Snap
  • Mama
  • leven
  • tegeltjes
  • wijsheid
  • opgeruimd
  • diepzinniger
  • commentaren

Tegeltjeswijsheid

Een opgeruimd huis is een teken van een verspild leven.' zegt mijn oma altijd. Tegeltjeswijsheid heet zoiets..

Een opgeruimd huis is een teken van een verspild leven.' zegt mijn oma altijd. En ik zal vast niet de enige wezen die die spreuk voorbij heeft horen komen.

De wijsheid die achter die woorden schuilen, zijn misschien zelfs wel diepzinniger dan dat je op het eerste gezicht zou denken. Als ik rondkijk in mijn eigen huis, dan weet ik wel van mezelf dat ik niet de perfecte interieurverzorgster ben, maar ik doe mijn best. Wanneer je kinderen hebt, leer je je prioriteiten wel te stellen wat belangrijk is om te doen in het huishouden en wat best de volgende dag nog kan.

Zolang je nog maar genoeg kleren in je kast hebt en alles er gezellig en knus uitziet, is het voor mij goed. Zolang je dat maar goed bijhoudt, dan is het een huis om in te leven.Ik heb mezelf wel het een en ander af moeten leren sinds ik kinderen heb. Voorheen was ik echt zo'n miep die niet tegen rommel kon.

Ik wilde het altijd netjes en opgeruimd hebben, mijn spullen waren altijd netjes gesorteerd en ik wist altijd waar wat lag. Mijn eigen spullen was ik eigenlijk nooit kwijt, of iemand anders moest eraan gezeten hebben.Maar nu de jongens er zijn, hoef je niet vreemd op te kijken als er Duploblokjes of ridders over de vloer heen dwalen, die vinden 's avonds hun weg wel weer naar de Duplobak of het kasteel.

Wel door de hand van mama natuurlijk, maar overdags maak ik me daar niet meer zo druk om. Als je het opruimt, wordt het binnen no time toch weer overhoop getrokken of je krijgt commentaren als 'Mama, waarom heb je dat nou opgeruimd? Ik had dat net zo mooi gemaakt!'

Beteuterde blikken worden je dan ook totaal niet bespaard. Mama, hoe kon je dat nou doen...Een opgeruimd huis is een teken van een verspild leven. Je huis opruimen kost overigens ook gewoon veel tijd.

Doe je de grote schoonmaak van je huis, dan ben je wel dik een dag in de weer en als je dan 's avonds op de bank ploft en ziet dat je huis spik en span is, dan bedenk je je. 'Binnen de kortste keren zie je hier niets mee van terug.' Dat betekent niet dat je je huis maar moet laten verslonzen, maar de strekking erachter is wel belangrijk.

Het is tegeltjeswijsheid. Waar besteed je je tijd aan? Liefst verspreid ik mijn huishoudelijke klussen over de hele week, zodat ik overdags meer tijd overhoud voor de jongens, maar soms komt dat er gewoon niet van en moet je gewoon heel veel in een keer doen. Eigen haard is goud waard. En die eigen haard moet natuurlijk wel de plek zijn waar jij je thuis voelt.

Daar moet je dan ook voor zorgen. En dan is het hoe jij je tijd indeelt en wat je qua rommel toelaat in je huis.Ik ben geen moeder die het niet kan uitstaan dat er vlekken op de kleren van m'n kids komen. De wasmachien is geduldig. Ik ben geen moeder die half panisch begint te dweilen als m'n kids al druipend binnen komen gezet, omdat ze in de sneeuw hebben lopen spelen.

In plaats van dat ik met de dweil in m'n handen sta, zorg ik liever voor een warme beker met chocolademelk voor die koude vingertjes van buiten.Waar liggen jouw prioriteiten?

11 jaar geleden

Oh ja, lekker herkenbaar. Mijn mantra is altijd 'Good moms have sticky floors, dirty ovens and happy kids'. Alleen er naar leven is nog wel eens moeilijk, want ja, dat huishouden moet toch ook gedaan worden.... Moet wel zeggen dat nu er een tweede bij is gekomen die momenteel zichzelf al kwijlend over de vloer voortbeweegt, dat ik het wel flink heb opgegeven, haha. Er is toch niet tegenop te poetsen, overal handafdrukjes en kwijlsporen. Ik ruim er tegenwoordig als ze naar bed zijn 's avonds een half uurtje voor in en dan is het allemaal weer netjes. Maar ik leer tegelijkertijd wel mijn oudste van nu 3 jaar dat opruimen een klusje is wat er bij hoort en ik laat hem elke dag even zijn speelgoed zelf opruimen voor het eten. Net zoals dat hij 's ochtends zelf zijn bed moet opmaken - wat overigens zijn eigen idee was en die heb ik er meteen ingehouden. Het lijkt natuurlijk nog nergens op, maar dat geeft niet. Als je maar leert denk ik dan en leren doet'ie zeker. En stofzuigen, dat doe ik wel meerdere keren week en soms elke dag, maar dat moet ook echt bij ons thuis. Een langharige kat, peuterkruimels en een baby die over de grond schuift vind ik een wat mindere combi dus ik haal er wel heel vaak een stofzuiger doorheen, maar dat is echt zo gebeurd. Ach ja. Ik heb liever de drukte en gezelligheid van mijn kinderen in mijn thuis dan een koud leeg woonhok.....