{{ message.message }}
{{ button.text }}

Religie

Religie is heel persoonlijk

Afbeelding blog 'Religie' Achtergrond blur afbeelding

Religie is heel persoonlijk. Je hebt natuurlijk allerlei bekende religies: Katholiek, Protestants, Islam, Hindoeïsme, Jehovah's getuigen, Gereformeerd enzovoorts. Daarnaast zijn er natuurlijk ook de mensen die op hun eigen manier geloven en de mensen die in niet in een bewuste God geloven, maar wel dat er "iets" is en de mensen die helemaal nergens in geloven. Zoals ik al zei, heel persoonlijk en daarmee meteen ook heel verwarrend.

Ik ben zelf een het-zou-mooi-zijn-als-er-een-intelligente-schepper-is-maar-mijn-hoofd-kan-maar-niet-beslissen-of-hij-echt-of-een-sprookje-is-theïst. Iets anders kan ik er niet van maken. In mijn hoofd gaat het vaak over echt en niet-echt en dingen die wetenschappelijk bewezen kunnen worden, zijn in mijn hoofd dus in ieder geval echt. Maar dingen die niet wetenschappelijk bewezen kunnen worden, zijn die dan automatisch niet-echt? Ik weet het niet. Maar als ik dat al niet weet, wat vertel ik mijn kinderen dan?

Mijn oudste zoon zit op een Christelijke basisschool, maar dat is vooral omdat dat de dichtstbijzijnde kleine school was. Daarnaast vond ik vroeger de Bijbelverhalen op school altijd erg leuk en ik vond het wel wat hebben dat mijn kinderen dat ook zouden meemaken. Ook omdat er heel veel mensen in Nederland in de bijbel geloven en het dus ook een stukje algemene ontwikkeling is om te weten wat er in de bijbel staat, ook al geloof je er niet in. Ik vind het dan ook jammer dat mijn jongste zoon nu op een school zit zonder religieuze grondslag, want hij mist nu dat stukje op school.

Waarom zou je het dan niet zelf doen? Nou, daar komt mijn het-zou-mooi-zijn-als-er-een-intelligente-schepper-is-maar-mijn-hoofd-kan-maar-niet-beslissen-of-hij-echt-of-een-sprookje-is-theïst naar boven, want hoe kan ik serieus mijn kinderen vertellen over de bijbel, als ik zelf regelmatig denk dat ik sprookjes zit te lezen? Soms krijg je dan van die vragen over wat jij zelf gelooft en het enige dat ik kan antwoorden is: ik weet het niet. Of: sommige mensen geloven dit en sommigen geloven dat.

Zoals toen mijn oudste mij vroeg waarom mijn zussen (Jehovah's getuigen) en hun gezin niet op zijn verjaardag kwamen. "Omdat zij geloven dat God verjaardagen vieren niet goed vindt." "Maar dat klopt niet he mam, God vindt verjaardagen wel goed toch?" En dan kan ik alleen maar antwoorden met "Ik weet het niet"

Ik weet ook niet waarom dit nu ineens weer boven komt drijven, misschien omdat met de kerst op een aantal discussiegroepen op facebook de vraag over religie weer op komt.

*Mamaplaats faciliteert een open en voor iedereen toegankelijk social platform. Zij is niet verantwoordelijk voor inhoud en authenticiteit van posts. Algemene voorwaarden.

Tags: #Mama, #post

Login bij Mamaplaats
Login

Nog geen account bij Mamaplaats?
Registreren
profiel aanmaken

Ik heb al een account.
Ja, dat wil ik

Nee, dank je