{{ message.message }}
{{ button.text }}

Weg met de schaamte

Mama met psychische klachten

Afbeelding blog 'Weg met de schaamte'

Ik heb er op mijn Instagram wel eens iets over geroepen, maar niet teveel. Schaamte hield me tegen. Maar hoe vaker ik er wél iets over vertel, hoe meer ik merk dat anderen daar iets aan hebben en zelf ook open durven te zijn.

Van jongs af aan kamp ik met (ernstige) depressies. Na uitgebreid diagnostisch onderzoek (dus niet een classificatie die je na een intake krijgt zodat de behandelaar een dbc kan openen voor de verzekeraar), tweemaal uitgevoerd, kreeg ik o.a het stickertje stemmingsstoornis en complexe posttraumatische stressstoornis (CPTSS). Eén van de oorzaken daarvoor is dat ik op de middelbare school zes jaar gepest ben met mijn uiterlijk.

Lelijk. Wie ik ook maar tegenkwam in de gangen, dat is wat iedereen de hele tijd zei. Er waren ook fysieke aanvallen en angstige bedreigingen. Er is al veel geheeld, maar voor wie zich afvraagt waarom ik zo weinig zelf in beeld ben op mijn Insta: iets met een litteken dus. Het gaat nooit helemaal weg; pesten is vernietigend.

Ik zag in totaal vier klinieken van binnen. Eentje ter bescherming tegen mezelf, met gesloten deuren enzo. De andere drie voor intensieve langdurige behandeling. Jarenlange individuele therapie en twintig jaar medicijngebruik staan ook op mijn ggz-cv. Van die medicatie kom ik nooit meer af, van dit verleden ook niet. Maar mijn nieuwe motto: weg met schaamte, ook dit ben ik. Slik.

Man, wat heb ik veel geleerd en wat ben ik enorm gegroeid. En man, wat blijft het strijden. De ene keer wat meer dan de andere keer. Het is okee. Ik heb intens lieve en steunende mensen om me heen, een gereedschapskist vol tools. Ik heb een fantastische man, drie prachtkinderen, een succesvolle carrière als freelance journalist.

Op alle fronten functioneer ik veel beter dan me ooit is verteld dat ik zou kunnen met mijn psychiatrische stickertjes. Ook al gaat dat niet vanzelf. Wat ik wil zeggen: geef nooit op. Hoe donker het ook lijkt, hoe uitzichtloos het ook voelt: probeer moed te houden. Hou vol. Het tij kan weer keren, het tij zál keren. Helemaal in deze moeilijke tijden: schaam je niet. Praat erover, zoek hulp. Je doet ertoe! 

*Mamaplaats faciliteert een open en voor iedereen toegankelijk social platform. Zij is niet verantwoordelijk voor inhoud en authenticiteit van posts. Algemene voorwaarden.

Login bij Mamaplaats
Login

Nog geen account bij Mamaplaats?
Registreren
profiel aanmaken

Ik heb al een account.
Ja, dat wil ik

Nee, dank je