{{ message.message }}
{{ button.text }}

Tweedehands kleding of niet?

De kledingkast van mijn dochter puilt uit met een klein fortuin aan kledingstukken. Écht maar een klein fortuin, want alles is tweedehands.

Afbeelding blog 'Tweedehands kleding of niet?'

Dochterlief wordt bijna één jaar oud, en ik heb nog nooit ook maar één kledingstuk gekocht. Waarom niet? Daar zijn een paar redenen voor. Ik houd niet van winkelen. Echt waar, die vrouwen bestaan ook. Af en toe doe ik een poging, maar ik kan niet kiezen. Meestal omdat het aanbod gewoonweg te groot is en ik álles leuk vind. Zal ik dit kopen? Of toch maar dat? Ga ik voor stoer, lief, chique, comfortabel, duur, goedkoop? Nee, keuzes maken is niet mijn sterkste kant. 

Het is maar goed dat ik in het gelukkige bezit ben van een aantal heel lieve vriendinnen en familieleden die elke paar maanden een vuilniszak vol tweedehands kleding bij mij neerzetten. Zó leuk! Het voelt net alsof ik jarig ben als ik de vuilniszak van onder tot boven uitpluis. Het ene kledingstuk is nog leuker dan het andere! En vaak ziet het er nog helemaal niet gedragen uit. Bovendien hoef ik dan niet meer te kiezen; de keuzes zijn al voor mij gemaakt!

Maar wat misschien nog wel de belangrijkste reden is: ik heb een aversie tegen de huidige wegwerpmaatschappij. Vroeger droegen mensen hun winterjassen tot ze versleten waren en liepen mensen op hun schoenen totdat de zolen eronderuit vielen. En dan nog lieten ze er vaak nog ene paar nieuwe zolen onder zetten bij de schoenwinkel. Tegenwoordig wordt er met kledingstukken omgegaan alsof het wegwerpartikelen zijn die maar één seizoen meegaan. Door de tweedehands kleding van anderen over te nemen, heb ik het idee dat ik mijn piepkleine steentje bijdraag in de strijd egen deze wegwerpmaatschappij.

Laatst had ik een discussie met enkele vriendinnen. Zij begrepen niet waarom ik nooit iets nieuws kocht voor mijn dochtertje. Altijd maar die tweedehands kleding… Maar als ik ze dit feit niet zelf had verteld, hadden ze het echt niet geweten, want het is echt niet aan de kleding af te zien. En dan nog, doe ik dochterlief tekort door haar in tweedehands kleding rond te laten lopen? Ik hou zielsveel van haar, zij is het middelpunt van mijn wereld en ik doe de hele dag niets anders dan proberen om haar gelukkig te maken. Heeft ze daar nieuwe kleding voor nodig? Ik denk van niet…

*Mamaplaats faciliteert een open en voor iedereen toegankelijk social platform. Zij is niet verantwoordelijk voor inhoud en authenticiteit van posts. Algemene voorwaarden.

Login bij Mamaplaats
Login

Nog geen account bij Mamaplaats?
Registreren
profiel aanmaken

Ik heb al een account.
Ja, dat wil ik

Nee, dank je