Snap
  • Mama
  • potjestraining
  • #potje
  • #zindelijk
  • #zindelijkheidstraining

Potjestraining op 19 maanden?

Op welke leeftijd zijn jullie met potjestraining gestart?

Het is een doordeweekse woensdagavond. Ik heb net een lading was mee uit de droger om op te plooien. Mijn man haalt onze jongens uit hun bad. Terwijl mijn man roept dat hij naar het toilet moet en dat de jongens alvast naar de woonkamer moeten gaan, sta ik handdoeken te plooien. Mijn peuter van nipt 19 maanden jong  komt slechts gehuld in een luier naar mij toegelopen. Druk babbelend: 'pipi pipi pipiii'. Dit is sinds enkele dagen een nieuw woordje dus ik ga er eigenlijk niet echt op in. Tot ik plots hoor dat hij het potje van zijn oudere broer naar de woonkamer schuift. Dat potje haalden we enkele dagen geleden na 2 jaar in de vergeethoek vanonder het stof omdat Memphis er steeds wou op zitten. 

Ik dacht nog, zou hij nu echt voelen dat hij moet plassen? Dat is toch heel vroeg? 

Voor ik iets kan zeggen trekt Memphis zelf zijn luier uit, smijt hem op de grond, gaat parmantig op het potje zitten, kijkt me aan en zegt: 'pipi!'.

Hij staat op en wijst fier naar de plas die hij op het potje deed. Zowel zijn grote broer als ikzelf stonden er verbaasd naar te kijken. Hij mocht natuurlijk een overweldigend applaus in ontvangst nemen. Papa haalde vliegensvlug zijn gsm boven om deze mijlpaal vast te leggen.

Het was me de afgelopen dagen wel opgevallen dat Memphis 's ochtends een redelijk droge tot volledig droge luier had bij het opstaan. Hij vraagt ook al een paar dagen om op het potje te mogen zitten wanneer wij naar de WC gaan. Maar toch had ik nog niet aan het starten met potjestraining gedacht.

We hebben immers nog een vol jaar de tijd voor hij met school start en dus zindelijk 'moet' zijn. 

Nu hij zelf aangeeft er klaar voor te zijn zullen we maar starten zeker? We zijn natuurlijk zo fier als een gieter dat hij nu al op het potje wil gaan! Toch twijfel ik een beetje, is het niet wat vroeg om al te verwachten dat hij nu elke dag op het potje gaat oefenen?

Hoe oud waren jullie kleintjes toen ze begonnen met potjestraining? 

4 jaar geleden

Inderdaad... Ik ga er ook pas serieus mee aan de slag in de vakantie. Voorlopig vraag ik hem enkel vlak voor hij in bad gaat of hij even op het potje wil. ?

4 jaar geleden

Hier met 16 maanden begonnen met het potje (nou ja, mijn moeder) telkens als ze hem op het potje zet zet ze Juf Roos op YouTube op, dus als hij nu moet plassen zegt hij juf roos of gaat hij Het potje pakken en naar de tv wijzen ? heel handig allemaal. Ik leg er zelf nog geen druk op. We gaan wel lekker oefenen als ik een weekje vrij ben, want ik zal eerlijk zijn, je moet er als ouder ook tijd voor hebben.

4 jaar geleden

Je kind geeft het vanzelf aan als hij/zij daar aan toe is. Mijn oudste 20 maanden gaat alleen voor het in bad gaan op het potje, anders plast hij tegen de rand van het bad aan.

4 jaar geleden

Ik zou gewoon lekker laten oefenen. Mijn zoon was met 1,5 jaar volledig zindelijk, dus het kan echt wel. Zodra zr kunnen lopen kunnen ze ook naar het potje.