Snap
  • Mama
  • opvoeding
  • toekomst
  • Momlife
  • tech
  • programmeren

OVER WAAROM IK MIJN DOCHTERS LEER PROGRAMMEREN

Onze dochters iets bijbrengen over technologie zie ik als onderdeel van onze opvoeding. Ik vind het belangrijk dat mijn dochters leren om te gaan met technologie. Dat zij weten wat de kansen zijn, maar ook de risico’s. Onze kinderen groeien op in een tijd waar technologie een steeds grotere rol krijgt in ons leven. Als zij weten hoe het werkt en hoe je computers en robots kunt aansturen en programmeren, dan zal dat altijd van pas komen later. Daar ben ik van overtuigd.

“WIJS DE ONLINE WERELD IN”

“Wijs de online wereld in” is wat ik voor Chloë en Mila wil bereiken. Ik zie het als onderdeel van onze opvoeding. Uiteraard kan ik daar later meer over delen. Vandaag wil ik inzoomen op hoe ik mijn dochters leer programmeren en waarom ik dit doe.

WAAROM ZOU IK MIJN KIND LEREN PROGRAMMEREN?

Misschien denk je, Liset, doe niet zo absurd. Waarom hier aan beginnen? Mijn korte antwoord is “Een slimme meid is op haar toekomst voorbereid”. Technologie wordt steeds belangrijker en we worden ook steeds afhankelijker van technologie. Veel experts verwachten dat robots in de toekomst een groot deel van onze banen overnemen. Het maakt niet uit in welke sector je later komt te werken, technologie is overal. Het is daarom belangrijk om mensen op te leiden voor banen die nu (nog) niet bestaan. Als ik Chloë en Mila vroeg leer programmeren, dan leg ik een belangrijke basis voor de toekomst.

Niet alleen de toekomst is voor mij een argument om mijn kind te leren programmeren, ook lijkt het mij praktisch. Net als de meeste kinderen van hun ouders leren om een fietsband te plakken, een batterij te vervangen of een lamp, denk ik ook dat het handig is als zij straks zelf hun huishoudelijke hulp robot kunnen repareren. Ik ben er namelijk van overtuigd dat iedereen straks een eigen robot in huis heeft ?

Dus of het nu voor thuis is of voor een toekomstige baan, het is nooit weg om een computertaal te leren!

HOE LEER IK MIJN KIND PROGRAMMEREN?

Chloë en Mila zijn nog best klein en kunnen nog niet lezen, maar waar zij wel goed in zijn is in spelletjes spelen. Ik leer hen spelenderwijs programmeren.

VIA APPS

We hebben inmiddels verschillende apps uitgeprobeerd. Deze apps vallen bij ons goed in de smaak:

Swift Playgrounds

Voor kinderen die kunnen lezen raad ik Swift Playgrounds aan. Met deze iPad-app leer je op een interactieve en leuke manier programmeren. Er is geen programmeerkennis nodig, dus perfect voor beginners. Door puzzels op te lossen leer je de beginselen met Swift, een door Apple ontwikkelde programmeertaal waarmee professionals populaire apps maken. De uitdagingen in de Playgrounds zijn bedacht door Apple en andere toonaangevende developers.

Box Island app

Samen met Chloë (6 jaar) ben ik in deze app begonnen. Swift Playgrounds was nog net even te moeilijk maar dit gaat ons samen goed af. We zijn inmiddels bij level 23, de eerste levels kon Chloë zelfstandig uitvoeren na een uitleg van mij en nu wordt het wel steeds moeilijker en doen we het samen. De Box Island app heeft verschillende awards gewonnen. In deze app leren kinderen de basics van het coderen. De app is leuk voor jongens en voor meisjes.

MET SPEELGOED

Je kunt ook zonder computer, tablet of telefoon leren programmeren. Tegenwoordig is er ook veel speelgoed te vinden op dit vlak.

Code Rups Fisher Price

De code rups van Fisher Price kun je op verschillende manieren in elkaar zetten, zodat hij steeds op een andere manier beweegt. De reviews zijn goed en er staat bij dat het leuk is voor zowel jongere als oudere kindjes.

Ik leer coderen van Jumbo

Dit Jumbo codeerpakket lijkt op een offline variant van de Boxisland app die ik hierboven beschreef. Je leert op dezelfde manier hoe een computer denkt, door de stappen in de juiste volgorde te plaatsen.

MIJN KINDEREN ZIJN VRIJ OM HUN EIGEN KEUZES TE MAKEN

Begrijp me niet verkeerd. Ik leer Chloë en Mila programmeren omdat ik hen iets mee wil geven over technologie. Chloë en Mila zijn altijd vrij om hun eigen keuzes te maken, qua opleiding of baan zal ik hun nooit wat opleggen. Wel vind ik het mijn verantwoordelijkheid als ouder om mijn kinderen goed voor te bereiden op de toekomst. That’s why.

Stiekem hoop ik dat iedereen die dit leest, enthousiast is geworden en aan de slag gaat met leren programmeren. Het is een leuke activiteit om met je kind te doen! Je steekt er zelf wat van op en het is een fijne afwisseling… even geen Daddy Finger en Mommy Shark op YouTube ? XoXo, Liset 

Ps. Neem voor nog meer momlife & tech blogs een kijkje op mijn website www.dedigitalesalon.nl

4 jaar geleden

Hier 2 dochtertjes de oudste wordt in oktober 4 en die heeft toen ze 2 en half was een tablet gekregen als ik zie wat ze er nu al allemaal mee kan en doet sta ik soms versteld van. En haar woordenschat is zo groot geworden sinds ze op de tablet bezig is, ik kreeg in groep 8 voorbereiding op Engels voor de hogere school, die van mij weet al zoveel woorden in het Engels. En na de herfstvakantie gaat ze naar de basisschool en daar werken ze ook digitaal. De jongste is net 20 maanden en die word steeds boos dat ze niet op de tablet van haar zus mag als die er op bezig is dus hebben we afgelopen weekend voor haar ook een tablet aangeschaft daar staan pas 2 programma's op waar ze bij kan maar ik denk er net zo over, je kunt niet vroeg genoeg hiermee beginnen want het is gewoon de toekomst. Alles op de beide tablets is goed beveiligd zodat ze alleen de juiste dingen ermee kunnen doen.

4 jaar geleden

Ja, zeker ! Ook voor Android zijn er apps. Volgens mij is Apple Swift Playgrounds ook gewoon zonder iPad of iPhone beschikbaar. Voor android zijn solo learn en code hour Lightbot aan te raden! ?

Gaaf!! Zijn er ö plus voor Android? I will zelf wel leren programmeren!!

4 jaar geleden

Ja ik ben zelf ook aan de slag gegaan weer, kan nooit kwaad!