Snap
  • Mama

Schuldgevoel

Als ik er nu zo op terug kijk kan ik me niet herinneren dat ik er tot zes jaar geleden veel last van had, maar sinds de komst van de meiden is het regelmatig raak. Nee, ik heb het niet over de alom bekende hormonenkwestie, maar over een diep geworteld schuldgevoel en dan vooral tegen over de kinderen.

Als mijn oudste net voor ze naar school gaat iets vervelends doet, waardoor ik boos moet worden ( misschien iets te ), kan ik daar de hele ochtend ( tot ik haar weer van school ga halen ) last van hebben. Natuurlijk zorg ik er wel voor dat we het 'goed maken' voor ik haar weg breng, maar toch knaagt er dan nog een gevoel van:'had ik dat niet anders aan kunnen pakken?'

Ook als ik mijn dag niet heb ( en ongeduldig ben )  en tegen de kinderen 'schreeuw' voel ik me daarna nog weleens rot.

Verder komt het schuldgevoel om de hoek kijken als de kinderen niet willen dat mama gaat werken ( met uitleg over anders geen lekkere boterhammen en leuke uitjes kom ik gelukkig nog wel een heel eind ) of dat ik te weinig met ze speel. Van de week vroeg de jongste waarom ik altijd achter de 'kompuuter' zit. ( misschien toch maar wat minder blogs schrijven..hi,hi..)

Eigenlijk moet ik dat schuldgevoel maar eens wat gemakkelijker van me afschudden; of zou ik me daar dan vervolgens weer schuldig over voelen...?

 

11 jaar geleden

Schuldgevoel klinkt heel bekend, idd... Helaas hebben vele moeders met jou daar last van, denk ik. En inderdaad is het denk iets gezonds, als je erop let dat het geen grootse vormen aanneemt...

11 jaar geleden

Daar heb je ook wel weer helemaal gelijk in!

11 jaar geleden

Ik denk dat het schuld gevoel iets heel gezonds is. het zorgt er voor dat jij voor jezelf het balans blijft houden. en ook durft toe te geven dat je te boos bent geweest op je kindjes. Ik ken het schuld gevoel en het zal wel blijven ook. Het hoort erbij en zorgt er voor dat je een super mama bent. stel je voor dat jij je om al die dingen niet schuldig zou voelen. hoe zo`n moeder zou je dan wel niet geweest zijn. ik denk niet dat het dan beter was geweest.