{{ message.message }}
{{ button.text }}

Stille tocht

"Genoeg is genoeg!"

Afbeelding blog 'Stille tocht'

Vandaag liep ik mee in een stille tocht georganiseerd door mijn beste vriendin.
Normaal is een stille tocht voor iemand die overleden is. Deze stille tocht was georganiseerd voor het slachtoffer van een brute verkrachting op 21 juli j.l. in Rotterdam en een ieder die te maken heeft of heeft gehad met seksueel geweld, in welke vorm dan ook.

Als jonge vrouw fietste ik vaak ook alleen naar huis vanuit Rotterdam centrum. Soms samen met vriendinnen, maar ook vaak genoeg alleen. Ik voelde mij veilig, wat kon mij gebeuren? Een gedachte die ik nu vaak de revue laat passeren. Ik fiets nog steeds vaak alleen naar huis 's avonds laat, maar ben mij nu meer dan ooit bewust van de gevaren waar ik als vrouw aan wordt bloot gesteld. Even een stukje door een donker park doe ik niet meer. Ik fiets wel een stukje om.
Maar de gebeurtenis van vorige week zaterdag geeft maar weer eens aan dat het niet uitmaakt waar je bent. Voor een vrouw is het nergens echt veilig. Zelfs niet voor de deur van je eigen huis. Niet in je eigen straat, waar de buren je kunnen horen. Niet in je eigen wijk, waar je de weg zo goed kent. Niet in je eigen stad, waar je je veilig hoort te voelen.

Deze tocht liep ik mee, niet alleen uit solidariteit voor het slachtoffer en de slachtoffers van seksueel geweld, maar ook voor mijn dochters. En de dochters van mijn vriendinnen. Over 14 jaar zal de eerste het nachtleven willen verkennen. Ik wil dat zij net zo onbezorgd over straat kan als dat ik kon 10 jaar geleden. Dat zij niet hoeft na te denken over wat haar kan overkomen als ze alleen naar huis fietst. Dat ze aan kan doen wat ze wil en kan zijn wie ze wil zijn, een mooie, slimme en stoere vrouw, die niet bang hoeft te zijn lastig te worden gevallen alleen omdat ze een vrouw is.
Ik hoop dat zij over 14 jaar niet haar grenzen hoeft te verdedigen. Dat ze een onbezorgde, feestende tiener kan zijn.

Maar ik hoop ook dat de ouders van nu hun zonen opvoeden tot mannen die respect hebben voor vrouwen en hun grenzen. Dat nee ook echt nee betekent. Dat je vrouwen niet na roept, naar ze sist of ze uit scheld om wie ze zijn en hoe ze eruit zien.

Ik hoop dat de ouders van nu hun dochters zo opvoeden dat ze op komen voor elkaar. Want als wij vrouwen iets goed kunnen, is een andere vrouw zo naar beneden halen. Dat ze leren dat ze als vrouw sterk zijn en zich niet hoeven te laten intimiderend door een man. Dat ze het waard zijn en zich veilig moeten voelen, waar ze ook zijn.

Samen staan we sterk, want genoeg is genoeg.

*Mamaplaats faciliteert een open en voor iedereen toegankelijk social platform. Zij is niet verantwoordelijk voor inhoud en authenticiteit van posts. Algemene voorwaarden.

Login bij Mamaplaats
Login

Nog geen account bij Mamaplaats?
Registreren
profiel aanmaken

Ik heb al een account.
Ja, dat wil ik

Nee, dank je