Snap
  • Mama
  • Vakantie dagje weg
  • post

Mag het niet meer in de schoen passen?

De afgelopen dagen verbaasden mij de foto's die ik via sociale media voorbij zag komen. Foto's van grote cadeaus met daarop een schoen. Sinds wanneer passen schoencadeautjes niet meer in een schoen?

Ik weet het nog goed.Toen ik klein was mocht ik twee keer mijn schoen zetten, samen met mijn zusje. Ok, het mocht wel vaker, maar er zat maar twee keer per jaar een cadeautje in de schoen. Een keer op de morgen nadat Sinterklaas in ons land was aangekomen en een keer vlak voor pakjesavond. En wat was het altijd spannend. Mijn zusje en ik gingen van tevoren een tekening of een briefje maken voor de Sint en zijn pieten. Stopten deze in onze schoen samen met een winterwortel voor Amerigo, wat hooi een bakje water, eventueel een biscuitje voor de Pieten. Daar stonden we dan, bij de achterdeur te zingen. We hadden geen schoorsteen en de Sint kwam vast achterom, dus daar zetten we de schoenen neer, dan hoefde hij ook niet te zoeken. Met veel spanning naar bed en natuurlijk heel vroeg wakker worden de volgende morgen. Naar beneden sluipen voor dag en dauw omdat we reuze benieuwd waren of de Sint was geweest. En nee we hadden hem niet gehoord, want uiteindelijk waren we toch in slaap gevallen. Dus daar gingen we, hand in hand de trap af, want wat als hij er nog was ... spannend! En wat waren we blij, van de winterwortel was een hap af, zo ook van de biscuitjes, de tekening en het briefje waren verdwenen en daarvoor in de plaats zaten er in onze schoenen pakjes. Jippie! Reuzeblij waren we met een pakje van 4 kleurtjes of een zakje knikkers, een chocolademuis of chocosigaretten (ja die mochten toen nog).

Maar als ik nu die foto's voorbij zie komen op social media. Van grote pakketten met daarop een schoentje of nog erger van een stapel cadeautjes met daarop een schoentje .. dan snap ik het niet. Wat is er mis met een kleinigheidje, een klein cadeautje wat in een schoen past, zelfs in een schoen maat 24. Zijn die te min? Is dat niet genoeg? Worden de kinderen daar niet meer blij van?

Mijn zoontje hoeft zijn schoen nog niet te zetten, want hij is te jong, krijgt Sinterklaas nog helemaal niet mee. Dus dat komt volgend jaar pas. Maar waarschijnlijk ga ik hem in vergelijking tot ander kindjes ernstig benadelen. Want hij gaat echt geen cadeautjes krijgen die niet in zijn schoen passen, en ook zijn schoentje zal maar 2x per jaar gevuld worden. Een keer op de avond na aankomst van de Sint in Nederland en een keertje vlak voor pakjesavond. En beide keren zal het iets zijn van een autootje, een paar kleurtjes, een chocolademuis of iets in dat formaat. Gewoon een kleinigheidje, want de spanning en de voorbereiding dat is al leuk genoeg! Dat is het Sinterklaasfeest toch?

En ik ben er heilig van overtuigd, dat na al die voorbereiding en spanning een pakje groot of klein niets uitmaakt. Dat er iets in de schoen zit en dat Sint jouw huis niet heeft overgeslagen, dat is al een feest op zich! En daar zal een kind al blij mee zijn.

Of ben ik nu heel ouderwets? Hoe zien jullie dit?

10 jaar geleden

Je hebt helemaal gelijk! Ik woon toevallig in het land van de goedheilig man, en heb een kleine uk van 2. Vandaag probeerde ik toevallig aan een Spaanse collega die kids heeft met een half Nederlandse man het idee achter Sinterklaas uit te leggen. En kwam erachter dat voor mij de liedjes zingen bij de schoen, de gedichten lezen, tekeningen maken, en het idee dat Sint en de pieten zomaar bij ons thuis zouden komen het meeste is bij gebleven! Wij mochten ook maar 2 of 3 keer de schoen zetten, en een snoepje of kleurpen of iets kleins. Ik heb er nog steeds mooie herinneringen aan, en hoop m´n zoontje het ook mee te kunnen geven als hij wat groter is :)

10 jaar geleden

Mijn zoon wordt dit jaar op 6 december 2. Hij heeft al 1 keer zijn schoen gezet en er een zakje chocolade munten in gevonden (0,25). Hij heeft de dagen erna iedere dag 1 aan mij gevoerd, want hij vind de chocola niet lekker. Wij vieren geen sinterklaas. Zijn verjaardag vinden wij belangrijker. Kerst worden er wel praktische cadeaus gegeven, maar niet duurder dan 20,- Dan is het wel genoeg ;)

10 jaar geleden

Hier is het alleen op zaterdag schoen zetten oke meer voor mij dan ons zoontje van 1 jaar! Ik zit met het fototoestel klaar. Sinterklaas viering op het werk van papa wel gedaan, maar op mijn werk doe ik het niet te massaal en 1x is toch genoeg? Pakjes avond draait om gezelligheid en voor hem een klein cadeautje niks groots! de schoenkadootjes pastte niet in zijn maatje 20, dus de schoen stond er op en nu elke dag lezen uit Jip en Janneke Sinterklaas komt!

10 jaar geleden

Haha dat is net als vroeger .. en zoals het straks hier thuis zal gaan. Je mag de schoen wel elke dag zetten, maar Sinterklaas komt niet elke keer langs.