{{ message.message }}
{{ button.text }}

Vluchtelingen

Wij zijn gevlucht, voor een weekje, dik betaald en met het vliegtuig.. Heel anders dan de honderden vluchtelingen die wij gezien hebben..

Afbeelding blog 'Vluchtelingen        '

Hier lig ik dan, aan de kant van het zwembad. Vanmorgen genoten van een heerlijk ontbijt, verse pannenkoekjes, omelet.. Alles kan en mag hier. Nu dus aan de rand van het zwembad, muziekje op de achtergrond, kopje thee naast mij.. Vakantie!Uk ligt heerlijk in de buggy te slapen, lekker in de schaduw. Moe van al het sjansen dat hij doet met alle vrouwen en de zwembadsessie vanmorgen met mama was ook erg vermoeiend. Jullie lezen het al, wij vermaken ons wel.

Wij zijn gevlucht. Vluchten van het regenachtige weer in Nederland, vluchten van de stress om een nieuwe baan te vinden (deze week al 2 sollicitatiegesprekken gepland!), vluchten van de stress van werk (vriend dan..), vluchten van geen tijd maken voor elkaar. Even een week alle tijd voor elkaar en de kleine, heerlijk.

Had ik al gezegd dat we op Kos zitten? Het eiland waar nog dagelijks vluchtelingen aan komen? Mensen die vluchten vanuit hun land en een gevaarlijke overtocht maken in bootjes die niet zeewaardig zijn. Waar wij zitten zijn geen vluchtelingen, maar in Kos-Stad waar we afgelopen woensdag zijn geweest wel, we konden er niet om heen.

We zagen er best tegen op, willen we al dat leed wel zien? We zijn niet blind voor nieuws, lezen de krant, kijken het journaal.. Maar wij zijn juist even een weekje gevlucht van alle hectiek van het dagelijkse leven.

Kos stad over slaan, dat wilden we ook niet. Het is een prachtige stad met mooie gebouwen en gezellige pleintjes. Dus, we hebben ze gezien, de vluchtelingen. In het water liggen kapot geslagen bootjes, zwemvesten drijven rond. Op de kant staan tentjes, daar slapen ze in. Mannen, het zijn allemaal mannen. Geen enkele vrouw of jonge kinderen hebben wij gezien. Daar liepen wij tussen, als toeristen. Geen moment hebben wij ons onveilig gevoeld, ze vallen ons niet lastig. Soms zien we toeristen in gesprek met deze jongens, wat goed! Zelf voelen wij hier geen behoefte voor, omdat we met de kleine lopen die lang stil staan niets vindt.. maar het doet me wel wat dat ze gewoon het gesprek aan durven te gaan, volgens mij erg belangrijk.

Trouwens, ja, wij hebben foto's gemaakt. Het is momenteel een groot onderdeel van Kos Stad, het hoort er bij.

Toch voelt het dubbel en heb ik vragen.. Waar zijn de vrouwen? Waar zijn de kinderen? Wat denken zij te bereiken hier? Kunnen we niet beter de vluchtelingen helpen in hun eigen land? De oorzaak aan pakken lijkt me beter, dan de gevolgen.

De meningen zijn verdeeld en zullen dat hier ook zijn, dat is juist goed. Geen enkele denkwijze is de juiste, maar samen ben je het sterkst.

Uk wordt wakker, tijd weer voor alle aandacht voor hem. We gaan lekker zwemmen en straks een hapje eten. De komende twee dagen vluchten wij nog even in deze heerlijke zonnige bubbel voor we weer naar huis gaan, dat is dan ook wel weer lekker.

kos 2.jpg

kos 3.jpg

De boten worden kapot geslagen, overal ligt 'rotzooi'. Op de onderste foto zie je de tentjes waar de mannen in verblijven. 

*deze blog is geschreven op vrijdag 25 september 2015. In verband met het slechte WiFi netwerk wordt deze pas later online geplaatst*

*Mamaplaats faciliteert een open en voor iedereen toegankelijk social platform. Zij is niet verantwoordelijk voor inhoud en authenticiteit van posts. Algemene voorwaarden.

Login bij Mamaplaats
Login

Nog geen account bij Mamaplaats?
Registreren
profiel aanmaken

Ik heb al een account.
Ja, dat wil ik

Nee, dank je