Snap
  • Mama
  • dreumes
  • Momlife
  • sprongetje

Sprongetjes

De bekende sprongetjes. Voordat ik zwanger raakte wist ik niet eens wat die sprongetjes in hielden, terwijl ik ook gastouder ben. Toch best gek dat ik er dus nog nooit van gehoord had.

Eenmaal zwanger van Mees hoorde ik via via over het boek ‘oei ik groei’, dat daarin dus alle sprongetjes staan met de uitleg die daarbij hoort.

Toen ik dat boek zag dacht ik nog; ‘Jeeeetje wat een dik boek is dit, ga ik never nooit niet lezen’. Nou toch wel dus.. vooral als je even hopeloos bent als je je baby weer eens niet begrijpt.

Nu is Mees dus precies op zijn uitgerekende datum geboren en bij dat boek moet je dus de sprongetjes tellen vanaf de uitgerekende datum, helemaal handig dus bij ons. Zijn eerst sprongetjes waren toch wel echt goed heftig hoor. We hebben altijd het geluk gehad dat Mees vanaf 5 weken doorsliep. Als hij in zijn sprongetje zat was dat een tijdje anders. Ongeveer 3 weken in zijn sprong werd hij ieder kwartier (!!!) wakker. Dus elk kwartier in de nacht hebben wij hem z’n speentje teruggegeven en probeerden we weer te slapen. Als zijn sprongetje weer over was sliep hij weer super goed door, best bizar eigenlijk maar het klopte altijd bij hem.

Zijn kenmerken van de laatste twee sprongetjes zijn eigenlijk gewoon echt grappig.

Als die kleine Hulk zijn zin niet krijgt doet hij zijn mond open en butst met zijn gezicht tegen de grond. Het lijkt alsof hij de grond kust maar niets is minder waar. Vervolgens gaat hij natuurlijk huilen want ja dat doet gewoon pijn. Als wij hem dan willen optillen om hem te troosten valt hij expres met zijn hoofd en lichaam achterover en krijgt hij een driftbui. Hij mag van ons niet aan de lamellen zitten in de woonkamer, hij weet ook héél goed dat dit niet mag. Dan gaat ie ervoor zitten, tikt hij heel zachtjes met z’n vinger de lamellen aan en kijkt mij aan wanneer ik er wat van zeg. Ik probeer natuurlijk m’n lach in te houden en zeg dat hij daar niet aan mag komen. Vervolgens gaat hij 10 minuten ernaar staren en begint ie al te huilen voordat hij eraan zit.

Maar dat sprongetje van nu is echt wel vreemd. Een van die kenmerken is; je kindje kan opeens rare angsten hebben. Mees is totaal geen bang kind maar nu tijdens dit sprongetje dus wel. Erik wilde wat uit de vriezer pakken en Mees sjeest als een malle naar mij, heel zijn lichaam trilde en ik heb hem nog nooit zo erg in paniek gezien. Al dat ijs gooide Erik in de gootsteen en ik wilde Mees op het keukenblad zetten. Wat een pure paniek was dat voor hem, hij kroop helemaal in mij en ik kreeg hem niet rustig. Ik spoelde samen met hem het ijs weg zodat hij kon zien dat het verdween. Nou top, helemaal oke! Kijkt meneer de andere kant op en ziet daar de airfryer, nou echt hoor; Mees vloog de lucht in van angst.

Inmiddels is Mees bijna uit zijn één na laatste sprongetje. Nu ben ik oprecht wel heel erg benieuwd of jullie kids ook zo opvallend last hebben van hun sprongetjes en of de kenmerken uit het boek bij jullie kids precies kloppen zoals bij ons.

Let me know!!

Liefs Daph 

4 jaar geleden

Ik heb het boek niet en me er ook nooit mee bezig gehouden. Het gaat zoals het gaat en ieder kind ontwikkeld zich op zijn manier. Maar over die rare angsten herken ik dan wel. Panisch is hij geweest voor vuilniszakken. Het verwisselen ervan was altijd een groot drama waarbij hij ook helemaal in mij klom.

4 jaar geleden

Ja dat weet ik, maar mijn zoon gedraagt zich daar niet naar. Hij is geboren met 40+4 weken, dus dan zou ik in het boek moeten kijken bij 4 dagen voor zijn verjaardag. Maar zijn sprongen beginnen vaak al een paar weken eerder dan dat, en zijn ook weer eerder klaar. Dan staat er een donderwolk, en is hij alweer helemaal lief en rustig.

4 jaar geleden

Wij zitten nu in sprong 10 sinds een paar dagen. Maar my my my. Dit is een pittige. Alles wat wij willen, wil zij niet. En wat zij wil mag/kan niet. Gisterennacht is ze 2 uur aan het krijsen geweest. Uiteindelijk is haar vader op de bank gaan liggen en zij bij mij in bed. Aangezien ze niet gaat slapen als we allebei in ‘het grote bed’ liggen. Ik hoop dat het snel voorbij is. Oh en idd, rare angsten; de stofzuiger is eng. Ze begint al te huilen als ik hem pak. Succes!

4 jaar geleden

Ze gaan uit van de uitgerekende datum bij oei ik groei! Dus kan kloppen dat hij symptomen laat zien met 40,4 ;)