Snap
  • Mama
  • Babyspullen

oppasoma - moet ik schoonmaken of niet?

Ik ben oppasoma, maar het huis van mijn zoon en schoondochter is een bende. Ben ik verplicht schoon te maken als ik kom oppassen?

Laatst deelde ik een bericht over mijn zorgen als oppasoma en dan vooral dat het oppassen bij mijn dochter mij best zwaar viel. Ik heb zoveel gehad aan jullie adviezen. Bedankt daarvoor. We hebben besloten om het uit te spreken naar mijn dochter en nu zijn we tot de compromis gekomen dat, zodra er plek is op het kinderdagverblijf, mijn kleinkind om de week naar het kinderdagverblijf gaat en dat wij de andere week komen. Die situatie gaan we even aankijken.

Nu jullie mij zo goed hebben geholpen, heb ik eigenlijk nog een vraag. Ik pas dus bij alle drie mijn kinderen op. Meestal gaat dat prima, maar soms zijn er natuurlijk best situaties die je (schoon)kinderen anders aanpakken dan dat ik zelf zou doen. Helemaal niets mis mee. Ik probeer me nooit ergens mee te bemoeien. Neem nu mijn schoondochter en zoon. Mijn schoondochter is een schat, maar ik vind haar best lui. Ze werkt drie dagen in de week en heeft een rijk sociaal leven. Mijn zoon werkt vijf lange dagen en is vaak pas laat thuis. Mijn schoondochter trekt er altijd op uit ook met de kinderen en onderneemt van alles, maar daarbij is het huis wel een enorme rommel. 

Als ik kom oppassen staat er altijd een enorme afwas op het aanrecht. De afwasser zelf zit meestal nog vol. De wasmanden met schone was staan allemaal in de woonkamer, soms wel drie naast elkaar, en vaak ligt er ook een berg strijkgoed op de strijkplank. Ze heeft het nooit gevraagd, maar ik voel me soms verplicht om toch wat huishoudelijk klusjes op te pakken. Ik kan met goed fatsoen geen broodje smeren op het aanrecht dus zal toch de afwasmachine moeten leegruimen en weer inruimen bijvoorbeeld.

Passen jullie (schoon)ouders bij jullie op en verlangen jullie dan van hun dat ze huishoudelijke klusjes doen of vinden jullie dat juist vervelend?

6 jaar geleden

Als mijn vader bij mij komt oppassen dan maakt hij vaak wat schoon of ruimt het eea op. Mijn moeder helpt bij mij in huis als ik het haar vraag. Dit kwam alleen voor tijdens mijn zwangerschap. Nu red ik het allemaal prima. Ik moet wel eerlijk zeggen dat ik het bijzonder fijn vindt as mijn vader heeft opgeruimd omdat wij er op dat moment even niet aan toekomen. Mijn schoonmoeder doet niks. Dit zit op de bank voor de tv met een kop thee. Ik zeg ook eerlijk dat als ik zelf ergens oppas dat ik ook opruim schoonmaak afwas en de was opvouw. Ik weet wel dat t niet hoeft maar ik weet uit eigen ervaring hoe fijn het is als je thuiskomt en je keuken is schoon of je vloer of je wasgoed. T staat misschien niet das waar je gewend bent maar t is wel gedaan. Dus ik zeg opruimen mag maar t hoeft niet. Zeker niet als t bedankje uitblijft. Als mama van 3 kleine kinderen ben ik blij met alles wat een ander voor me doet maar ik neem het niet aan als vanzelfsprekend. Succes!!!

6 jaar geleden

NEE je kunt ook broodje smeren op een bord dat je later op de aanrecht zal laten staan. Laat hun t huishouden voeren op hun manier.

6 jaar geleden

Ik zou het niet doen! Wat ik wel zou doen is wordt de grond vies van de hagelslag even stofzuigen en de wc schoonmaken als er over de wc is geplast kortom je eigen rommel haha

6 jaar geleden

Als je het vervelend vindt dat je eerst het aanrecht op moet ruimen dan kun je haar vragen dat voor jou te doen omdat je er last van hebt... in plaats van deze vraag hier te zetten kan je het haar ook gewoon vragen of ze dit verwacht... mijn moeder past wekelijks op mr ik verwacht helemaal niet dat ze mijn huishouden doet! Gelukkig doet ze dat ook niet... en lui vind ik nogal veroordelend... ze doet leuke dingen met je kleinkinderen, dat is niet lui, dat zijn andere prioriteiten!