{{ message.message }}
{{ button.text }}

Wat met verlatingsangst

En wat als mama er last van heeft

Afbeelding blog 'Wat met verlatingsangst'

We kennen allemaal de ‘verlatingsangst’-fase bij onze baby’s. Meestal komt die zo eens kijken wanneer je baby 6-8 maanden oud is. Ook wel éénkennigheidsfase genoemd. Wanneer je baby er last van heeft proberen we van alles om je kleintje er zo snel mogelijk door te helpen. We zorgen voor een favoriet troostmiddel, spelen kiekeboe spelletjes, zeggen steeds ‘dada’, we oefenen door eens een momentje uit het beeld van je kleintje te gaan om dan enkele seconden later mega vrolijk en enthousiast weer in beeld te springen. Tadaa! Dat doen we allemaal om afscheid nemen en tijd zonder papa of mama zo aangenaam mogelijk te maken. Maar wat doe je als mama zelf last heeft van die verlatingsangst? Mijn kind achterlaten bij iemand anders, de zorg uit handen geven en geen controle hebben over wat er wanneer met haar gebeurd.. Brrrr, het idee alleen al..

Hoe dat zo gekomen is, geen idee. Komt het door het moeilijk zwanger worden en wanneer ik eindelijk zwanger geworden was de angst om verlies zo groot was dat ik niet van mijn zwangerschap durfde genieten? Kwam het omdat ik op 33 weken voorweëen had en er alles aan probeerde te doen om ons aapje zo lang mogelijk, veilig in mijn baarmoeder te laten verder groeien, inclusief 7 weken platte rust? De angst om te vroeg te bevallen en mijn kleintje helemaal alleen te moeten achterlaten op neonatologie gaf me nachtmerries. Kwam het omdat door mijn ziekte in het verleden dat ik zo angstig was dat er iets mis zou zijn met ons kleintje en dat het mijn ‘schuld’ zou zijn? Dat mijn lichaam niet sterk genoeg zou zijn om haar alles mee te geven wat ze nodig zou hebben? Is het omdat ik al snel na de geboorte voelde dat er iets ‘mis’ was met haar en door niemand geloofd werd? Wij hadden gewoon een huilbaby en ik zorgde dag en nacht voor haar.  Later bleek het verborgen reflux te zijn en voelde ik me schuldig omdat ik niet eerder op mijn strepen had gestaan, om mijn moederhart te volgen.  Dat allemaal, en de overtuiging dat ik een ‘perfecte’ mama moest zijn? Waarschijnlijk.. 

Verlatingsangst bij mama.. Het is voor mij een heel proces, maar ik werk eraan. De onzekerheid en de twijfels elke keer als ik Harley ergens anders moest achterlaten. Harley was 8 maanden oud toen ik papa voor de eerste keer alleen voor haar liet zorgden. Ik had een vergadering en kon echt niet anders. Papa deed dat super, dat wist ik, en toch was ik niet op mijn gemak. Klinkt verschrikkelijk, i know. Maar de angst dat er iets zou gebeuren en ik er niet zou zijn om haar te troosten, te verzorgen was zo immens groot!

Door de maanden heen werk ik eraan! Zo gaat Harley naar het kinderdagverblijf en hebben de grootouders een oppasdag. Voor corona kwam er een vaste babysit of ging ze bij tantie ofzo spelen wanneer wij een keertje weg moesten of een ‘date-night’ inplanden.  Ze laten me regelmatig een berichtje waarvoor ik dan super dankbaar ben. Dat neemt mijn bezorgdheid een stuk weg. Ik merk ook dat Harley het super naar haar zin heeft en ik meer durf te genieten als ze niet bij me is. Niet steeds zo angstig rondloop. 

De eerste keer dat Harley uit ging slapen, oh God, verschrikkelijk. Ik heb toen elke minuut van de klok gezien, om om 6u op te staan, koffie te drinken, om dan papa wakker te maken om Harley weer te gaan ophalen. Goed gek he! Tegenwoordig lukt dat veel beter! Mede dankzij de hulp en het vertrouwen van de mensen die mee voor Harley zorgen. Waarvoor ik heel dankbaar ben, maar het blijft een heel proces. 

Uiteindelijk wil ik dat Harley gelukkig is, leuke herinneringen kan maken voor later met de personen die dicht bij haar staan en op wie ze kan rekenen! childhoodmemories met grootouders, spelen met haar neefje en haar mini vriendjes van papa en mama’s grote vrienden,  gekken en lachen met Nonkies en knuffelen en meisjestijd met haar meters. Daar doe ik het voor, daarom werk ik aan mezelf. En beetje bij beetje, stapje voor stapje komt dat in orde. Maar het loslaten van mijn kleine monkey zal altijd moeilijk blijven. 


Hoe gaat dat met jullie? 

*Mamaplaats faciliteert een open en voor iedereen toegankelijk social platform. Zij is niet verantwoordelijk voor inhoud en authenticiteit van posts. Algemene voorwaarden.

Login bij Mamaplaats
Login

Nog geen account bij Mamaplaats?
Registreren
profiel aanmaken

Ik heb al een account.
Ja, dat wil ik

Nee, dank je