Snap
  • Mama

Oh, foei.... potjes....

En zo blijkt ineens dat de voeding uit potjes heel, heel, heel erg slecht is voor je kleine uk.

Ik las een artikel waarin een mevrouw de voeding uit potjes volledig afbrand. Het is te lang houdbaar, wordt te lang verhit en bevat geen pure smaken doordat er zoetstoffen aan toe zijn gevoegd. In het artikel noemt zij ook het gebruik van vette producten. Dat die juist beter zijn dan de magere. En de mevrouw kan het weten want ze heeft levensmiddelentechnologie gestudeerd.  Aan het einde van het artikel moest ik dan toch ineens heel hard lachen. Blijkt het een advertentie te zijn voor haar eigen product; minder lang verhit dus verser. 

En jawel, gelukkig was er weer een enorme horde moeders die met elkaar de discussie aangingen. Ook ik heb mij laten verleiden door een reactie te plaatsen. Er is geen onderwerp waar moeders niet over met elkaar in discussie gaan. Schreef ik eerder al over de bemoeimaffia, er is weer een (oude) nieuwe discussie opnieuw aangewakkerd; voedsel. 

Iedereen die mijn blogs leest weet inmiddels wel zo ongeveer dat ik geen keukenprinses ben. Dat ik een nuchter persoon ben en de meeste dingen gewoon lekker op mijn eigen manier doe. En zo doe ik het ook met voeding. 

Vanaf 4 maanden mocht Sara wennen aan vast voedsel. Ik dacht; vers is het beste! Dus heel enthousiast kookte ik 3 wortels, 5 sperziebonen en een stronk broccoli. En toen met de staafmixer pureren. Ook kocht ik allemaal diepvriesbakjes waar ik al mijn al dan niet gepureerde creaties in kwijt kon. Zo kon ik mooi mijn diepvries vullen en kon Sara altijd lekker vers eten. Na letterlijk een week had ik een kast vol met ongebruikte diepvriesbakjes en mijn voorraadkast gevuld met potjes Olvarit, Hipp en Etos babyvoeding. Sara bliefde mijn met liefde gepureerde worteltjes niet. Als ik de foto's terugkijk schiet ik weer in de lach. Met een vies gezicht spuugde ze de verse onbespoten wortels weer uit. Ik probeerde het nog met de sperziebonen en de broccoli, maar het was geen doorslaand succes. 

Na een week overgestapt op potjes. Wat een verschil. Met smaak werd er gegeten. Oh nee, dat kwam natuurlijk door de mevrouw uit het artikel genoemde zoetstoffen en te lange verhitting waardoor het nergens meer naar smaakt. Toch ging het ene na het andere potje leeg. Behalve de potjes met fruit. Zodra ze geprakte banaan had geproefd wilde ze geen potjes meer. Prima, gingen we fruit pureren.

Na 6 maanden kreeg ze er brood en rijstwafels bij. Werden met smaak opgegeten. En gewoon volkoren brood, geen glutenvrijspeltmeergranen brood. Gewoon normaal brood. En normale rijstwafels. Met zeezout. 

En toen werd Sara zomaar ineens 1 en mocht ze 'met de pot mee-eten'. Dat was echt een waar festijn voor haar! Want wat blijkt? Heb ik zomaar een kind dat alles lust. Maar dan ook echt alles. Er iets niets dat ze niet lust. En vanaf toen begonnen ook de opmerkingen; "wacht maar, het is een fase. Over een poosje eet ze echt niet meer" en "het eten zit straks op het behang ipv in het buikje". En meer van dat soort opmerkingen. Doodmoe werd en word ik ervan. 

Inmiddels is ze 2 en jawel... ze eet nog steeds alles! Inmiddels vind ze wel een paar dingen iets minder lekker, maar zodra ik vertel dat we gaan eten staat ze letterlijk te juichen! Ook als ik vertel dat we witlof eten. Of spruitjes. Olijven zijn in huis niet veilig, ze zijn zo op! Je kan je zo voorstellen dat ik er erg blij mee ben. 

Terug naar het artikel en de discussie. Het artikel was natuurlijk een advertentie. Al zat er wel een kern van waarheid in. Volle producten (melk, yoghurt e.d.) zijn naar mijn idee (en mening) ook beter. En niet geheel onbelangrijk is dat er gewoon meer smaak aan zit. Maar dat potjes puur slecht zijn? Nee hoor, daar geloof ik niet in. 

Er zijn mensen die in de reacties op dat artikel beweren dat vers het allerbeste is en dat hun kind daarom alles lust. Ik heb echter het bewijs dat met alleen potjes je kind ook een alleseter kan zijn. Daarnaast is Sara kerngezond en de keren dat ze verkouden is geweest? Ehm... 2 of 3 keer? Waar ik gewoon niet tegen kan is dat de 'potjes-moeders' keihard worden afgebrand. Ik ga iemand die elke dag uren staat te koken en te pureren ook niet afbranden? 

Inmiddels is Iris geboren en die mag over een poosje ook wennen aan vast voedsel. Ik heb straks weer aandelen in potjes babyvoeding. Ik stouw mijn voorraadkast tot aan de nok toe vol met wortels, sperziebonen en broccoli. Uiteraard wel de varianten die kapotgekookt zijn en waar zoetstoffen aan zijn toegevoegd ;-)

8 jaar geleden

Ik voelde me af en toe een slechte moeder door potjes te geven, dus zoveel mogelijk vers. Inmiddels is mijn zoontje 3,5 en kwam ik er achter dat een vriendin van me met een eigen KDV, haar dochter van 3,5 alleen maar potjes geeft! Haar dochter lust niks anders. Het meisje is supergezond en goed ontwikkelt op alle vlakken (ze loopt natuurlijk ook elke dag in de KDV van moeder). In tegenstelling tot mijn zoon, die door de griep een hartritmestoornis heeft gekregen...... Alle schuld/schaamte voor de potjes is inmiddels helemaal weg.

8 jaar geleden

Gelukkig mag en er bij wet & regelgeving in Nederland niets worden toegevoegd in babyvoeding!!! Dus ook niet in potjes...!! Dat gaf mij als potjesmoeder een aardige geruststelling... ;-) Alle reclame over babyvoeding is dus eigenlijk onzin want alles is t zelfde.

8 jaar geleden

Groot gelijk hoor! Ik gaf ook altijd potjes en daar kreeg ik ook wel eens reacties op: "Geef jij potjes???" Ik ging daar niet op in. Ik begrijp ook niet waarom mensen daar iets van willen vinden. Het maakt mij echt niet uit wat andere moeders hun kind geven en waarom. Dat moet iedereen toch lekker zelf weten? Jammer van mijn energie hoor.

8 jaar geleden

Hahaha... ook echt!! Herkenbaar.. "Je moet het zelf pureren, wedden dat hij het dan wel lust? " ik ga het toch voor de zekerheid even proberen.