Snap
  • Mama
  • Vakantie dagje weg

Sinterklaasjournaal.. Wat doe je?!

Gisteren was weer de eerste aflevering van het sinterklaasjournaal. Met goede hoop keek ik ernaar.. Maar helaas..

De eerste Pieten die officieel op Nederlandse TV komen, waren zwart. Nu ben ik het er niet mee eens, maar ik ga niet op de dam of dergelijke protesteren. Zo ben ik niet en ik wil de kinderen ook niet van hun sinterklaasfeest bestelen. 

Ik ben getrouwd met een oerhollandse man (zelf ben ik ook Nederlands, maar mijn man is blond en ik donker en zwart haar). Hij houdt van het Sinterklaasfeest, wat ik volledig begrijp want hij is er mee opgegroeid. Maar hij kent niet de verhalen die ik te horen kreeg van mijn ouders vroeger. De pijn die mijn volk heeft moeten doorstaan. Het Sinterklaasfeest is gewoon een levende herinnering daarvan. Ookal is het een kinderfeest..

Veel van jullie moeders zullen dit niet begrijpen. Maar ik ben wel benieuwd waarom het voor jullie zo ONWIJS belangrijk is om de pieten Zwart te houden? `Anders snappen mijn kinderen er niks van!´ vind ik zo´n rot smoes. Je legt het even simpel uit met een logische verklaring en dan houden ze op hoor. Zo lastig is het allemaal niet te begrijpen. Hoe vaak er wel niet tegen mij is gezegd: ´Hé mama! Dat is een zwarte piet!!´ Zo wil ik niet geassocieerd worden. 

Daarom vind ik het dus NIET kunnen dat er Zwarte Pieten bij het Sinterklaasjournaal zijn (wát tevens ook nog een een publieke omroep is!) 

Trouwens, welke kinderen maakt het nou uit of ze zwart of roze zijn??

8 jaar geleden

Mee eens! Het zou heel fair zijn als 'de piet' een moderne kleur krijgt. Het is een nederlandse traditie maar inmiddels behoorlijk aangepast aan de huidige generatie wat betreft de vele cadeaus snoep chocolade en alles wat je kan verzinnen dus piet kan ook wel een beetje veranderen lijkt mij. Liever vandaag dan morgen ;). Helaas werkt het zo niet in nederland, en dat vind ik echt jammer! Het draait om ik ik en ik en het gevoel van een ander telt niet mee.

8 jaar geleden

Mijn zoon vraagt zich hardop af wat er dan zo mis is met een donkere huidskleur als de pieten al niet donker mogen zijn. Dat zegt me ook genoeg lijkt me. Naar mijn mening blijf je zo racisme voeden.

8 jaar geleden

Ik snap dat het lastig is. Maar lees het verhaal er achter de pieten kregen betaald en waren vrij gemaakt door deze turkse man die wij Sint. Nikolaas noemen

8 jaar geleden

Naar mijn mening mag zwarte piet gewoon blijven. Allereerst weten kinderen niks over slavernij, de kinderen die naar school gaan en geschiedenis krijgen zijn volgens mij kinderen die al lang niet meer in Sinterklaas "geloven". Zoals al eerder genoemd in andere reacties zijn er meer 'rassen' gebukt gegaan onder slavernij en die hoor je er niet over. Ik, met mijn Joodse roots, heb mijn oom, overgrootmoeder en meer familieleden verloren in de 2e wereldoorlog. Dat wil toch niet zeggen dat ik alle Duitsers erop aan moet kijken, terwijl dat een veel recentere gebeurtenis is. Misschien is het zelfs wel positief te bekijken... Sinterklaas kocht Piet vrij en is dit kinderfeest een herinnering aan het feit dat slavernij gewoon nooit (meer) ik mag. Belangrijkste is dat het een kinderfeest is en de kinderen in hun onschuld het niet als racisme zien of aan slavernij denken. Het zijn vaak de volwassenen die deze gedachten in stand houden. Maar ja, dat is mijn mening.