Snap
  • Mama
  • Vakantie dagje weg

Over teveel prikkels en prikkelbaarheid

Voor een volwassene is het goed te doen, maar voor gevoelige kinderen die snel overprikkeld raken, kan de grens liggen naar prikkelbaarheid..

Het is weer december... Een superleuke, gezellige, knusse tijd. Eerst doen we ons tegoed aan speculaasbrokken, pepernoten en marsepein om vervolgens de kransjes in de boom te hangen en daarna ons buikje nog eens rond te eten met oliebollen. Tel daar allerlei feestjes en verjaardagen bij op en je komt tot de conclusie: het is veel, te veel. Dan bedoel ik niet zo zeer veel eten, maar veel van alles. Voor een volwassene over het algemeen goed te doen, maar voor gevoelige kinderen die snel overprikkeld raken, kan hier de grens liggen naar prikkelbaarheid. Met als resultaat vermoeide, chagrijnige of huilerige kinderen.

Natuurlijk is het aan de ouders om hun kinderen tegen te veel prikkels te beschermen, maar dit valt niet altijd mee. Vooral als kinderen naar school gaan krijgen ze met zwemles, sport en speelafspraken sowieso al een drukke agenda en eenmaal thuis is een beetje rustig televisie kijken er ook al niet meer bij. Vroeger was iedereen in de ban van Ome Willem en Sesamstraat, maar de kinderen van nu hebben alleen al op televisiegebied zoveel keuze, waardoor het fenomeen televisie meteen een stuk minder spannend wordt. Het thema Sinterklaas is op dit moment ook nauwelijks meer te omzeilen; op bijna iedere zender zie je wel een andere Sinterklaas met Diego, Coole Piet of wie dan ook naast hem. Tijdens reclametijd zie je de prachtigste spelcomputers met heftige games en bijna levensechte veulens en babypoppen voorbij komen. Alsof de kinderen van nu niet meer tevreden kunnen zijn met een eenvoudige bellenblaas of set kleurpotloden.

Ach, ik besef heel erg goed dat ik er zelf net zo hard aan mee doe, maar soms zou ik willen dat alles net even iets eenvoudiger was, zeg maar: 'het-ganzenborden-bij-de-kachel'-gevoel'....

11 jaar geleden

Wij moeten elke dag de prikkels voor onze zoon balansen. Met sinterklaas was het dan ook allemaal te veel. Hij pakte zelfs niet alle cadeautjes uit omdat dat te veel werd. Hij is nu al 3 dagen van slag. We hebben alle cadeautjes weer opgeborgen en elke dag halen we 1 speeltje uit de la.

11 jaar geleden

wij hebben bij deze sinterklaas gemerkt wat we de volgende keer zeker anders doen. ze is nu 1 en het was zo veel te druk qua indrukken bij pakjes avond bij opa en oma dat ze nauwelijks avondeten op heeft en vandaag (hebben zondag pakjesmiddag gehad) ontzettende offday. volgende drukke dag (bijv. kerst) wordt het een wat georganiseerdere drukte. Met dr verjaardag was het ook een georganiseerde drukte, daar had ze nergens last van hele dag met lach op dr gezicht gelopen en dag erna ook prima. Dit keer was het een chaos drukte, dat proberen we voortaan wat meer te leiden en rustmomenten te pakken.