{{ message.message }}
{{ button.text }}

Waar ik woon

Het dorp, de buurt, de straat en het huis, ver ben ik niet gekomen.

Afbeelding blog 'Waar ik woon' Achtergrond blur afbeelding

29 jaar en een week geleden werd ik geboren in een huurwoning op een hoek in een klein doodlopend hofje. Het derde kind, de tweede dochter van een jong echtpaar die een zoon van bijna drie hadden en die twee jaar eerder hun dochter van vier maanden oud verloren. Anderhalf jaar daarna werd er nog een zoon geboren in dat huis, het huis waar je de hele buurt kon vinden. Mijn ouders komen niet uit de buurt, en zij zijn nog altijd "westerlingen" in de ogen van sommige mensen ook al wonen ze hier al 40 jaar.

Familie en vrienden maar ook buren en vriendjes van de kinderen liepen daar de deur plat, mijn ouders hadden het niet breed maar konden en kunnen altijd alles missen. Toen ik twee jaar oud was verhuisden mijn ouders, via een smal laantje liep je van het hofje zo in de achtertuin van de nieuwe woning. Mijn ouders verhuisden alles met een kruiwagen, deze woning hadden ze gekocht en hier heb ik tot mijn 24ste gewoond, mijn ouders wonen hier nog steeds, het is thuis. Dit huis staat in een buurt die de laatste jaren achteruit is gegaan, sociale huurwoningen in de bekende slechte buurten werden gesloopt en de bewoners van deze woningen werden elders geplaatst.

Ga bij mijn ouders in de straat de bocht om en zie complete woonkamers in de voortuintjes staan, honden los over straat, kinderen die schreeuwen en vloeken, die tot savonds laat met blikjes energy drink buiten aan het rondhangen zijn en voorbijgangers beledigen. Het is eigenlijk wat je in bijna elk dorp en elke stad wel tegenkomt maar waar dit kleine dorpje om bekend is geworden in vrijwel heel Nederland. En waar ik vroeger als puber niets liever wou als verhuizen, vluchten uit dit vreselijke dorp, merk ik dat ik het steeds vaker verdedig.

Toen ik mijn vriend leerde kennen, was ik net gestopt met mijn studie en zou ik voor een jaar naar Amerika, alles was al geregeld. Eindelijk uit het dorp en uit Nederland, eerst Amerika en wie weet wat daar op mijn pad zou komen? Nou, ver ben ik niet gekomen, voor hem bleef ik in Nederland, voor hem bleef ik zelfs in hetzelfde dorp, het dorp waar zijn familie al generaties lang leeft, waar de wortels diep liggen, het dorp waar hij oprecht trots op is zonder een "Aso" te zijn. Door hem woon ik nog geen 100 meter van mijn ouderlijk huis, ik zie het als ik uit het raam kijk, door hem voed ik nu onze kinderen op in dezelfde buurt. Kan onze dochter naar haar geliefde oma en opa toe wanneer ze maar wil, zal ze gaan sporten waar wij gesport hebben, zal ze weliswaar niet naar onze oude basisscholen gaan maar naar de basisschool waarop wij beiden hebben gewerkt en loop ik nu met haar door hetzelfde park waar mijn moeder mij altijd naartoe nam. Veel is verandert in het dorp in 29 jaar tijd het heeft niet stil gestaan, maar het is thuis.

*Mamaplaats faciliteert een open en voor iedereen toegankelijk social platform. Zij is niet verantwoordelijk voor inhoud en authenticiteit van posts. Algemene voorwaarden.

Tags: #Mama, #huis

Login bij Mamaplaats
Login

Nog geen account bij Mamaplaats?
Registreren
profiel aanmaken

Ik heb al een account.
Ja, dat wil ik

Nee, dank je