{{ message.message }}
{{ button.text }}

Over teveel prikkels en prikkelbaarheid

Voor een volwassene is het goed te doen, maar voor gevoelige kinderen die snel overprikkeld raken, kan de grens liggen naar prikkelbaarheid..

Afbeelding blog 'Over teveel prikkels en prikkelbaarheid' Achtergrond blur afbeelding
Het is weer december... Een superleuke, gezellige, knusse tijd. Eerst doen we ons tegoed aan speculaasbrokken, pepernoten en marsepein om vervolgens de kransjes in de boom te hangen en daarna ons buikje nog eens rond te eten met oliebollen. Tel daar allerlei feestjes en verjaardagen bij op en je komt tot de conclusie: het is veel, te veel. Dan bedoel ik niet zo zeer veel eten, maar veel van alles. Voor een volwassene over het algemeen goed te doen, maar voor gevoelige kinderen die snel overprikkeld raken, kan hier de grens liggen naar prikkelbaarheid. Met als resultaat vermoeide, chagrijnige of huilerige kinderen. Natuurlijk is het aan de ouders om hun kinderen tegen te veel prikkels te beschermen, maar dit valt niet altijd mee. Vooral als kinderen naar school gaan krijgen ze met zwemles, sport en speelafspraken sowieso al een drukke agenda en eenmaal thuis is een beetje rustig televisie kijken er ook al niet meer bij. Vroeger was iedereen in de ban van Ome Willem en Sesamstraat, maar de kinderen van nu hebben alleen al op televisiegebied zoveel keuze, waardoor het fenomeen televisie meteen een stuk minder spannend wordt. Het thema Sinterklaas is op dit moment ook nauwelijks meer te omzeilen; op bijna iedere zender zie je wel een andere Sinterklaas met Diego, Coole Piet of wie dan ook naast hem. Tijdens reclametijd zie je de prachtigste spelcomputers met heftige games en bijna levensechte veulens en babypoppen voorbij komen. Alsof de kinderen van nu niet meer tevreden kunnen zijn met een eenvoudige bellenblaas of set kleurpotloden. Ach, ik besef heel erg goed dat ik er zelf net zo hard aan mee doe, maar soms zou ik willen dat alles net even iets eenvoudiger was, zeg maar: 'het-ganzenborden-bij-de-kachel'-gevoel'....

*Mamaplaats faciliteert een open en voor iedereen toegankelijk social platform. Zij is niet verantwoordelijk voor inhoud en authenticiteit van posts. Algemene voorwaarden.

Login bij Mamaplaats
Login

Nog geen account bij Mamaplaats?
Registreren
profiel aanmaken

Ik heb al een account.
Ja, dat wil ik

Nee, dank je