{{ message.message }}
{{ button.text }}

Waarom egoïsme en nee zeggen gezond is.

Blijkbaar is het heel gezond om nee te zeggen en egoïstisch te zijn. Lees hier waarom!

Afbeelding blog 'Waarom egoïsme en nee zeggen gezond is.' Achtergrond blur afbeelding

Had ik het zaterdag nog over te makkelijk zijn in mijn blog en kwam ik erachter dat ik moeilijk nee kan zeggen... Nu zag ik een stukje over dat nee zeggen en egoïsme dus eigenlijk best gezond is. :-) Als moeder is het namelijk heel belangrijk dat je tijd voor jezelf vrij maakt. De volgende punten werden genoemd:

 1. Realiseer je dat tijd voor jezelf geen luxe maar een noodzaak is.
 2. Heb je al lang geen tijd voor jezelf meer uitgetrokken? Begin dan met een kwartier per dag. (Krant lezen, uitgebreid in bad/douchen, ommetje maken.)
 3. Wees lief voor jezelf. Vraag je steeds af: doe ik dit voor mezelf? Als je gaat sporten: vind je dat fijn of ga je om dunner te worden? Is de was doen op je vrije ochtend leuk voor jou?
 4. Geen idee waar je blij van wordt? Bedenk welke dingen je happy maakten voor je zwangerschap. Kun je die weer oppakken?
 5. Bedenk wat je tegenhoudt om te doen waar je blij van wordt. Is je leven te vol? Kijk wat je los kunt laten. Kun je eens per week stofzuigen in plaats van drie keer? Kan je kind of partner de vaatwasser uitruimen? Is het af en toe laten bezorgen van je boodschappen een optie? Of kun je een schoonmaakhulp inhuren?
 6. Weet dat 80 procent (schoonmaken, werken, opruimen) net zo goed is als 100 procent.
 7. Hoe je het ook draait of keert, je kunt niet iedereen tevreden houden.
 8. Praat met je partner. Vertel wat je nodig hebt. Vermijd verwijten, spreek in wensen. Dus niet: ‘Waarom lees jij de kinderen nooit voor?’ Maar: ‘Ik zou het fijn vinden als jij zondag met de kinderen lekker naar buiten gaat, zodat ik even tot mezelf kan komen.’
 9. Vraag hulp en accepteer die ook. Sla je moeders voorstel om je was te vouwen niet af omdat je vindt dat je zoiets zelf moet doen.
 10. Schuldgevoelens? Accepteer ze gewoon. Vind je het zielig voor je partner dat hij voor de kinderen moet koken omdat jij naar de sauna gaat? Vraag je af: is dit schuldgevoel terecht? (Nee, want je partner vindt het prima en bovendien gaat hij/zij zelf ook wel eens uit.)
 11. Bedenk dat als jij goed in je vel zit, je ook meer te geven hebt.

www.oudersvannu.nl

Ik lees het lijstje door en bedenk me dat ik op sommige punten mezelf echt wel kan verbeteren. Bijvoorbeeld nummer 1. Tijd voor mezelf moet ik dus zien als een noodzaak. Dat klinkt al veel beter dan luxe. Is danstraining geven ook tijd voor jezelf of bedoelen ze echt iets voor mezelf ;-)  Dan nummer 3... wees lief voor jezelf. Dat ben ik wel, maar wanneer ik verder lees.. is de was doen leuk.. uhh nee ik ga liever languit op de bank liggen met een goed boek. Ok, die nemen we ook mee. oww jeeh en dan zie ik 5... misschien is mijn leven toch iets te vol. Doe ik toch iets teveel dingen. Een mooi nieuw doel voor 2016 :-) Ik ga eraan werken. En dan nummer 7. Ja ja ik weet het, ik ben een pleaser.... Ik kan niet iedereen tevreden houden hoe graag ik het ook wil. Elke dag maar even tegen mezelf zeggen. 8 lukt me wel. En nummer 9 ook. Ik ben dol op de hulp van mijn moeder en zij doet dat graag. Heel fijn. En dan nummer 11... ook echt zo waar. Misschien maar elke dag even dit lijstje doorlezen en aanpakken. Komt goed. In 2016 ga ik werken aan het nee zeggen en tijd voor mezelf. Nog 29 dagen te gaan. ;-)

Welke punten zijn op jou van toepassing?

*Mamaplaats faciliteert een open en voor iedereen toegankelijk social platform. Zij is niet verantwoordelijk voor inhoud en authenticiteit van posts. Algemene voorwaarden.

Tags: #Mama

Login bij Mamaplaats
Login

Nog geen account bij Mamaplaats?
Registreren
profiel aanmaken

Ik heb al een account.
Ja, dat wil ik

Nee, dank je