{{ message.message }}
{{ button.text }}

Racistische Piet

De ene na de andere facebookpost over Zwarte Piet komt voorbij, maar nu blijkt zelfs de VN zich ermee te gaan bemoeien.

Afbeelding blog 'Racistische Piet' Achtergrond blur afbeelding

Het volgende kwam ik tegen op de website van RTL nieuws:

De Verenigde Naties doen onderzoek naar het Nederlandse sinterklaasfeest. Een commissie buigt zich over de vraag of Zwarte Piet racistisch is.

De commissie staat onder leiding van de Hoge Commissaris voor de Mensenrechten, schrijft NRC Handelsblad. Vier rapporteurs inzake mensenrechten, culturele rechten, minderhedenrechten en racisme stuurden begin dit jaar een brief aan Nederland. Zij hadden 'informatie gekregen' dat de traditie van Sinterklaas in de kern racistisch is.

Zwarte Piet zou het stereotype voeden van Afrikanen als tweederangs burgers. In de brief stonden vijf vragen die Nederland heeft beantwoord. Eind november overleggen de VN-rapporteurs over het Nederlandse antwoord. Financiële genoegdoening voor de slavernij moet volgens een van de rapporteurs in de discussie worden betrokken.

Ik ben er zelf nog niet over uit wat ik er nou echt van vind, maar dat de VN er zich mee moet bemoeien vind ik redelijk lachwekkend. Aan de andere kant, toentertijd heeft de VN zich volgens mij ook bemoeid met het Spaanse stierenvechten, dus wie weet gaan ze zich binnenkort wel overal bemoeien met lokale bezigheden.
Over wel of niet Zwarte Pieten kan ik niet zoveel zeggen, ik snap het dat donkere mensen het vervelend vinden om heel november en december voor Zwarte Piet uitgemaakt te worden. Ik snap het ook als mensen zeggen dat zij en hun kinderen nog nooit racistische gedachten hebben gehad bij Zwarte Piet en het dus gewoon moet blijven zoals het is. Aan de andere kant vind ik ook dat het stempel ‘cultuur’ niet automatisch betekent dat het niet racistisch kàn zijn. Onze cultuur stond vroeger namelijk bol van racisme.

Waar ik een beetje zat van word, is dat ik bijna dagelijks facebookposts voorbij zie komen die over Zwarte Piet gaan. Mensen die, zonder de geschiedenis te kennen, roepen dat het alleen maar schoorsteen-roet is wat de piet zwart maakt en dat het geen Afrikaanse knecht is, terwijl de meningen daarover zelfs onder historici verdeeld zijn.
Wikipedia heeft daarover het volgende te zeggen:

* Hij zou oorspronkelijk een schoorsteenveger zijn en van het roet zwart zijn geworden;
* Hij zou een Ethiopische zwarte slaaf Piter zijn die door de heilige Nicolaas op een slavenmarkt in Myra werd vrijgekocht;
* Hij zou oorspronkelijk een demon zijn geweest die door de heilige gedwongen werd goede daden te verrichten;
* Hij zou een voorchristelijke godheid zijn die zich moest onderwerpen aan de christelijke sint;
* Hij zou de bedwongen satan zijn, plaatsvervanger van de overwonnen Wodan, of diens helper Nörvi, de zwarte vader des nachts, die ook een roe droeg (als vruchtbaarheidssymbool);
* Hij zou afstammen van de zwarte raven Huginn en Muninn, die Odin vergezelden;
* Hij zou afstammen van berserkers, die het lichaam zwart verfden en dierenhuiden droegen.
Voor geen van deze verklaringen zijn, behalve schrijvers die schrijvers naschrijven, betrouwbare directe bronnen te vinden.

Ik weet dus nog niet wat ik moet denken van de hele discussie rondom Zwarte Piet.

*Mamaplaats faciliteert een open en voor iedereen toegankelijk social platform. Zij is niet verantwoordelijk voor inhoud en authenticiteit van posts. Algemene voorwaarden.

Tags: #Mama, #Nieuws, #post

Login bij Mamaplaats
Login

Nog geen account bij Mamaplaats?
Registreren
profiel aanmaken

Ik heb al een account.
Ja, dat wil ik

Nee, dank je