{{ message.message }}
{{ button.text }}

"Wat is er met haar gebeurd?"

Praten met je kind over een beperking.

Afbeelding blog '"Wat is er met haar gebeurd?"'

In mijn vorige blog schreef ik over inclusie; Het insluiten van mensen met een beperking in de maatschappij. Ik vertelde onder andere over hoe naar het is als kinderen bij Mirthe worden weggehouden en door hun ouders gesommeerd worden niets te vragen.

Van enkele ouders kreeg ik vragen: “Wat kan ik mijn kind vertellen?” “Ik wil niemand tot last zijn met de vragen van mijn kind” en zo nog veel meer vragen.

Daarom heb ik besloten hier een blog aan te wijden. Een blog met tips hoe je met je kind in gesprek kan gaan over iemand met een beperking. Maar wat je ook aan je kind kan vertellen als hij/zij vragen heeft in bepaalde situaties.

Afbeelding blog '"Wat is er met haar gebeurd?"'

Nichtje Isa en Mirthe. Samen koekjes bakken.

Wat kan ja dan doen?

Wie kent het niet. Je loopt buiten op straat, je kind ziet iemand in de rolstoel en blijft staren en roept: “He, wat is er met jou gebeurd?”. Je voelt je ongemakkelijk: “Shht, dat mag je niet zeggen” en je laat je kind in de andere richting kijken. Eigenlijk zeg je hier mee: Niet kijken dat is zielig/eng.
Dat laatste doet meer pijn dan een vraag over de beperkingen.

Maar wat kan je dan doen?

Jouw kind

Kinderen zijn nieuwsgierig, ze willen alles weten. Waarom laat je je kind dan niet een vraag stellen aan de persoon, de ouder, of misschien wel het kind?
Leer je kind wat voor vragen hij/zij kan stellen:

 • Mag ik wat vragen?
 • Waarom zit jij in een rolstoel?
 • Waarom heeft u een slangetje in uw neus?
 • Mag ik vragen waarom haar gezicht er anders uitziet?

Tuurlijk kan het zijn dat iemand geen zin heeft om te praten of dat de ander het niet fijn vind. Veel ouders en begeleiders van kinderen met een beperking, maar ook mensen die zelf een beperking hebben hebben bij mij aangegeven dat ze het juist fijn vinden als er vragen gesteld worden.

Jijzelf

“Mama, wat is er met dat kindje?”
Daar sta je dan met je mond vol tanden en antwoordt: “Dat kindje is ziek.”
Een antwoord die niet juist is. Een kind in een rolstoel is niet altijd ziek. Onze Mirthe is niet ziek. Alleen als ze koorts heeft. Mirthe heeft een zeldzame afwijking waardoor haar spieren niet goed doen.

Wat kan je wel antwoorden?

 • Ik weet het niet! (ook dat is een antwoord)
 • Zullen we het vragen?
 • Dat kindje kan misschien niet goed lopen, of is snel moe en zit daarom in een rolstoel.
 • Iedereen is anders en uniek. Wat jij niet kan kan zij wel en andersom.

Eigenlijk maar hele kleine zinnetjes die van grote waarde zijn.

Afbeelding blog '"Wat is er met haar gebeurd?"'

Vriend Kian en Mirthe. Samen genieten.

Voorkomen is beter dan genezen

Om ‘ongemakkelijke’ situaties misschien te voorkomen kun je thuis al beginnen om je kind kennis te laten maken met iemand met een beperking.

Bijvoorbeeld door het (voor)lezen van een boek over een kind met een beperking of het kijken van filmpjes over mensen met een beperking.

(Kinder)boeken tips

Kareltje en zijn nieuwe vriendje
Een warm verhaal waarin Karel en een klasgenootje met een handicap vriendschap sluiten.
Voor peuters vanaf 2 jaar.

Miko, mijn stoere broer
Lisa vertelt over het leven met haar meervoudig gehandicapte broer. Prentenboek met eenvoudige, gekleurde illustraties voor kinderen vanaf ca. 5 jaar en een informatief gedeelte voor de jeugd vanaf ca. 9 jaar.

