{{ message.message }}
{{ button.text }}

Sinterklaas en natuurlijk gewoon Piet.

Sinterklaas wie kent hem niet. Sinterklaas en natuurlijk ook gewoon piet. Bij ons geen moeilijke verklaringen; de pieten zijn gewoon in bad geweest.

Afbeelding blog 'Sinterklaas en natuurlijk gewoon Piet. '

Het is een super spannende dag,  want ja, Sinterklaas komt aan met de stoomboot en met al zijn pieten. Al dagen zit vooral Dean in spanning, want zijn er toch wel genoeg kolen om in Nederland aan te komen? Wie zat er toch in die bewegende jutte zak? Lily roept enthousiast; Het is een monster! Een kolen monster! Ik zeg wie weet.. maar zou het niet gewoon een pietje zijn? Ohja, dat kan natuurlijk ook. Die pieten toch he! 

Ik vind het sinterklaas feest fantastisch. Een prachtige traditie waar ik altijd al dol op ben geweest. Ik sluit mij af voor al het commentaar en hoop dat de kindjes zo lang mogelijk van dit feest mogen genieten. Het maakt mij niet uit of de pieten roetveeg,  geel of pimpelpaars met groene vlekken zijn. Als het verhaal maar een beetje klopt. Jarenlang ben ik weken zwart geweest, heerlijk onherkenbaar grappige en klunzige stunts uithalen want niemand zag het als ik bloosde. Ja, die pietjes van tegenwoordig hebben het veel moeilijker. Want wanneer doen ze het nu wel goed? 

Vanuit de ouder vereniging op school halen we alles wat te maken heeft met zwarte piet weg. Er blijft bijna geen versiering meer over maar we schaffen nieuwe vlaggen, banners en platen aan. De pietjes hebben witte gezichtjes met vegen en voor de grotere dingen besluiten we op veilig te spelen en kiezen we afbeeldingen van het paard of van sinterklaas zelf. Er kan nog zoveel veranderen in de aankomende jaren wat betreft de pieten discussie. 

Terwijl de hele wereld valt over het hele pieten gebeuren blijven de kinderen zoals altijd flexibel. Is coole Piet pablo in de clip van vorig jaar nog super zwart met krul haar, in die van dit jaar is het gewoon een leuke blonde jongen met blauwe ogen en een paar vegen. Terwijl ik mijn hart vast houdt als we de clips precies achter elkaar bekijken, schittert en glunderend Dean alleen maar van geluk vanwege die ontzettend coole plaat waar hij vol overgave op kan dansen. Hij ziet het verschil niet eens! 

Toen Dean enthousiast riep; kijk! Zwarte Piet! Heb ik hem zo tussen neus en lippen door, verteld dat het nu gewoon piet is. Hij zei oke en danste vrolijk verder. Toen hij er later op terug kwam heb ik uitgelegd dat sommige donkere mensen het niet zo leuk vonden als we zwarte piet zeiden, wat ook best te begrijpen was. HIJ knikte en voegde er wijs aan toe; ja, dat is niet leuk. Het moet voor iedereen leuk zijn hè. Geweldig ventje. 

Zoals ik al dit hele jaar denk... kinderen zijn super flexibel. Ze wringen zich niet in bochten, hebben nog geen duidelijke meningen, ze desinfecteren hun handen, geven elleboogjes,  houden 1.5 meter afstand en vinden alles best. Ze geloven heilig in sinterklaas en dat hij op de daken loopt, dat hij alle kindjes cadeautjes en snoepjes kan geven. Dat hij met een ouderwetse boot of trein komt is niet raar en dat de pieten het ene jaar donker zijn en het andere jaar niet, is geen probleem. Want zoals een 6 jarige zegt: "ook pieten moeten in bad mama,  ze waren toch gewoon vies van al dat roet". Ja.. ventje, dat was het. Het was gewoon roet. 

 


*Mamaplaats faciliteert een open en voor iedereen toegankelijk social platform. Zij is niet verantwoordelijk voor inhoud en authenticiteit van posts. Algemene voorwaarden.

Login bij Mamaplaats
Login

Nog geen account bij Mamaplaats?
Registreren
profiel aanmaken

Ik heb al een account.
Ja, dat wil ik

Nee, dank je