{{ message.message }}
{{ button.text }}

Pleeggezin gezocht, is mijn gezin geschikt?

Omdat er steeds meer instellingen hun deuren sluiten worden steeds meer kinderen in pleeggezinnen opgevangen. Is er ruimte in mijn gezin?

Afbeelding blog 'Pleeggezin gezocht, is mijn gezin geschikt?'

Op de website van pleegzorg staan 'veelgestelde vragen'. Onder andere wordt gevraagd aan welke 'eisen' je moet voldoen. Ze hebben heel summier een paar eisen genoemd en ik voldoe best wel goed...

Allereerst moet je boven de 21 jaar zijn. Check! Deze week tik ik de 35 aan dus die eis is al ruimschoots gehaald. De gezinssamenstelling is niet van belang; alleenstaand, getrouwd, samenwonend, 2 vrouwen, 2 mannen, wit, zwart, bruin, het mag allemaal. Wel is het van belang dat je structuur, warmte en veiligheid kan bieden. Oke, gedeeltelijk check?

Laten we eens beginnen met structuur. Die is hier zo nu en dan aanwezig. Zou dat ook mogen? Af en toe structuur? We douchen elke dag, maar niet op een vast tijdstip. Sara en Iris gaan wel in bad, maar niet dagelijks en niet op een vaste dag. Laat staan op een vast tijdstip. Eten doen we ook dagelijks, maar ook daar hangt het er maar net vanaf hoe de dag verloopt en hoeveel zin ik vervolgens heb. Ik probeer wel dagelijks gezond te eten, maar zo langzamerhand mag ik mij bij de 'club van ontaarde moeders' voegen omdat het woordje 'gezond' zo nu en dan ontbreekt. Zeker als Sara ernstig moe is (en daarbij dan chagrijnig en vervelend (understatement) is) dan eindigt de dag al gauw voor de tv met een boterham of iets dat niet zo knoeit. Oké, dit gebeurt dan 1 a 2 keer per week dus dan is het toch best structuur te noemen? Iris krijgt nog maar 1 soort voedsel; melk en dan de kunstvorm. Ook niet op een vast tijdstip. De eerste week moesten wij haar dan wakker maken om te eten. Dat ging na een dag al overboord. Enig idee hoe vast een baby slaapt? Probeer er dan maar eens een fles melk in te wurmen. Nu is ze bijna 7 weken maar nog altijd geen structuur. Ze meldt zichzelf altijd zodra ze honger heeft, wel zo handig. 

Elke dag een paar verse kleren. Tenminste, beide dochters. Aangezien sokken niet het favoriete kledingstuk is van Sara worden deze vaak binnen 5 minuten alweer uitgetrokken. Sokken worden dan ook nog wel eens een dagje gerecycled. Ik wil mijzelf nog wel eens in dezelfde broek hijsen omdat deze voor het grijpen ligt. Dat er dan alvast een vlek inzit is dan alleen maar handig, hoef ik ook niet voorzichtig te zijn. Kleren vallen ook onder de eis 'warmte', die zijn hier in overvloed. Al dan niet gesponsord door opa's en oma's. Als mijn wasmachine het nu zou begeven hoef ik over een maand pas een nieuwe. Bij wijze van... 

Sara gaat sinds een paar weken naar de peuterspeelzaal. De hoop was er dat er dan wellicht wat structuur zou komen in het ochtendritme. Handig voor als ze over 2 jaar naar de basisschool gaat. Het ritme is hier ver te zoeken. 's Ochtends ben ik verantwoordelijk voor beide dochters en de hond. Mocht ik er niet uitkomen met dit trio heb ik Jurre op de reservebank. Er is dan ook geen ritme in de volgorde; soms eerst de hond uitlaten, soms eerst de fles voor Iris en soms eerst Sara uit bed. Wat wel lukt is dat ik, op de dagen dat ze naar de peuterspeelzaal gaat, ga douchen om 8.15 uur. Op de overige dagen douche ik vaak pas in de middag omdat de ochtenden worden besteed aan pyjama's en rustig aan doen. Elke dag een pyjama-ochtend is dan wel weer heel structureel. Veilig is het ook, we gaan nergens naartoe en bevinden ons vaak op een zachte ondergrond; bed of bank. 

Wat wel weer is ondergedompeld in de structuur is de dagelijkse wandeling met Boef. Rondje bos of hei, wandeling naar het dorp of gewoon in de buurt. Weer of geen weer, hij zorgt voor structuur in de middag. 

Dan nog warmte en veiligheid. In voorgaande alinea's hier en daar al wat genoemd. We wonen in een huis en dat huis is goed geïsoleerd. Wel wat warm in de zomer, maar dat mag de pret niet drukken. Ook heeft ons huis een tuin. Een tuin die nu nog is overwoekerd met onkruid maar waar ter zijne tijd een mooi strak grasmatje in komt te liggen. Plezier en gemak voor iedereen. De tuin is dan ook nog niet echt veilig dus qua eis voor Pleegzorg zal ik daarvoor ook een minpunt krijgen. Omdat wij 2 kleine kinderen hebben is ons huis wel beveiligd. Dat wil zeggen dat wij traphekjes hebben, de stopcontacten zijn afgeplakt met van die veiligheidsdingetjes en de keukenkastjes zijn voorzien van haakjes. Check veiligheid!

Tijdens de screening van Pleegzorg komen ze ook bij je thuis. In ons geval kunnen ze dat het beste op woensdagochtend doen. De schoonmaakster is dan al geweest en het huis is dan ook nog niet ontploft met speelgoed, wasgoed en hondenharen. De kans is dan ook groot dat de tuin is aangeveegd en dat er geen afwas op het aanrecht staat. 

Ik concludeer dat op structuur na wij best geschikt zijn als pleeggezin. We hebben meer dan genoeg liefde om te delen. Wel hebben we wat ruimtegebrek in huis, maar ook dat valt wel op te lossen. De stap naar daadwerkelijk aanmelden is nog wel wat ver weg vermoed ik. Jurre moet ook nog instemmen en ik zelf moet eerst echt nog even wennen aan het gezinsleven met z'n vieren i.p.v. met z'n drieën. Met een baby en peuter in huis is het best aanpoten en lang niet even makkelijk. De kinderen die in aanmerking komen voor een pleeggezin zijn vaak niet onbeschadigd en ook die zullen wij goed moeten kunnen opvangen. Maar wie weet, ooit....

*Mamaplaats faciliteert een open en voor iedereen toegankelijk social platform. Zij is niet verantwoordelijk voor inhoud en authenticiteit van posts. Algemene voorwaarden.

Tags: #Mama

Login bij Mamaplaats
Login

Nog geen account bij Mamaplaats?
Registreren
profiel aanmaken

Ik heb al een account.
Ja, dat wil ik

Nee, dank je