{{ message.message }}
{{ button.text }}

Verlengd verlof voor mama's couveusekindjes, of niet?

Het verlof voor moeders van couveusekindjes was eindelijk verruimd. Wat blijkt, er is een maas in de wet en helaas word die misbruikt.

Afbeelding blog 'Verlengd verlof voor mama's couveusekindjes, of niet?'

Per 1 januari 2015 zouden ouders van couveusekindjes, langer verlof mogen opnemen. Het zou erop neer moeten komen, dat ook deze ouders zeker 10 weken thuis kregen met hun kindje. Voorheen werd hier geen rekening mee gehouden, en als je kindje dus 5 weken in de couveuse lag, had je nog maar 5 weken thuis. Een goede wetswijziging lijkt mij dus.

Zelf het grote geluk gehad dat ik met beide kinderen zeker 10 weken thuis heb mogen doorbrengen. En vanuit dat perspectief kan ik wel zeggen hoe belangrijk het is. Het is niet alleen in het belang van het kind, maar zeker ook voor de ouders. Het geeft je de kans om je te binden, maar belangrijker nog te wennen én het kindje te reïntegreren in je eigen leven en gezin. Vooral het laatst is een belangrijke, waar je tijd voor nodig hebt.

Dus als je als ouders al wekenlang heen en weer hebt moeten rijden naar het ziekenhuis, om vervolgens ook nog heel snel aan het werk te moeten. Dat is dan toch niet bevordelijk voor de relatie met het kindje. En vooral wennen aan de grote verandering in je leven, krijgt dan té weinig tijd.

Maar nu heeft die geweldige instantie, het UWV een maas in de wet gevonden. Deze stelt hen in staat om een berekening te maken, waarmee ze de moeders hun verlenging kunnen ontzeggen. In de praktijk blijkt dus, dat veel moeders deze verlenging helemaal niet krijgen.

Het VOC krijgt steeds meer signalen van ouders die simpelweg een afwijzing krijgen. Ook bedrijfsartsen en maatschappelijk werkers trekken hierover aan de bel. Moeders krijgen zelfs te horen, dat ze zich anders maar gewoon ziek moeten melden. En uiteindelijk lijkt er aan de oude situatie dus niets veranderd.

Het VOC gaat hier wel actie op ondernemen en zullen Den Haag bestormen met een klachtenregen. Het kan wel behulpzaam zijn om hier nog meer signalen over te verzamelen. Ben je hier als moeder dus ook tegenaan gelopen ná 1 januari 2015, meld dit dan bij het VOC. Hopelijk kan de regering de wet dan aanpassen, zodat het zijn doel gewoon dient. En nare mensen, die altijd op zoek zijn naar manieren om geld te besparen de mond te snoeren. Want het is toch wel smerig, om dit over de ruggen van jonge ouders en pasgeborenen te doen? 

*Mamaplaats faciliteert een open en voor iedereen toegankelijk social platform. Zij is niet verantwoordelijk voor inhoud en authenticiteit van posts. Algemene voorwaarden.

Tags: #Mama

Login bij Mamaplaats
Login

Nog geen account bij Mamaplaats?
Registreren
profiel aanmaken

Ik heb al een account.
Ja, dat wil ik

Nee, dank je