{{ message.message }}
{{ button.text }}

Werken als mama: duur, stressvol en nog steeds beladen

Afbeelding blog 'Werken als mama: duur, stressvol en nog steeds beladen'

Het was vorige week weer volop in het nieuws: werkende moeders hebben het zwaar en zijn moe. Ons dure en ingewikkelde kinderopvangstelsel geeft veel vrouwen onnodige stress, zo bleek uit onderzoek door Women Inc. En: ons Nederlandse systeem staat gelijkheid tussen man en vrouw in de weg. Goedkopere kinderopvang, een simpeler bekostigingssysteem, andere verlofregelingen (ja, ook voor vaders!) zou de boel flink kunnen veranderen. Ik begin spontaan te trappelen van blijdschap bij dit soort berichten. Want als werkende moeder heb je extra ballen in de lucht te houden en zouden omstandigheden hét verschil kunnen maken. Werk en gezin is nu eenmaal een combi die veel flexibiliteit vraagt, die je vaak juist door te werken niet meer hebt.

Idiote luxe
Ik werk uit vrije wil, niet uit dringende financiële noodzaak. Een luxe, daar ben ik me heus van bewust. Werken brengt mij heel veel op persoonlijk vlak. Ook maakt het mij een fijnere, gelukkiger moeder. Nadeel is wel: werken kost als moeder een hele bak geld. Tot een jaar geleden zaten alledrie mijn kinderen nog drie dagen op het kinderdagverblijf, en lagen de kosten voor onze eigen bijdrage rond de 1100 euro per maand. Nu, met één kind op de bso, zijn de kosten wat lager maar nog steeds in die regionen. Ja, dat komt omdat we een goed inkomen hebben. En dus mag ik niet klagen. Maar als je puur kijkt naar mijn inkomsten als freelance journalist (drie om vier dagen in de week), gaat het overgrote deel van mijn zuurverdiende centjes direct naar de kinderopvang. En dat doet stiekem toch echt een beetje pijn. Werken loont voor veel moeders gewoonweg niet, als je alleen naar geld kijkt. Dat vind ik voor een welvarend land anno 2020 ronduit idioot.

Dumpen op het kinderdagverblijf
Ook rust er nog steeds een fel, sluimerend oordeel op werkende moeders. Als werkende moeder ‘dump je je kinderen’ immers bij een ander, ‘kinderen neem je toch niet als je er niet zelf voor wilt zorgen’ en ‘je moet je kind als moeder zelf opvoeden’. Ik weet dat thuisblijfmama’s op hun beurt ook zo hun portie kritiek krijgen, maar in de basis is het fijner om te horen dat mensen je bewonderen (‘ik zou het niet kunnen’) omdat je ‘een offer brengt’ dan dat je niet goed bent voor je kinderen omdat je graag werkt naast je gezin. Lijkt mij. Ik zou liever horen dat ‘mijn wereldje wel klein is zeker?’ dan ‘dat je dat durft, je kinderen achterlaten bij een vreemde’, of: 'Vind je dat niet zielig?' Dat zegt namelijk iets naars over jou als moeder. In de ogen van een heel aantal mensen help ik mijn kinderen de afgrond in, foei!

Rolpatronen
Ik kan hier een heel betoog houden over de voordelen van kinderopvang, want die zijn zelfs wetenschappelijk aangetoond. Maar dat ga ik niet doen, iedereen kan zich daar zelf in verdiepen. En ik weet intussen dat haters toch niet te overtuigen zijn, ook niet met feiten. Prima, ieder z’n keuze. Maar ik zou zo graag willen dat werken als moeder, of je dat nu uit plezier of uit financiële noodzaak doet, als normáál wordt gezien. Door andere moeders en vaders, door kinderloze medemenschen, door werkgevers, door de overheid. En dat is precies wat Women Inc. wil bereiken met het onderzoek: ‘Het systeem moet veranderen, de politiek is aan zet. Zodat meer vrouwen financieel onafhankelijk worden, mannen meer zorgtaken op zich nemen en we breken met traditionele rolpatronen en opvattingen die ongelijke kansen in stand houden.’

Inspirerend
Want hoe je het ook bekijkt, die rolpatronen, ongelijkheid en financiële afhankelijkheid onder vrouwen zijn er nog steeds. Ik ben geen feminist, maar dat zijn toch wel dingen die ik graag anders zou zien. Ook voor mijn kinderen: twee zoons en een dochter. Ik gun ze een toekomst waarin gezin en werk beter te combineren zijn, waarin werkende mama’s minder stress en financiële zorgen ervaren, niet meer als egoïst worden gezien maar als inspirerend voorbeeld. Een gelukkige mama maakt kinderen ook gelukkig, of ze nou thuis blijft of werkt. En of werken als moeder nu moet of niet: dat mag toch op geen enkele manier financieel of mentaal bestraft worden?  

*Mamaplaats faciliteert een open en voor iedereen toegankelijk social platform. Zij is niet verantwoordelijk voor inhoud en authenticiteit van posts. Algemene voorwaarden.

Login bij Mamaplaats
Login

Nog geen account bij Mamaplaats?
Registreren
profiel aanmaken

Ik heb al een account.
Ja, dat wil ik

Nee, dank je