Snap
  • Mama

tasje erbij? Dat is dan 10 cent!

tegenwoordig kost het je 10 cent of meer als je een plastic tasje om je gekochte waar heen wilt hebben. Zelfs bij de chinees!

Zoals sommigen van jullie al in mijn vorige blog hebben kunnen lezen had ik al een paar dagen nergens zin in. Gister had ik een toppunt van zinloosheid en dus had ik natuurlijk ook geen zin om te koken en al helemaal niet om af te wassen! Maar gelukkig zijn hier in ons dorp maar liefst 4 chinezen, 5 pizzerias, 7 snackbars en nog tal andere restaurants, waarbij je bij de meesten ook gewoon kunt afhalen. Mijn favorieten staan in mijn telefoon opgeslagen dus de keuze voor eten was verbazend makkelijk. Het werd chinees.

Toen ik bij de chinees binnen kwam brak zowaar mijn klomp. Nee niet letterlijk. Ook al woon ik in Friesland, het is toch al een hele tijd geleden dat iedereen hier op klompen liep. Figuurlijk dus. De bazin van het restaurant was druk bezig met het ophangen van rode briefjes waarop stond te lezen dat ze voortaan door de nieuwe wet geld moeten rekenen voor hun plastic tasjes. Echt waar, word de chinees hier nu ook al door getroffen? Ik had wel al mee gekregen dat de gewone winkels inderdaad per 1 januari geen plastic tasjes meer mochten verstrekken, maar dat dit zelfs in de horeca werd doorgetrokken had ik nog niet bij stil gestaan. Nou zullen velen wel denken, wat is nou het probleem? Dan doen ze het toch gewoon in papieren zakjes? En ja met sommige maaltijden kandat ook wel, maar er zijn ook grotere maaltijden die te zwaar worden voor een papieren zakje. Al helemaal als het eten even moet wachten voor het opgehaald word en het papier slap word door de dampen... Nou is het ook weer niet zo'n ramp om hier grote ophef over te gaan maken, maar een beejte vreemd vond ik het eigenlijk wel. De bazin heeft haar hart een beetje bij me kunnen luchten dat het niet haar keus was en dat ze hoopte dat mensen niet zelf tasjes mee gingen brengen, want dan hebben ze extra werk met overpakken. En door het gesprek wat we hebben gehad zou ik zelfs bijna weglopen zonder te betalen. Maar de bazin had haar hoofd er gelukkig nog wel bij. Ik heb haar gemeld dat ik in ieder geval niet mijn eigen tasje mee zou nemen en heb haar succes gewenst. Een pluspunt is dan in ieder geval ook weer dat dit tasjesgedoe mij inspiratie heeft gegeven om hier een blogje over te schrijven. Wat ik mij nou dus wel afvraag is of ik de enige ben die het vreemd vind dat zelfs in de horeca er nu geld voor de tasjes gerekend moet worden? En of er mensen zijn die denken dat deze nieuwe wet er inderdaad voor gaat zorgen dat er minder plastic tasjes in omloop komen. Ik vergeet zelf gewoon vaak om een tasje mee te nemen, of ik haal meer dan ik in eerste instantie van plan was, dus voor mij zal het niet gaan helpen in ieder geval. Ik denk ook gelijk aan alle andere bedrijven die plastic tassen gebruiken. Als mijn boodschappen worden bezorgd zit het koel en diepvries spul in een grote plastic tas. Hier word naar mijn weten niet extra voor gerekend. Ook bij online bestellen van kleding vind ik regelmatig iets dat in een plastic tasje zit. Ik vind het in ieder geval maar een rare regel. Supermarkten vragen al jaren geld voor hun tassen en verdienen hier goed aan als ik deze aflevering van de rekenkamer mag geloven.

de-rekenkamer-plastic-tas

Wat is jullie mening ervaring hierover?

8 jaar geleden

Hier doen de snackbars het nog niet, maar ze weten er vast vanaf dat ze anders wel een boete kunnen krijgen. Denk dat het net zoiets is word als met het rookverbod in het begin bij de horeca. Daar hield ook niet iedereen zich aan.

8 jaar geleden

Ik niet verteld dat we een chineese maatijd hadden ;) maar het was wel lekker. Het lekte wel een beetje misschien dat het daar mee te maken had of omdat het bezorgd werd. Ik weet het niet. De pizzeria rekent wel 10 cent en bij de kaasboer is het ook niet voor niks. Het lijkt nog een beetje zoeken denk ik.

8 jaar geleden

Ja is zeker aardig! De chinees wil heel graag gratis tasjes blijven geven, maar dan krijgen ze een boete... Er zijn al boetes gegeven hier in onze woonplaats heb ik begrepen. Ach het zal vanzelf wel wennen ;)

8 jaar geleden

Vandaag was mijn man zo verschrikkelijk lief om eten te bestellen en nu moesten er 2 tasjes bij. We hoefde niet voor de tasjes te betalen. Oke het was een dure maaltijd maar nu ik je reactie zo las van je blog dacht ik van ik vindt het wel zo aardig om dit toch te vertellen.