{{ message.message }}
{{ button.text }}

Ook dit is een fase..

Peuterpuberteit

Afbeelding blog 'Ook dit is een fase..' Achtergrond blur afbeelding

Afgelopen week was Julius precies 2,5 jaar. Ik vind dit stiekem wel weer een mijlpaal. De babytijd is nu echt echt voorbij en hij wordt steeds meer een kind. Dat dit niet zonder slag of stoot gaat blijkt wel uit de laatste weken. De peuterpuberteit heeft zijn intrede gedaan en is vrij pittig. Mijn altijd vrolijke dreumes lijkt soms veranderd in een peuter met zorgen. Hij zit zichzelf duidelijk in de weg en als moeder vind ik dat heel naar om te zien.

Gelukkig hebben we inmiddels samen een goede modus gevonden, maar ik ga niet ontkennen dat het hard werken is. Meerdere malen per dag tel ik rustig tot tien, geef ik toe als ik het de strijd niet waard vind en zoek ik de balans tussen troosten, begeleiden en standvastig blijven. Meebewegen is momenteel mijn geheim om alles in goede banen te leiden. Desondanks vinden er hier dagelijks de grootste rampen plaats als Julius erachter komt dat ik de deur al dicht heb gedaan, er druiven op zijn bord liggen of het buiten waait. Het werkt dan ook niet mee dat zijn laatste kiezen momenteel doorkomen en hij daardoor gevoeliger is. Zelfs zo gevoelig dat hij soms zo hard huilt dat hij stopt met ademhalen en daardoor blauw aanloopt en slap wordt (hierover in een andere blog meer).

De grootste truc om het voor iedereen leuk en leefbaar te houden is denk ik blijven lachen, relativeren én het er met andere moeders over te hebben. Ik heb het geluk dat er meerdere moeders in mijn omgeving zijn die deze fase herkennen of er zelf ook in zitten. De blijk van herkenning helpt mij relativeren en beseffen dat het overal hetzelfde is. Daarnaast is het soms fijn om te kunnen sparren over verschillende oplossingen bij peutergedrag, slaapproblemen en ga zo maar door. It takes a village to raise a child, daar ben ik meer en meer van overtuigd! Ook deze fase gaat weer voorbij. Toch kan ik niet wachten tot ik weer iedere dag mijn blije, vrolijke peuter zie!

*Mamaplaats faciliteert een open en voor iedereen toegankelijk social platform. Zij is niet verantwoordelijk voor inhoud en authenticiteit van posts. Algemene voorwaarden.

Login bij Mamaplaats
Login

Nog geen account bij Mamaplaats?
Registreren
profiel aanmaken

Ik heb al een account.
Ja, dat wil ik

Nee, dank je