is het in de klas aan te bieden aan deze kinderen.

10 jaar geleden

Klinkt heel goed. Met zo`n baan voel je je vast aan het eind van de dag erg nuttig!