{{ message.message }}
{{ button.text }}

Vanaf welke leeftijd laat je je kind alleen buitenspelen?

Een boze wolf kan overal zijn

Afbeelding blog 'Vanaf welke leeftijd laat je je kind alleen buitenspelen?' Achtergrond blur afbeelding

"Mam, ben ik een pietlut, omdat ik mijn kind nog niet alleen buiten laat spelen?" Ik weet nog dat ik dit een poos geleden aan mijn moeder vroeg, mijn vraagbaak, de vrouw aan wie ik mijn opvoedkwesties voor kan leggen. Mijn band met haar is goed, ik ben een moederskindje en hang ook nog enorm aan mijn pa. Noem mij een familiemens.

Enfin. Ik zag om mij heen zoveel kindertjes, nog jonger dan mijn kleuter (5), die alleen op straat spelen. Niet voor hun eigen huis, maar uit zicht van hun ouders. Dat is natuurlijk helemaal prima, iedere ouder kent de grenzen van hun kind. Maar ik voelde de drang niet zo. Ik ken mijn kind ook: een allemansvriend, kletst met wildvreemden en kan uit enthousiasme blind oversteken. Het is de onschuld van een kind, die hij mag hebben, het is tenslotte een kind. Vanaf het moment dat hij kan lopen breng ik hem bij dat hij moet kijken bij het oversteken, ik laat het hem zelf doen en als hij zegt dat het kan, check ik. Ik vertel hem dat hij niet tegen iedereen hoeft te praten en gevonden snoepjes moet laten liggen. Snoepjes van iemand aannemen? Nooit doen. Ik vertrouw hem, maar ik ken ook zijn onschuld, zijn naïviteit. Logisch, hij is 5. Ik heb hem één keer laten gaan, naar het speeltuintje aan het einde van de straat, na 5 minuten was hij terug om thuis te spelen met een vriendje. Dat vond hij leuker. Ik kon weer ademen. Het nieuws van afgelopen week bracht mij terug naar bovenstaande gebeurtenis, het gaf angst en besef. Ookal breng je jouw kind de regels van alleen buitenspelen bij, wanneer jij er niet bij bent heb je geen grip meer op situaties. De zon kan buiten schijnen, maar een boze wolf kan overal zijn.

Noem mij overbezorgd, noem mij te beschermend, maar mijn kleuter gaat nog niet zonder mij van huis. Hij is te onschuldig, te naïef, hij is een kind van 5 die situaties nog niet kan overzien. Dat verwacht ik ook niet van hem, hij is pas 5. Dus laat ik hem thuis het vrije kind zijn en buiten het vrije kind onder het toeziend oog van mij.

Ooit komt het moment van alleen buitenspelen, maar nu nog even niet. 

*Mamaplaats faciliteert een open en voor iedereen toegankelijk social platform. Zij is niet verantwoordelijk voor inhoud en authenticiteit van posts. Algemene voorwaarden.

Login bij Mamaplaats
Login

Nog geen account bij Mamaplaats?
Registreren
profiel aanmaken

Ik heb al een account.
Ja, dat wil ik

Nee, dank je