Snap
  • Mama

Roze wolk, voor iedereen een andere ervaring

Je leest vaker over grijze en zwarte wolken dan over roze. Ik zit al 2,5 jaar op de mijne. De roze variant.

Gisteravond in gesprek met een paar vriendinnen over een online platform dat wij eigenlijk best heel negatief vonden. En dan specifiek negatief over zwangerschap, bevalling en opvoeding. Als je al die artikelen mag geloven dan worden er vanaf nu geen baby's meer geboren. De zwangerschap is afschuwelijk, niet alleen vanwege de kilo's, maar ook vanwege misselijkheid, vermoeidheid en overige kwaaltjes. De bevalling is hels en daar zouden ze eigenlijk iets op moeten verzinnen. En als laatste de opvoeding; baby's huilen (teveel), dreumessen te snel gefrustreerd en peuters... Tja... wat is er uberhaupt positief aan peuters. 

Als je dus dat platform mag geloven. Zo af en toe gooien ze er dan ook iets positiefs in maar over het algemeen is het ouderschap verre van leuk. En dat is jammer. Tijdens het gesprek vroeg vriendin M. wat dan nu precies een roze wolk was. Vriendin K. zei dat de roze wolk was bedacht zodat je kan zeggen dat hij niet bestaat. Toen ik vertelde dat ik, bij wijze van spreken, al 2,5 jaar op een roze wolk zit vroeg vriendin M. hoe dat dan precies werkt. 

Omdat ik al dagen niet goed slaap (Joost mag weten waarom...) heb ik er afgelopen nacht even over nagedacht. Ik denk dat het voor iedereen weer anders is, die roze wolk. Niemand ervaart dingen zoals zwangerschap, bevalling en opvoeding hetzelfde. En mijn roze wolk betekend ook niet dat deze alleen maar roze is. Hij is ook wel eens pastel, neigt naar wit of is een zwarte donderwolk. 

Mijn roze wolk begon op 31 januari 2013, toen kwamen wij erachter dat er ergens in september een klein minimensje zou worden geboren. Na de eerste schok kwam berusting en blijdschap. De weken/maanden die daarop volgden verliepen prima; we trouwden (dat stond al gepland), verhuisden en ik werd thuisblijfmoeder. Tussen alle bedrijvigheid gingen we naar de verloskundige, planden we extra echo's en genoot ik zelfs van de slapeloze nachten. De nacht en ik werden dikke vrienden. Maar ach, ik heb de zwangerschap ook wel eens vervloekt. Als ik weer tot tranen toe met flinke beenkrampen naast het bed stond te joelen of als ik mijn voorraadkast weer met Rennie moest aanvullen. Zelfs toen ik uiteindelijk met een bloeddruk van 200/100 in het ziekenhuis belandde bleef ik glimlachen. Ik werd ingeleid, ging na de ruggenprik met een stapel icepacks weer naar boven en tranen van blijdschap toen de gynaecoloog een mes in mijn buik ging zetten. Het herstel van de keizersnee was echt peanuts en Sara bleek een modelbaby. 

Met een kraamverzorgster die gekroond mag worden als koningin zweefde ik de kraamweek door. Ook de nodige credits voor Jurre, hij liep de benen uit z'n lijf en zorgde ervoor dat het huishouden op orde was. Het grootste compliment ooit kregen wij van de kraamverzorgster; waar onze andere 5 kinderen waren. Het ging zo goed en natuurlijk dat ze ons met een gerust hart kon achterlaten. 

Sara was de droom van elke ouder; was altijd vrolijk (tenzij hongerig of moe) en liet ons al gauw 's nachts slapen. De trend van eten en slapen zet ze tot op heden prima door, uitzonderingen daar gelaten. Sara groeit op zoals het hoort; Van modelbaby naar rellende peuter. Gewoon zoals dat bij peuters hoort. Ik grijp wel eens naar wijn of ben wanhopig op zoek naar behang, maar voor het grootste gedeelte is het gewoon heel tof om moeder te zijn van haar. 

Met Iris lijkt de geschiedenis zich te herhalen; van droomzwangerschap tot torenhoge bloeddruk tot keizersnee. Van een geweldige kraamverzorgster tot een fantastische Jurre. Het herstel van de keizersnee viel wat tegen, duurde langer en was lang pijnlijk. Ik weet nog dat ik 24 uur na de keizersnee mijzelf jankend naar de douche sleepte. Ik voelde mij zo vies, ik moest en zou douchen. Alsof ik de hele wereld weer aankon kroop ik terug op mijn knalroze wolk. Ook Iris is weer een modelbaby, al is ze meer van het plakken en huilde ze als ze niet bij mij kon zijn. Daar hebben ze dan weer een draagzak voor uitgevonden. Positief bekijken. Slapen doet ze heel goed, eet als een slootgraver en lacht van 's ochtends vroeg tot 's avonds laat, zelfs tegen vreemden. 

Vannacht besefte ik mij ook echt dat dit lang niet iedereen is gegeven. Dat er echt meer donderwolken zijn dan roze wolken in strakblauwe luchten. Daarom snap ik wel dat er meer over het een wordt geschreven dan over het andere.

Voor iedereen zonder roze wolk; ik kan je nu niet omhelzen, maar ben in gedachten bij je.

8 jaar geleden

Petje af! Je mag dat best toegeven en even voelen want het voornamelijk alleen doen (als ik het goed lees) is echt pittig. Je bent een topmama als ik t zo lees en gaat ervoor.

8 jaar geleden

Mij konden mijn beide zwangerschappen echt gestolen worden. Werd met de week meer beperkt in mijn doen en laten. De bevallingen waren (achteraf wat betreft de laatste) gelukkig goed te doen (5 uurtjes en een weeënstorm van 1 uur). Met twee heel pittige, energieke boys, een heel veeleisende baan en een man die negen van de tien keer moet werken als ik vrij heb, is mijn wolk helaas niet zo vaak blauw als ik zou willen. Ik hou van alledrie mijn mannen en geniet van de kleine dingen, maar ben vaak kapot en dan is het soms moeilijk om op de blauwe wolk te blijven zitten.

8 jaar geleden

Hier een verschrikkelijke zwangerschap en bevalling. Mannetje is nu 14 maanden. Superfijne kraamvrouw gehad, dat heeft echt geholpen en eigenlijk pas na de geboorte werd de wolk blauw. Wat een genot. Nu zijn broertje op komst is (22 weken nu) valt alles heel anders en zie ik zelf zowat blauw. Ondanks dat twee kindjes vlak na elkaar ook best pittig is. Heb het er allemaal dik en dwars voor over en papa helpt lief mee. Van nooit geen kinderwens naar nu een wens dat we er samen hierna nog een mogen verwelkomen!

8 jaar geleden

Ik heb de roze wolk gemist, maar ik geniet wel enorm van het moeder zijn. Ik had dat nooit willen missen ook al moet ik het alleen doen en al is het veel zwaarder dan gedacht. Moeder zijn is het mooiste wat er is, mijn zwangerschap was zo makkelijk dat ik af en toe vergat dat ik zwanger was. De bevalling was een drama, de kraamtijd was ellendig, maar ik ben wel altijd heel gelukkig dat ik moeder ben. Altijd geweest ook. En ik ben heel blij voor iedereen die na de bevalling die roze wolk wel zag, want dat verdient elke moeder.