Snap
  • Mama
  • eerlijk
  • Onzekerheden
  • Momstruggles

RELAX MOMMY’S!

Als moeder probeer je het allemaal zo goed mogelijk te doen. Tenminste, dat neem ik aan en voor mij geld dat zeker. Ik voel me zo verantwoordelijk voor die twee kleine creaties die ik op de wereld heb gezet en ik wil alleen maar dat ik ze zo goed mogelijk kan stimuleren het allerbeste uit zichzelf te halen. En of ze er nu later voor kiezen om op een vuilniswagen te gaan werken of advocaat willen worden: echt, I don’t care. Ik wil écht oprecht alleen dat ze gelukkig worden.

Maar omdat ik zo goed mogelijk mijn best wil doen om mijn kinderen alles te bieden om zo goed mogelijk vooruit te kunnen, word ik nog wel eens onzeker als dingen niet lukken. Of niet op tijd lukken. Ik ga vergelijken. En ik WEET dat dat echt het stomste is wat ik kan doen (want ieder kind doet dingen op zijn eigen tempo), maar toch doe ik het. En ik weet dat meerdere moeders het doen. Als ik een kind zie van dezelfde leeftijd als Liv die al bijna loopt en Liv begint zichzelf net een beetje op te trekken denk ik: ojee, gaat dit wel goed? Als ik een kind zie van Senn zijn leeftijd die al praat als een 8-jarige, terwijl ik al blij ben als Senn een hele zin uitspreekt, dan denk ik weer: ojee, gaat dit wel goed?

Toen Senn jonger was betrapte ik mezelf erop dat ik een soort schijn ging ophouden. ‘Oh zegt jouw kind als 10 woordjes? Ja, de mijne ook zoiets’. En terwijl ik het zei dacht ‘Clau, ff serieus, why?!’. Ik heb dit een tijdje volgehouden, maar dit is zo niet wat ik wilde. Dus ik heb mijn onzekerheden open gegooid. ‘Oh, kan jouw kind al met één hand zijn neus aanraken terwijl hij met zijn andere hand op zijn hoofd tikt?’ (ik maak een grapje natuurlijk, maar je snapt wat ik bedoel). ‘Nou, ik ben al blij als de mijne überhaupt een keer in zijn handjes gaat klappen’. En wat ik terugkreeg was verbazingwekkend. Moeders bespraken ook hun onzekerheden. ‘Nou, ik ben al blij als de mijne nu eens een keertje goed gaat eten, want dat doet ze nog steeds niet’. En op dat moment ging er bij mij een belletje rinkelen: we willen als moeder allemaal dat onze kindjes het goed doen. Maar laten we daarom naast alle trotse momenten die we met elkaar bespreken, ook onze onzekerheden naar elkaar toe uiten. Want ook die horen erbij en door het bespreekbaar te maken helpen we elkaar er ook een beetje doorheen ❤️.

4 jaar geleden

@anoniem2017 zo is het helemaal! En inderdaad, ik vind het ook fijn om te leren van andere moeders. Ik hou ervan om dingen te bespreken en vragen te stellen als: ‘goh, hoe ga jij hier nou mee om?’. Want aan het einde van de dag doen we ook maar ons best en doen we ook allemaal maar wat. Helaas komt het opvoeden niet met een instructieboekje.

4 jaar geleden

@SuusM dankjewel! Ik denk ook echt dat als meer moeders hun onzekerheden zouden opengooien we daar allemaal een stuk gelukkiger van zouden worden ❤️

4 jaar geleden

Wij vergelijken als ze klein zijn, jammer genoeg vergelijken ze zichzelf als ze op de basisschool zitten.en de niveau verschillen in een klas erg verschillend zijn. Iedereen is anders, en ze komen er allemaal. Het leven is geen wedstrijd. Ik vind het wel fijn om bij andere herkenning te vinden en als die net iets verder zijn ( ouder, de stap al gemaakt) vind ik het erg fijn om daaraan te vragen hoe het nu gaat. Wat hun ervaringen zijn. We doen allemaal maar een dotje. Pik uit alle dingen die je als advies krijgt de dingen waarvan je denkt, hmmm daar kan ik wat mee en de rest, ene oor in en het andere oor uit ? Geniet van je kleintje voor je het weet zijn ze groot.

4 jaar geleden

Eigenlijk is dat voor iedere moeder herkenbaar. Alleen de een zal eerlijk zijn over zijn onzekerheden en de ander niet. Ik zelf besef me ook heel goed dat ik geregeld vergelijk. Mijn kleine uk van 8,5 maand is over het algemeen erg groot en zwaarder voor zijn leeftijd. Mensen zullen dat ook zeker zeggen als ze hem zien en vragen hoe oud hij is. Ach zeg ik dan: "Wij zijn ook niet klein.." Toch vraag ik dan om me heen hoe groot of zwaar andere baby's om me heen zijn. En dan vergeet ik echt even te genieten van wat voor een lekker ventje ik heb. De onzekerheid is dan erg groot, terwijl genieten veel belangrijker is. Fijn artikel, gelukkig is niet iedereen gesloten erover. Tof artikel!