Snap
  • Mama
  • ziekenhuis
  • operatie
  • #zorgenkindje
  • Mamazijn
  • Eerlijkmoederschap

Operatie.

Lieve, lieve Lou.

3 weken geleden stond de operatie gepland maar werd last minute afgelast omwille van je windpokken. Een enorm tegenvaller voor mama, die tijd nodig had om dat even te verwerken.

Morgen is het hopelijk echt zo ver, de spannendste ingreep van allemaal. De chirurg zal je mooie gezichtje helemaal 'af' maken. Je lipje en neusje zal definitief gevormd worden. Het verhemelteplaatje zal er na 3 maanden uit mogen en je zal weer opnieuw moeten leren eten, want je was dat nu zo gewend. Het zal binnenkort bijna lijken alsof alles achter de rug is, als er aan de buitenkant niets meer te zien is, maar dat is helaas niet het geval. Je tandboog en verhemelte is nog steeds open en laat dat nu net voor de meeste problemen zorgen.

Wat jij al meegemaakt hebt op je jonge leven, dat is ongelooflijk en als ouders wil je niets liever dan alles overnemen, maar dat kan niet. We kunnen je alleen maar helpen en troosten. Er te zijn voor jou om je zo comfortabel mogelijk door de komende periode te loodsen.

Mama en papa kijken er enorm tegenop, maar tegelijk ook naar uit. We bereiden ons voor op een zware periode, vol buikkrampjes en diarree van de antibiotica, vol ongemak van je gespalkte armpjes, vol pijn en moeilijkheden met drinken.

Mijn moederhart bloedt. Om jou, die weer maar eens een ingreep moet ondergaan. Om je broertje, die extra naar de opvang moet en het met minder aandacht zal moeten doen.

Het blijft elke keer een emotionele rollercoaster waar mama's emoties alle kanten op flitsen. Ik voel me schuldig dat jij dit moet doormaken. Elk keer weer.

Maar we komen er wel, samen, als gezin. Stap per stap. Dag per dag.

Ik hou van je, kleine man.

4 jaar geleden

Mijn bonuszoon is ook geboren met schisis. Zijn operatie is goed gegaan Hij werd geopereerd toen hij 13 maanden was. Het resultaat is prachtig. Nu inmiddels is het een stoere kerel van 12 jaar. Op zijn 10de hebben ze zijn gehemelte dicht gemaakt met bot uit zijn kin. Na een paar dagen vloeibaar eten kon hij bijna alles weer. Alles moet je steeds weer overnieuw leren. Praten, eten, drinken, fluiten, snuiten. Noem maar op. Daar bij hebben sommige kindjes met schisis ook gehoor problemen, die van ons draagt gehoorapparaten en doet het daar prima mee. Mocht je vragen hebben dan kan je ze altijd stellen. Ik weet niet alles want ik ken hem vanaf dat hij 6 jaar oud was.