{{ message.message }}
{{ button.text }}

Vertrouw vooral op jezelf!

Eenmaal moeder stonden er zat mensen klaar met goedbedoelde adviezen. Vaak hoorde ik "vertrouw op jezelf, maar hoe doe je dat?

Afbeelding blog 'Vertrouw vooral op jezelf!' Achtergrond blur afbeelding

Sinds 2,5 maand ben ik de trotse moeder van een lief dochtertje. Samen met mijn man hebben we ons erg goed voorbereid op deze nieuwe fase in ons leven. We hebben veel gelezen en samen gepraat over hoe we het ouderschap voor ons zien. Bovendien ben ik kinderpsycholoog van beroep en neem ik de nodige theoretische kennis mee. Wij waren er dus klaar voor!

Tja, en dan heb je zo'n kleine hummel in je armen en ben je plotsklaps alles vergeten. De hormonen gieren nog volop door mijn lijf en wat was ik blij met de kraamzorg die ons de eerste 8 dagen coachte. Zij luisterde naar hoe wij over het ouderschap en de opvoeding dachten en sloot hier goed bij aan. Ook hielp zij alle goedbedoelde adviezen te wegen binnen onze ideeen. 

Want goedbedoelde adviezen kregen we. Uiteraard van onze ouders. Inderdaad waren dit goedbedoelde adviezen maar soms achterhaald. Ook collega's die al oudere kinderen hadden of vrienden met jonge kinderen; iedereen had wel een tip. En dan na twee weken ook naar het consultatiebureau waar we nog meer tips kregen. 

Pfffff...... Soms werden we er wel gek van! Welke tips gingen we wel meenemen en welke niet? In het begin kregen we ook vaak te horen: "vertrouw op jezelf!". Leuk hoor, maar waar vertrouw ik dan op? Ook wij hadden nog nooit eerder een kindje gekregen dus alles was nieuw. Op een gegeven moment zij een nichtje van mijn moeder dat dit gevoel moest groeien en dat we niet echt iets verkeerd konden doen, hooguit dat we de volgende keer iets handiger moesten aanpakken. Zij gaf wat leiding aan het advies: soms voelt iets op een gegeven moment goed om te doen, maar dit kun je altijd bijstellen. Het hoeft niet allemaal perfect. 

Dit heeft ons geholpen om echt te gaan vertrouwen en luisteren naar ons gevoel. Gelukkig zitten mijn man en ik al vanaf het begin op één lijn of kunnen we er goed over praten. Zo voelt alles ook als een gezamenlijk proces waarbij we ons gevoel mooi bij elkaar kunnen toetsen. Inmiddels is onze dochter 10 weken oud en snap ik inmiddels wat men bedoelt met: vertrouw op jezelf! Geloof mij: ook al lijkt dit in het begin een goedbedoeld advies waar je weinig mee kunt, het vertrouwen in jezelf groeit met de tijd en genomen besluiten kun je altijd herzien als je merkt dat het niet het gewenste resultaat geeft. En vooral: ik hoef niet de perfecte keus te maken als ik me maar ergens goed bij voel. Dit helpt echt om alle adviezen te wegen en te bedenken welke ik wel en welke ik niet mee neem!

*Mamaplaats faciliteert een open en voor iedereen toegankelijk social platform. Zij is niet verantwoordelijk voor inhoud en authenticiteit van posts. Algemene voorwaarden.

Tags: #Mama

Login bij Mamaplaats
Login

Nog geen account bij Mamaplaats?
Registreren
profiel aanmaken

Ik heb al een account.
Ja, dat wil ik

Nee, dank je