{{ message.message }}
{{ button.text }}

Plastic kinderen

Afbeelding blog 'Plastic kinderen'

Heel lang dacht ik; dit is vast weer zo'n hype van die 'red-de-wereld-van-de-ondergang' figuren. Of; dit is de grootste bullshit die ik ooit heb gehoord! En zelfs; ja hoor, alsof dat ooit in het echt gebeurt. Maar... Tegenwoordig zijn alle grote milieuorganisaties bezig met één ding. Het tegen gaan van PLASTIC.

Ik denk er steeds vaker overna en kom voor mezelf tot de conclusie dat ik plastic eigenlijk heel erg eng vind. Het vergaat niet en het is ondertussen overal! Om ons eten, in onze verzorgingsproducten, in onze zeeën en oceanen, onze kinderen spelen ermee en drinken er zelfs uit!

Hoe ruim je iets op wat niet wordt afgebroken door de natuur? Als verbranden kankerverwekkend is?
Ik vind de beelden van vuilnisbelten, zeedieren en havens vol plastic zo dramatisch eng dat ik wel iets moet doen. Het vooruitzicht van de oceanen die in 2050 meer plastic dan vis bevatten, is het aller ergste wat we onze kinderen aan kunnen doen. Als wij nu niet beginnen met opruimen, dan moeten zij dat gaan doen...

Voor mezelf heb ik een aantal richtlijnen bedacht of afgekeken. Het is het topje van de ijsberg, dat besef ik me heel goed. Maar we moeten ergens beginnen.

* Geen plastic tasjes meer! Niet voor de boodschappen, niet voor je fruit&groeten wat je pakt uit schappen bij de appie, niet voor je nieuwe broek van de H&M. Neem een linnentas mee.

* Koop vanaf nu zo weinig mogelijk of géén plastic speelgoed meer voor je kinderen. Willen ze toch heel graag een nieuw My little Pony figuur, probeer die dan tweedehands te scoren!

* Smooties zijn nou eenmaal lekkerder door een rietje. Er bestaan al heel veel alternatieve voor plastic-wegwerp rietjes, laat de kinderen er zelf één uitzoeken. Leuk én milieubewust, haha!

* Kies bij de ijssalon altijd voor een horrentje. Scheelt weer een bakje en plastic-wegwerp lepeltje.

* Zomer BBQ? Niet genoeg servies en bestek voor al je vrienden? Zoek een kartonnen alternatief of als je wilt opscheppen, serveer alles op hout! Anders kan je altijd nog drie keer afwassen die avond ;)

* Pak alles waar al een alternatief voor bestaat met beide handen aan! Tandenborstels, wattenstaafjes en zelf lunchtrommels voor de kinderen bestaan er al, gemaakt van bamboo (en vast nog veel meer waar ik nog niet vanaf weet!).

* Last but not least én misschien wel even belangrijk als alle punten hierboven. Houd plastic afval altijd gescheiden van je andere afval! Sinds wij drie (kleine) prullenbakken in de keuken hebben staan, is afval scheiden geen moeite meer. Voor het non-plastic afval gebruik ik tegenwoordig bio-zaken, anders heb je net zo je best gedaan om te scheiden, zit het alsnog in plastic vuilniszakken..

Het is jammer dat je in de tijd onmogelijk om plastic heen kan. De aller grootste verantwoordelijkheid ligt bij de producenten ervan, jammer genoeg.
Hopelijk komen zij ook ooit tot het inzicht dat het zo niet verder kan. Hopelijk kijken zij ooit naar hun kinderen en beseffen ze; 'Ik gun jou een schonere wereld dan hoe deze nu is.'

Heb je nog meer goeie tips voor mij, please share!! :D Opscheppen over wat jij allemaal al doet om plastic tegen te gaan mag ook!! ;)*Mamaplaats faciliteert een open en voor iedereen toegankelijk social platform. Zij is niet verantwoordelijk voor inhoud en authenticiteit van posts. Algemene voorwaarden.

Tags: #Mama

Login bij Mamaplaats
Login

Nog geen account bij Mamaplaats?
Registreren
profiel aanmaken

Ik heb al een account.
Ja, dat wil ik

Nee, dank je