{{ message.message }}
{{ button.text }}

Wat is er perfecter dan "echt"? Echt-perfect!

Eerlijk over het perfecte plaatje

Afbeelding blog 'Wat is er perfecter dan "echt"? Echt-perfect!'

Mijn eerste blog!! Yeey! Dus eerst even voorstellen! Ik ben Shirley-Fay. Mama van James (sept ‘19) en fotograaf van beroep. Via mijn instagram stories en mamaplaats blog deel ik met een vleugje sarcasme en humor de echte dingen van het leven.

Als fotograaf ben ik natuurlijk altijd op zoek naar het perfecte plaatje. Het perfecte beeld wat alleen maar bestaat uit liefde en warmte. Het enige wat je wilt onthouden eigenlijk… Dus leggen we dat graag vast, maar het is nooit het enige wat er is ;-). Je dag kan bestaan uit enorm veel knuffels en liefde maar ook uit enormmmm veel zorgen en verzorgen, onrust en slaaptekort en dit heeft effect op heel veel dingen die ik me wel een beetje anders had voorgesteld. Eerlijk is eerlijk, ookal ben ik voor mijn werk bezig met het perfecte plaatje, bij mij thuis is het alles behalve dat. Of zullen we zeggen; juist helemaal perfect door de echtheid. Want wat is er perfecter dan “echt” eigenlijk? Ik vind “echt” namelijk “echt-perfect”! Echt? Ja.. echt.

De verwachting is dat een fotograaf altijd een insta-perfect leven heeft, kinderen? Ohh dan heb jij vast altijd de mooiste foto’s van je kindje. Mooi gestyled, neutraal gekleurd speelgoed, mooiste keertjes, altijd opgeruimd huis… precies zoals op je foto’s voor je klanten…. toch? Nou vriendin… luister. Dat bestaat dus niet hé.

Mooi gestyled? Ja, als je daarmee mijn net-iets-te-vaak-gewassen joggingsbroek en knot bedoeld (lang haar en een baby? No mama… je wilt het haar zo hoog mogelijk opgestoken buiten bereik van die klamme sterke klauwtjes van je grijpgrage baby… trust me…).

Neutraal gekleurd speelgoed? Ohhh dat was een harde eis toen ik zwanger was. Ik met James in mijn buik: “Hout.. bruin… wit… alles natuurlijk en lekker neutraal please!” Ik zoekend naar James in het oerwoud van gekleurd plastic speelgoed wat ooit mijn woonkamer was: “Is het fel gekleurd? Maakt het geluid? Oké, koop maar.”

Als fotograaf heeft je kindje natuurlijk de meest fotogenieke kleertjes? Ja… zo begon ik wel. Tot ik erachter kwam dat baby’s dus mega hard groeien! En echt.. dit is mij natuurlijk heus wel verteld. Maar dat het echt zo snel ging dat had ik toch echt nooit verwacht. En kunnen we ons even afvragen waarom die kleine stukjes stof soms duurder zijn dan mijn eigen kleding? Eerlijk is eerlijk… ik geef meer geld uit aan James zijn kleding dan aan die van mezelf dus misschien is dit puntje wel een beetje waar. Maar dan zeg ik er niet bij dat ik uit zuinigheid 2 maten te grote kleding koop waardoor James al een maand rondloopt met een broek waar de pijpen te lang van zijn want ja… daar groeit hij dus vanzelf in. Achjoh, opstropen de boel, niks aan de hand.

Wat was nog meer een verwachting die hoort bij het perfecte plaatje? Ohja. Opgeruimd huis. Wil je dat echt weten? Of wil je nog een droom behouden dat zoiets bestaat nadat je kinderen hebt gekregen? Ik laat je met liefde in de droom dus lees dan verder bij de volgende alinea... Ben je zwanger en wil je de harde waarheid? Steek dan 1 hand in de lucht, doe het gebaar alsof je een raam poetst…. Juist. Dat gebaar.. Dat kun je doen naar je interieur als je het mij vraagt. En dan niet zozeer naar je spullen want die kunnen wel wat hebben (behalve je planten, je fotolijstjes, kaarsen en lage tafeltjes met ongeveer alles wat daarop staat), maar meer je interieurstijl. Waar je ooit voor je interieur zorgvuldig items uitzocht zodat het allemaal mooi in 1 stijl blijft, kun je daar nu de stijl “extreem speelse kleurenjungle met veel troep” aan toevoegen. Tijdens de newborn fase is deze stijl nog goed te onderdrukken, maar met name onder de ietwat gevorderde ouders is de "kleurenjungle aan troep" een enorm populaire interieurstijl.

Het klinkt misschien nu net of ik het een grote teleurstelling vind en al mijn verwachtingen zijn tegengevallen, maar niets is minder waar. Ik beken dat ik even moest wennen aan het moederschap maar nu ik er ruim een jaar in zit, heb ik al die totaal onbelangrijke dingen die ik net noemde helemaal los gelaten. Het jammere is, vind ik, dat we weinig ‘echt-perfect’ om ons heen zien tegenwoordig. We vergelijken ons altijd met alles wat we om ons heen zien. Daar kunnen we niets aan doen want we zijn kuddedieren en moeten goed opletten op de rest om ‘bij’ te blijven. Maar wat we tegenwoordig op social media vooral zien is een gemaakte wereld waarin we doen alsof er nooit wat scheelt, alles fotogeniek is, alles blij, opgeruimd, gestyld, mooie kleurtjes en alles op elkaar afgestemd. 

Nu hoor ik je denken, Huh? Maar jij bent toch die fotograaf met die perfecte plaatjes en prachtige presets waarmee je je foto’s kunt bewerken? Klopt! That’s me! Ik bedoel dus absoluut niet dat het er niet mag zijn, want wie wil nou niet af en toe van die prachtige inspirerende plaatjes zien en hebben van jezelf. Maar we moeten niet vergeten óók de echt-perfecte dingen te delen. Wist je dat mijn presets prima werken op de eerder besproken interieurstijl “extreem speelse kleurenjungle”? En ook super goed op gezichtjes van boze kinderen, omgevallen bekers en truien met spuugvlekken? 

Maak foto’s… en onthoud daardoor de good and the bad. Want foto’s is straks alles wat je van deze momenten over hebt… Oké stop maar. Tissues please… !

*Mamaplaats faciliteert een open en voor iedereen toegankelijk social platform. Zij is niet verantwoordelijk voor inhoud en authenticiteit van posts. Algemene voorwaarden.

Login bij Mamaplaats
Login

Nog geen account bij Mamaplaats?
Registreren
profiel aanmaken

Ik heb al een account.
Ja, dat wil ik

Nee, dank je