{{ message.message }}
{{ button.text }}

Twee keer mama: Van donkergrijze wolk naar roze wolk

Afbeelding blog 'Twee keer mama: Van donkergrijze wolk naar roze wolk'

Mama zijn, voor mij voelt dit als twee uitersten, de bekende roze wolk, maar ook een erg donkergrijze wolk. 

Na de geboorte van onze oudste dochter, een lange en zware bevalling die eindigde in een keizersnede, werd de wolk in mijn hoofd alleen maar grijzer en grijzer. Het voelde niet goed en ik was mezelf compleet kwijt. Een post-partum depressie, iets wat ik nooit had verwacht en diep weg wilde stoppen. Gelukkig had ik liefdevolle mensen om mij heen en ben ik erg goed geholpen. De donkergrijze wolk klaarde langzaam op en maakte plaats voor het kunnen genieten van onze dochter. Toch keek ik nog lang (soms nog steeds) met verdriet terug aan de maanden die ik voor mijn gevoel heb moeten missen.

Toen ik zwanger was van onze tweede dochter had ik veel angst voor de bevalling en de periode daarna. Alles kwam weer terug en genieten lukte maar moeizaam. Gelukkig had ik een erg fijne verloskundige die me doorverwees naar de gyneacoloog en de pop-poli. Daar had ik overigens nog nooit van gehoord! De pop-poli helpt vrouwen die zwanger willen worden, zwangeren en mama's bij verschillende maatschappelijke en psychische problemen. Ik werd gekoppeld aan een medisch psycholoog die mij op zowel op bevallingsvlak als de periode daarna erg goed heeft geholpen. Onder andere door EMDR, een traumaverwerkingstechniek.

Vol vertrouwen ging ik de bevalling in, ik wilde het opnieuw op een natuurlijke manier gaan proberen! De bevalling van onze tweede dochter was wederom heftig, dit keer geen keizersnede maar de vacuumpomp. Prachtig mooi om toch natuurlijk te zijn bevallen! En wat een overweldigend gevoel om de geboorte te voelen en dat glibberige lichaampje op mijn buik te krijgen! Maar die pijn en ellende van het herstel... Ik heb vaak geroepen had ik toch maar voor de geplande keizersnede gegaan. Ondanks dit alles voelde het wel meteen heel goed, zo anders dan de eerste keer dat ik mama werd. Steeds meer kreeg ik dat 'roze wolk' gevoel en was ik echt aan het genieten. 

Wat ik hiermee vooral wil zeggen is dat het toch mooi is dat beide keren mama worden zo verschillend kunnen zijn. En vooral dat op een eerste minder fijne ervaring een geweldige tweede ervaring kan volgen, wat alles weer goedmaakt.

Met de juiste hulp en vertrouwen in mezelf is alles helemaal goedgekomen. We laten de moeilijke jaren nu achter ons en gaan voor mooie dingen beleven en fijne herinneringen maken. Dit begin met de rondreis door Europa die we over twee weken gaan maken. Heel spannend maar ook heel gaaf!

*Mamaplaats faciliteert een open en voor iedereen toegankelijk social platform. Zij is niet verantwoordelijk voor inhoud en authenticiteit van posts. Algemene voorwaarden.

Login bij Mamaplaats
Login

Nog geen account bij Mamaplaats?
Registreren
profiel aanmaken

Ik heb al een account.
Ja, dat wil ik

Nee, dank je