Snap
  • Mama
  • Vakantie dagje weg

Sint Maarten: 11 november is de dag!

"11 november is de dag dat mijn lichtje branden mag!" Voor de aller eerste keer sint maarten lopen..

Het is bijna zover! sint Maarten: Het valt midden in de herfst, de bomen zijn kaal en het is vroeg donker. Kortom, het feest is een echt "lichtfeest" voor kinderen!

Het word voor ons de allereerste keer dat wij gaan lopen! Spannend. Vanessa heeft haar eigen lampion geknutseld bij Annemarie, onze gastouder. Een mooie paddenstoel waar ze helemaal trots op is! We hebben samen het liedje "sint maarten" "sint maarten" geoefend en gaan met een vriendin en haar kindje gezellig langs de deuren. robert blijft thuis om wat lekkers uit te delen aan de kinderen die bij ons langskomen.

Ik weet nog wel, vroeger...

Hoe leuk ik het vond om met mijn broertjes en zusje langs de deuren te gaan! met ons mooie zelfgemaakte, of gekochte lampion en rugzak die aan het einde van de avond helemaal vol zat met snoepjes en mandarijntjes. dat we in de dagen die volgenden lekker op mochten eten, want het was maar 1 keer per jaar Sint Maarten. Dé tijd om even lekker ongegeneerd te mogen snoepen zoveel als je op kon! Het zijn fijne leuke herinneringen.

Maar wie is Sint Maarten eigenlijk en hoe is deze feestdag ontstaan?

Hongaarse soldaat.

De Hongaarse Martinus van Tours (Sint Maarten) is soldaat in het leger van de Romeinse keizer. Hij besluit te strijden in Frankrijk, waar hij een oude man ziet die vrijwel niets aanheeft. De arme, oude man vroeg om een kleine gift. Sint Maarten had helaas geen geld bij zich, maar wilde de man toch wat geven. Aangezien de man geen kleding droeg, sneed Sint Maarten een stukje van zijn cape en gaf de helft aan de oude man in kwestie.

Bisschop.

Diezelfde avond verscheen Jezus Christus in zijn droom met diezelfde halve cape. Hij bedankte hem voor zijn daad. Sint Maarten liet zich vervolgens dopen, werd monnik en later zelfs bisschop.

Waarom gaan kinderen met lichtjes en lampionnen langs de deuren?

Sint Maarten preekte en gaf de mis in een kerk in Duinkerke. Op een morgen was Sint Maarten er niet. Misschien was hij op pad om armen te helpen? De beste man bleek zoek. Dus besloten de bewoners van het oude dorpje het woeste, donkere duin in te gaan met lichtjes. Tijdens deze zoektocht riepen ze hem: "Sint Maarten! Sint Maarten!" Na lang zoeken, vonden ze Sint Maarten. Hij was verdwaald in de duinen, maar de bevolking vond hem gelukkig terug.

Op 11 november werd de goede heer begraven. Om hem te eren, gaan kinderen de straat op en zingen zij de leukste liedjes om zo wat lekkers te krijgen.

Gaan jullie ook langs de deuren vrijdag? 


Volg ons ook via mijn eigen blog