Sam & Sarah
Sam zit in een rolstoel en voelt zich ongemakkelijk, tot hij Sarah ontmoet die ook in een rolstoel zit. Ballonstrip en weetjes over rolstoelen. Vanaf ca. 9 jaar.

De topper turboracer
Amy (11) is gek op auto's en droomt ervan om erin te racen. Er is echter een probleem: ze zit in een slome rolstoel. Als ze eindelijk een elektrische rolstoel krijgt, maakt een vriend er een Topper TurboRacer van. Ze ondernemen een lange en gevaarlijke roadtrip naar Amy's vader. Vanaf ca. 10 jaar.

Mijn zusje is gehendiekept
“Mama, waarom zit dat meisje in een rolstoel?” Dit is een vraag die je jonge kinderen vaak hoort stellen. Hoe leg je dit dan uit aan je kind? Marie-José Schelvis, zelf moeder van een dochter met een handicap, schreef hiervoor een prentenboek.

Afbeelding blog '"Wat is er met haar gebeurd?"'

Media

Niet alleen boeken zijn uiterst geschikt om met je kind in gesprek te gaan over beperkingen. Er zijn ook heel veel leuke websites en filmpjes die je samen kan bekijken.
Bekijk de onderstaande websites, filmpjes samen met je kind en ga er over in gesprek.

Huisje Boompje Beestje - In een rolstoel
Raaf en Fahd zijn aan het basketballen als Raaf plotseling zijn poot verzwikt. Fahd haalt een rolstoel voor Raaf en gaat op zoek naar iemand om mee te basketballen. Hij ontmoet twee jongens die in een rolstoel zitten. Kunnen zij wel basketballen? En hoe loopt het af met de poot van Raaf? Vanaf 6 jaar.
https://schooltv.nl/video/huisje-boompje-beestje-in-een-rolstoel/

Koekeloere
Moffel en Piertje zijn in een pretpark. In een lange rij wachten ze bij een attractie. Dan komt er iemand langs in een rolstoel. Die mag vóór. Makkelijk, zo'n rolstoel! Vanaf 4 jaar.
https://schooltv.nl/video/koekeloere-rijen-rijen-rijen/

ZaPP CapsCLub
Caps Club gaat over een groep vrienden die mysterieuze zaken probeert op te lossen. Een aantal van hen heeft een handicap, maar is daardoor juist weer heel goed in andere dingen.
https://www.zapp.nl/programmas/capsclub

Stichting het Gehandicapte Kind
Er is een speciale ‘kids’ pagina op deze site. Er staan verschillende filmpjes op de site en ook informatie ‘wat is gehandicapt?’. Ook staan er leuke kleurplaten die je met je kind kan maken.
https://www.nsgk.nl/kids/ 

BONUSTIPS

 1. bezoek een restaurant, winkel of Dierenpark waar mensen met een beperking werken. Denk aan Brownies en Downies en Almere Jungle.
 2. Neem een kijken op de website van ‘De Speeltuinbende’. Daar staan is een overzicht van alle leuke speeltuinen die geschikt zijn voor kinderen met en zonder beperkingen.
 3. LAST BUT NOT LEAST. Kijk onze vlogs en volg ons op Instagram, Facebook check ons website.


Heb jij wat aan deze tips? Heb je vragen na het lezen van de blog? Let me know!

Afbeelding blog '"Wat is er met haar gebeurd?"'

Mirthe met haar vriendjes en vriendin. Samen muziek maken

*Mamaplaats faciliteert een open en voor iedereen toegankelijk social platform. Zij is niet verantwoordelijk voor inhoud en authenticiteit van posts. Algemene voorwaarden.

Login bij Mamaplaats
Login

Nog geen account bij Mamaplaats?
Registreren
profiel aanmaken

Ik heb al een account.
Ja, dat wil ik

Nee, dank je