Snap
  • Mama

Sint Maarten... een feest of vooral voor de snoep?

Vandaag is het Sint Maarten en een hoop kinderen uit mijn klas gaan weer langs de deuren. Net zoals twee weken geleden.

Veel van mijn kleuters hebben Halloween gevierd. Hun huis was versierd en ze gingen 's avonds langs de deuren. Een citaat... " lekker veel snoep ophalen!" . Toen ik vroeg wat ze nou eigenlijk vieren, was het antwoord "iedereen bang maken en veel snoep krijgen!" Vooral dat snoep vonden ze heeeellll belangrijk, haha.

Vanavond wordt er op verschillende plekken in Nederland Sint Maarten gevierd. En zo ook hier in Den Haag. Ik vroeg aan ze wie er allemaal gingen en meer dan de helft stak zijn vinger op. Sommige gaan waarschijnlijk niet, maar steken hun vinger op omdat de rest dat ook doet. Heerlijk.... Ik vroeg of ze wisten wat ze dan gingen doen. Het antwoord: "Net als bij Halloween snoep ophalen, juf!" Tja, zo kun je het ook zien.

Bij ons in Voorburg wordt het ook gevierd. De scoutingband en Showband '75 lopen met de kinderen in een optocht door de wijk. De kinderen mogen tijdens de optocht langs de huizen om aan te bellen. Ze krijgen alleen een snoepje als ze het welbekende liedje zingen. Ook mijn meiden van de guard moeten optreden. Zij dansen voor Showband '75. Stiekem hoop ik dat er dan een paar kinderen het zo leuk vinden, dat ze willen komen kijken tijdens de trainingen. :-) Oké, terug naar het onderwerp..... De optocht eindigt bij de kerk. Hier vertelt Sint Maarten eerst zijn verhaal en komt dan via de toren naar benden. Zijn mantel doet hij af, scheurt hij door midden en geeft een stuk aan de bedelaar. Daarna krijgen alle kinderen een appel. Mooi toch? Zo krijgen de kinderen naast het snoep ook nog het verhaal mee.

Gaan jullie Sint Maarten vieren? En wat vind jij.... teveel feesten met snoep?

8 jaar geleden

Ja graag want klinkt leuk! Zeker voor in mijn klas :-)

8 jaar geleden

Ok ik ga het eens opzoeken over de verhalen. Ben nu wel benieuwd. :-)

8 jaar geleden

Oww Beterschap. Voel je je al iets beter?

8 jaar geleden

Ik verwachtb niemand aan de deur, we wonen in protesants gebied waar het bij mijn wten niet of nauwelijks gevierd wordt. Ook halloween niet. Hier was en is het meer de verjaardag van mijn moeder. Ik vindt het wel belangrijk dat ook het verhaal er achter vertelt wordt. Bij 31 oktober heb je meerdere verhalen. Het is dan ook hervormingsdag. Ik heb het niet helemaal parraat maar als ik me niet vergis werden er nogal wat stellingen aan een kerk deur getimmerd.