Snap
  • Mama
  • post

Rapporten van vroeger

Door iets wat een kennis zei, moest ik ineens denken aan mijn basisschooltijd.

Een kennis plaatste een foto van haar eerste rapport op facebook en vertelde daar iets over, meteen moest ik denken aan mijn eigen basisschooltijd. Ik ben direct naar de zolder gesneld om mijn oude rapporten tevoorschijn te halen.

Toen ik op de basisschool zat (van '84/'85 tot '91/'92) was ik een meisje dat, en ik quote hier uit de rapporten, 'erg gevoelig', 'onrustig' en 'vaak draaierig' was (als in draaien op mijn stoel). Ook was ik 'ongeconcentreerd' en 'dromerig' en één leerkracht noemde zelfs het volgende: 'is nog wel eens "weg"' en 'het werktempo MOET hoger'.

Tja, vroeger hoorde dat er gewoon bij, dat sommige kinderen 'anders' zijn dan gemiddeld, daar werd verder niets mee gedaan. Niet dat dat altijd nodig was hoor, er is aan het begin van deze eeuw een hele periode geweest waarin kinderen al een 'stempeltje' kregen als ze ook maar 1 keer dromerig uit het raam keken, of als ze tijdens het voetballen toch wel erg luidruchtig juichten en dat lijkt me ook niet goed, maar toentertijd keek men daar helemaal niet naar. Het werd geconstateerd en daar moest je het maar mee doen.

Mijn jongste zoon is ook 'anders' en ik had al een tijd het idee dat hij daarin nogal op mij leek, maar nu ik naar mijn oude rapporten weer eens bekijk en terug denk aan die tijd, weet ik het zeker: mijn jochie lijkt heel veel op zijn moeder!

10 jaar geleden

Ha, leuk he, oude rapporten. Ik heb ook nog veel bewaard, al zijn veel schriftjes inmiddels wegens ruimtegebrek wel in de papiercontainer beland. Rapporten heb ik nog wel en natuurlijk het envelopje met de uitslag van de citotoets :-)

10 jaar geleden

grappig dat je die nog bewaard had.

10 jaar geleden

Mijn basisschoolrapporten heb ik nog. Die van de middelbare school heb ik maar heeeeeel snel de deur uitgedaan, toen mijn ouders er mee kwamen. Die waren zeer bedroevend..

10 jaar geleden

herken het. Ik was vroeger nogal faalangstig. Oplossing? Elk jaar werd aan het einde van het jaar alvast werk gedaan voor het volgende schooljaar. Ik weigerde dat steevast. Dus ik werd op de gang gezet met een ander boekje. Ik maakte dat en tadaa! ik had zelfs nog MOEILIJKER dingen gemaakt dan de rest van de klas (zogenaamd denk ik). Deze truc pas ik nog bij mijn oudste toe, die houdt ook niet zo van 'nieuwe' dingen. Heel pragmatisch ipv een label erop plakken.