Snap
  • Mama

Terug naar school: verpleegtechnische handelingen...

Ik heb een drukke maand te gaan.. 15 verpleegtechnische handelingen te doen.... en sommige brengen mij terug naar de geboorte van Didi...

Didi is 5 weken te vroeg geboren. Gelukkig had zij een goede start... maar op de high care heeft ook zij verpleegtechnische handelingen moeten ondergaan... handelingen die ik nu ook bij mijn bewoners en cliënten uit moet voeren..
Deze handelingen brengen mij terug naar een spannende tijd met onzekerheid...of alles we goed gaat en goed gaan komen.

Omdat Didi te vroeg was kon zij nog niet alle voedingen verwerken hiervoor kreeg zij dus voeding aangeboden via een Sonde.
In haar geval mijn borstvoeding aangevuld met flesvoeding. 
Sonde voeding komt echter niet alleen voor bij zieke of premature kindjes.. maar ook in mijn sector bij cliënten die om wat voor een reden dan ook niet zelf kunnen eten of drinken. Zij krijgen dan de nodige voeding als sondevoeding... door een slang in hun neus.. of in de meeste gevallen een PEG katheter.. .. een rechtstreekse verbinding tussen buik en maag. 

De eerste handeling die dus op mijn planning stond was sondevoeding geven. 
De eerste paar keer heb ik meegekeken...want er zijn veel regels aan verbonden... en ook de hoeveelheid luistert nauw.

En toen moest ik het zelf gaan doen.. eerst alles klaar zetten en daarna de toediening..
Rustig ging ik zitten... pakte de spuit en gaf de voeding.. stap voor stap.. tot dat het klaar was en ik alles weer op kon ruimen..

Toen het klaar was dacht ik terug aan de tijd met Didi... een klein meisje... met een sonde in haar neus... die afhankelijk was van deze voeding.. deze voeding die haar kracht gaf... om te groeien en mee naar huis te kunnen. 
Voeding die ze dus ook echt nodig had... Voeding om te leven.

De komende tijd staan er nog veel andere handelingen op de planning.. handelingen die ook bij Didi zijn gedaan.

Ik ben benieuwd hoe vaak ik bij die handelingen terug ga denken aan Didi... 

8 jaar geleden

Dat terug denken aan het feit dat je eigen kind ook dit heeft moeten ondergaan is herkenbaar. Ik heb dat ook nog steeds doordat Sam 11 dagen in Beverwijk heeft doorgebracht. Ik mocht toen ook al vanalles maar niet bij hem. Zodra er dingen gebeuren bij cliënten of nodig zijn die hij ook moest ondergaan ga ik altijd even kort terug in die tijd.

8 jaar geleden

Zo zie je maar weer hoe belangrijk het werk is wat je doet. Didi is een toppertje en dat heeft ze duidelijk mede te danken aan haar mama!