Snap
  • Mama

Verantwoording over verantwoording....

Geen gezeik aan mijn kop! En iedereen vond dat prima... Maakte mijn eigen keuzes en iedereen begreep die. Ze waren altijd weloverwogen en paste prima bij mij. Totdat ik zwanger werd en iedereen het altijd maar beter leek te weten. En het ergste.... Op alles wat je doet je verantwoording over moet leggen!

Geen gezeik aan mijn kop! En iedereen vond dat prima... Maakte mijn eigen keuzes en iedereen begreep die. Ze waren altijd weloverwogen en paste prima bij mij. Totdat ik zwanger werd en iedereen het altijd maar beter leek te weten. En het ergste.... Op alles wat je doet je verantwoording over moet leggen!

Alsof je na de verantwoording over een mooi klein lief wezentje krijgt, je niet meer normaal voor jezelf kan nadenken! Waarom neem je geen koekje, ben je bang dat je dik wordt? Nee ik weet al dat ik rond word, maar mag het een beetje binnen de beperking blijven. Waarom neem je dat merk kinderwagen, jeetje dat je daar zoveel geld aan uitgeeft, vind je dat niet zonde? Als je een beetje goed zoekt naar een overjarigmodel en/of uit de showroom kan je zo minimaal 50% korting krijgen!Waarom laat je, je baby niet huilen? Hij valt vanzelf wel in slaap hoor. Moet ik dan niet doen wat goed voelt... dat was toch het moedergevoel waar ik naar moest leren om naar te luisteren.

Wat?! Blijf je nog zoveel werken, besef je wel hoe zwaar je het gaat krijgen en (oh daar komt die vreselijke...) daarvoor 'neem' je toch geen kinderen. En ik maar denken dat het voor iedereen anders het beste werkt en zich goed onder voelt en functioneert (en dus daardoor een betere moeder kan zijn). Een thuisblijf of werkende moeder, als je maar trouw aan jezelf blijft en daardoor aan de mensen (lees vader van je kind en natuurlijk het belangrijkst je kind). Doordat ik extra blijf werken, krijgt mijn vriend ook de kans om een dag minder te gaan werken en heerlijk van zijn zoon te genieten.

Heb je al een naam bedacht? Toch wel een die we kunnen uitspreken en kunnen schrijven. Of juist toch wel een originele he.... niet de Jan, Piet, Klaas verhaal? Nee! Het wordt een naam die WIJ mooi vinden. Het is al moeilijk genoeg om er een te vinden als we nog niet eens rekening houden met al jullie wensen! Wil je thuis bevallen?! En als er dan iets mis gaat? Is dat wel verstandig? Van alle enge spookverhalen wordt het uitzicht er nu idd niet beter op. De aller aller ergste in zijn soort. Borstvoeding! Gedurende bijna de hele zwangerschap heb ik vol kunnen houden met het antwoord 'ik weet het nog niet' 'ik hou nog allebei de opties open tot zo lang mogelijk'. Eigenlijk had ik het allang voor mijzelf beslist. Ik wilde gewoon heel erg graag flesvoeding geven. Maar durf dat tegenwoordig maar eens hardop te zeggen.

Afkeurende blikken genoeg gehad, want het is toch het allerbeste en het is zo een mooi gevoel en bijzonder moment. Jaja alleen maar positieve verhalen. Maar alle negatieve verhalen en bij wie het allemaal niet goed ging hoor je pas veel later achteraf. Ben wel nieuwsgierig waar jullie allemaal verantwoording over hebben moet leggen? En zelfs daardoor iets gedaan waar je helemaal niet achter stond, maar omdat..........

11 jaar geleden

Ik heb het idee dat mensen altijd wel op of aanmerking willen geven. Bij de eerste 2 heb ik flesvoeding gegeven, toen kreeg ik steeds de vraag of ik het wel zeker wist. Borstvoeding zou veel beter voor het kind zijn, je kent de verhalen vast wel. Bij onze 3e zoon besloot ik zelf ineens om borstvoeding te geven. Niet omdat andere dat altijd zeiden of omdat ik spijt had van de flesvoeding. Meer om het feit dat dat echt even ons momentje zou zijn. Zo zouden we tussen de drukte door even 1 op 1 tijd hebben samen. Toen kreeg ik juist van iedereen commentaar waarom ik het niet gewoon bij flesvoeding hield, was bij de andere 2 toch ook goed gegaan.

11 jaar geleden

Iedereen denkt ook dat je om de mening en ervaring van anderen zit te wachten (alsof je het niet kan vragen als je dit wil)... Van vrienden en familie kon ik het vaak wel hebben.. (dan was het goed bedoelt en niet betweterig) .. Nou viel het bij mij wel mee hoor, gelukkig.. volgens mij voelde mensen wel dat ik er niet op zat te wachten en me niet snel wat aan laat praten... (niet dat jij dat wel doet hoor.. lijkt erop) Volgens mij wordt het er over het algemeen in de opvoeding ook niet minder op... dat je meningen krijgt van een ieder... succes.. kom voor jezelf en je gevoel op en zeg gewoon dat je jezelf niet wil verantwoorden, je denkt er heus over na... (of is dit nu weer een ongewild advies/mening ;) )

11 jaar geleden

Bij mij valt het over het algemeen mee met verantwoording afleggen, maar ik geloof wel dat als je als jonge moeder dingen net iets anders dan anders doet ( bijvoorbeeld stoppen met werken of juist fulltime blijven werken )er reacties kunnen volgen.( triest maar waar ) Gewoon je hart volgen en er lekker niets van aantrekken!

11 jaar geleden

Jaja als je mama wordt heeft op eens iedereen een mening erover hoe je de zwangerschap en opvoeding wel niet moet doen. Ik blijf bewust thuis en ook daarmee trekt men scheve gezichten. Ik heb bewust gekozen voor borstvoeding en ook dat ging er niet bij iedereen in. Aangezien ik meer op een jongen leek dan een meisje ging men er van uit dat ik helemaal geen melk kon geven. nou de zwangerschap heeft mij twee mooie volle borsten met melk gegeven. Bostvoeding geven is niet altijd even makkelijk dat klopt en van beide soorten voeden zijn wel voors en tegens aan te geven. Het belangrijkste is dat je doet waar jij je goed bij voelt. Aan een onzekere heeft je kindje helemaal niets. De namen zijn er 3 die we samen gekozen hebben. Wat de buitenwereld er ook van vind een naam krijg je van je ouders. die kiezen ze en niemand anders. Het zijn 3 namen geworden met een betekenis die bij hem passen. Voor mij was het een ziekenhuis bevalling ik durfde het niet aan thuis. ik vind je super stoer als je dat wel doet. Als het nodig is ben je zo in het ziekenhuis. laten we niet vergeten dat men vroeger ook beviel zonder ziekenhuis en het menselijk ras leeft al duizenden jaren. Meid lekker doen waarvan jezelf denkt dat goed is. Je hebt de keuzes toch altijd wel bewogen genomen dan doe je dat met je kindje juist meer. geniet van je zwangerschap. hoelang moet je nog???