Snap
  • Mama
  • alcohol
  • wijn
  • verslaving
  • teveelalcohol?
  • alcoholisme,

Waarom het coronavirus moeders meer laat drinken

De afgelopen maanden is er ontzettend veel veranderd in ons leven. Sinds februari dit jaar stond het leven op zijn kop. Plotseling waren we genoodzaakt zo min mogelijk mensen te zien, zoveel mogelijk thuis te blijven en bovenal kwamen de kinderen wekenlang thuis te zitten. Het coronavirus heeft een enorme impact gehad op ons dagelijkse leven. Er zijn veel zorgen. Verlies ik straks ook mijn baan? Hoe combineer ik thuiswerken met een gezin? Wat gebeurt er als iemand van ons besmet raakt met Covid-19? Wat als iemand die mij dierbaar is heel ernstig ziek wordt?

Het is dan ook niet gek dat we massaal op zoek zijn naar copingmechanismen. Manieren om met deze bizarre situatie om te gaan. Hoewel sommige mensen hier zeer effectief in zijn, zijn er ook manieren waar de twijfels bij getrokken kunnen worden. Zo is duidelijk geworden dat veel moeders sinds de coronacrisis meer zijn gaan drinken. Een alcoholverslaving ligt op de loer. 

Burn-out

De ‘mommy burn-out’ was de afgelopen jaren al een veel besproken onderwerp. Door de jaren heen hebben moeders steeds meer taken gekregen. Waar ze eerst ‘enkel’ verantwoordelijk waren voor het huishouden en de kinderen, zijn er in de afgelopen tijd ook steeds meer moeders gaan werken. Er zijn nog maar weinig vrouwen die naast hun gezin geen werk hebben. Hoewel dit op het gebied van emancipatie een stap in de goede richting is, veroorzaakt het ook veel stress. Want de overige taken van de vrouw zijn veelal wel hetzelfde gebleven.

Nu tijdens de coronacrisis spreken we van een overtreffende trap. De eerste weken van de crisis waren we genoodzaakt om de kinderen thuis te houden. Het was niet mogelijk om ze naar school of de dagopvang te brengen. Hierdoor was er geen scheidingslijn meer tussen privé en werk mogelijk. Alle ballen in de lucht houden was nóg nooit zo moeilijk.

En zelfs nu, terwijl de kinderen inmiddels wel weer naar school en de opvang mogen, vraagt dit meer aandacht dan anders. Kinderen moeten bijvoorbeeld al snel laagdrempelig thuisblijven. Daarnaast wordt het nog altijd geadviseerd om zoveel mogelijk thuis te werken. Geen wonder dat veel moeders op dit moment kampen met een burn-out. En om met die stress om te gaan wordt helaas ook steeds vaker naar de fles gegrepen. 

Signalen van een alcoholverslaving

“Een glaasje wijn doet wonderen!” Die uitspraak wordt vaak gekscherend gemaakt tegen nieuwe moeders als ze vertellen over hun zware dag. Ervaren moeders zweren vaak bij een glaasje alcohol om zich lekkerder in hun vel te voelen. Hoewel dit voor sommige mensen inderdaad werkt, kan dit ook voor afhankelijkheid van alcohol zorgen. Voor je het weet drink je steeds vaker en begin je ook telkens vroeger.

Wanneer je het idee hebt dat je niet meer kunt functioneren zonder alcohol of je geprikkeld en opgejaagd voelt als je niet gedronken hebt, dan is dit een teken van je lichaam en geest dat je afhankelijk bent geraakt. In dit geval is het verstandig om tijdig hulp bij alcoholverslaving te zoeken. Ook in de coronatijd is dit gewoon mogelijk. Wacht niet te lang. Wanneer een alcoholverslaving te lang onbehandeld blijft, dan wordt het steeds lastiger om hier vanaf te komen. Zoek tijdig hulp. Niet alleen voor jezelf, maar voor het hele gezin. Juist nu hebben jullie elkaar hard nodig.