{{ message.message }}
{{ button.text }}

Postnatale depressie uit taboesfeer

Hoe herken je het en wat kan je ermee doen?

Afbeelding blog 'Postnatale depressie uit taboesfeer'

Geen roze wolk?
Zo'n 50% van de vrouwen heeft last van kraamtranen/ babyblues in de week nadat ze bevallen is. Dit betekend dat zij één of meerdere dagen last heeft van prikkelbaarheid en huilbuien. Dit is heel normaal en is een reactie op de heftige gebeurtenis, het verwerken van de bevalling en de verstoorde hormoonbalans. Zo’n 10 – 20% van de vrouwen blijft echter nog maandenlang somber, prikkelbaar, angstig en neerslachtig, ook al hadden ze zich nog zo op de komst van de baby verheugd. In dat geval is er sprake van een postnatale depressie, oftwel postpartum depressie.  Postnatale depressie is strikt gezien een verkeerde benaming aangezien het ‘depressie na de geboorte’ betekent en er sprake is van een bevalling in plaats van geboorte. De klachten hoeven dus niet direct na de geboorte op te treden, meestal doen ze zich pas na enkele weken voor of zodra de moeder stopt met het geven van borstvoeding of gaat werken.   

In Nederland ontwikkelen jaarlijks ruim 23.000 vrouwen een depressie na hun bevalling. De klachten worden niet altijd herkend, en ook is er soms sprake van schaamte over de zwartgallige gevoelens, aldus experts. Een op de zeven vrouwen die een depressie kreeg, sprak er nooit met iemand over.

Het AD

Symptonen postnatale depressie
somber en verdrietig zijn
een leeg gevoel hebben
niet genieten van je baby
gevoelens van afkeer naar je baby
een schuldgevoel hebben
heel vermoeid zijn
veel huilen
snel geïrriteerd en prikkelbaar zijn
concentratieproblemen, verward en vergeetachtig zijn
slecht kunnen slapen
onzekerheid, het gevoel een slechte moeder te zijn
angstig zijn
gedachten en angst om de baby iets aan te doen

Praat erover

Een hele nare ervaring, want iedereen om je heen is blij en gelukkig met je kindje, maar jij voelt je vooral erg somber. Je kan het moeilijk vinden om hierover te praten omdat je je misschien schaamt voor bepaalde gedachtes of gevoelens of omdat je bang bent om ondankbaar over te komen. Weet jou gedachtes en gevoelens zijn heel normaal en veel vrouwen hebben hier last van na hun bevalling. Ondanks dat het moeilijk is is het goed je gevoelens te delen met anderen. Vind je het lastig om te praten over je gevoelens en gedachtes te praten? Dan kan het goed zijn om te zoeken naar een lotgenoten groep, een facebookgroep of het bezoeken van een hulpverlener (coach, psycholoog of ervaringsdeskundige).

Lees in mijn volgende blogs over meer tips en informatie over psychische klachten rondom zwangerschap, bevalling en het moederschap.

Tijdens mijn eigen zwangerschap en de periode daarna heb ik door een paar heftige levensgebeurtenissen die zich gelijktijdig afspeelden zelf veel last gehad van stress, spanning en depressieve klachten. Ik weet als geen ander hoe vervelend het is als je geen roze wolk ervaart en je niet echt kan genieten deze bijzondere periode. Door deze ervaring kan ik mij goed inleven in hoe jij je voelt en jou goed verder helpen.

Laura Overmars www.puurinzicht.nl

*Mamaplaats faciliteert een open en voor iedereen toegankelijk social platform. Zij is niet verantwoordelijk voor inhoud en authenticiteit van posts. Algemene voorwaarden.

Login bij Mamaplaats
Login

Nog geen account bij Mamaplaats?
Registreren
profiel aanmaken

Ik heb al een account.
Ja, dat wil ik

Nee, dank je