Snap
  • Mama

Alles is crisis

Eerlijk is eerlijk; tot krap een jaar geleden vond ik het hele crisisverhaal een combinatie van overdreven mediacircus en massahysterie, maar daar moet ik nu toch langzaam van terug komen. In eerste instantie dacht ik dat het genoeg was als iedereen een beetje water bij de wijn zou doen, maar die wijn is inmiddels eerder een soort lauwe aanmaaklimonade geworden.

Natuurlijk is het nooit prettig als je financieel een stap terug moet doen en al helemaal niet als je dat niet meer kunt veroorloven, maar het emotionele aspect raakt mij persoonlijk des te meer.

Het begon met een kille Afspiegelingsronde op mijn werk, die ik weliswaar nipt overleeft heb, maar me niet in de koude kleren is gaan zitten. Verder maakt helaas ook de constante onzekerheid over de baan van mijn vriend deel uit van ons leven. Iedere keer maar weer tijdelijke contracten, je uit de naad werken ( ik kan het echt niet anders verwoorden ) om vervolgens wegens de economische crisis geen verlenging te krijgen. Zowel de hoeveelheid vacatures als de inhoud van de vacatures stemt nu ook niet bepaald hoopvol. Zo zag ik van de week een vacature voor Online Marketeer ( fulltime, minimaal HBO )waarbij een salaris werd geboden van 1750 euro bruto per maand. De werkgevers hebben duidelijk de overhand.

Daarnaast voel ik me  door de crisis ook op mijn werk enigszins onder druk staan. De werkgever waar ik al bijna 12 jaar keihard en vol overgave voor werk, is niet meer mijn oude, vertrouwde werkgever. De eisen zijn hartstikke hoog geworden en wat me nog het meeste raakt is dat er van ons wordt verwacht dat je je baan boven je gezin stelt. Dat dus NOOIT! Toch word je deels gedwongen om er in mee te gaan, want dat zo`n dierbare gezin moet immers wel eten.

Om deze blog nog enigszins met een vrolijke noot te eindigen:mijn kinderen zijn in ieder geval niet veeleisend. Ik vroeg mijn jongste net wat ze graag voor haar verjaardag wil hebben, waarop ze antwoordde:''een nieuw knoop aan mijn jas!" ( ha,ha )

Daar doe je het toch allemaal voor...

 

 

10 jaar geleden

Ik ben opgegroeid in een bijstandsgezin en dan weet je t verschil nodig en onnodig. Een stap terug doen is nu niet moeilijk, zo lang je maar niet aan de ondergrens komt. Mijn moeder had t heel zwaar met 4 kinderen.

10 jaar geleden

Als je een tuin hebt,koop dan 1 of 2 frambozenplanten bij bv. de Aldi voor ca.4 euro. Het jaar erop kan je heerlijk veel frambozen plukken en je recepten maken. Ook kun je frambozen na de pluk goed invriezen. De planten komen elkaar jaar terug en maken ook nieuwe scheuten dus je krijgt er op den duur steeds meer. Voor die 8 euro heb je jaren plezier van je frambozenplanten. Mooie investering. Beter dan losse bakjes in de winkel kopen en ook nog eens gezonder want je hoeft je frambozen niet te spuiten, zoals de fruittelers vaak(meestal) wel doen. Stop ook een 1 aardappel in je tuin(voorjaar) en je krijgt er in verloop van tijd 10 voor terug!! Alle groente en fruit wordt met de jaren duurder, daarom zijn wij een moestuin begonnen en hebben tot en met nu nog geen groente te hoeven kopen(begin aprilt/m 25augustus), scheelt toch weer op je boodschappen uitgave. Ook hebben we een hoop ingevroren, dus kunnen voorlopig vooruit. Kippetjes ( 3 stuks + haan) gekocht voor de eieren en er lopen nu inmiddels 9 kuikens rond. Hoeveel kippen daar tussen zitten weet ik nog niet. Wij zijn ook meer zelf gaan bakken, cake, taart, muffins, brood. Er zijn dus genoeg dingen die je kunt doen om extra te besparen. Wij zitten inmiddels al dik 2 jaar met dubbele hypotheeklasten dus hebben ook keuzes moeten maken.

10 jaar geleden

...even aanvulling, bij de Albert Heijn is het overgebleven brood na 19:00 afgeprijsd met 35% (vaak de speciale niet - maar die haal ik wel in de bonus en steek in de vriezer).

10 jaar geleden

Als ik frambozen of ander wat duurder fruit wil hebben, is het of wachten op aanbiedingen, of bevroren. Een pak bevroren frambozen voor minder dan 2 euro, is een stuk voordeliger.