Snap
  • Mama
  • timemanagement
  • creatief
  • schrijven
  • bujo
  • bulletjournal

Nieuwe rage of blijvertje?

Bulletjournaling (bujo) voor mama's (en papa's)

Wellicht heb je er al van gehoord, de Bullet Journal. Momenteel razend populair in allerlei variaties voorkomend. De een maakt er complete kunstwerken van, de ander gebruikt het puur functioneel en dan heb je nog alles daar tussen in. Maar wat is een Bullet Journal nu eigenlijk?

De bedenker van de Bullet Journal

De bedenker van het Bullet Journal systeem is de Amerikaan Ryder Carrol. Hij bedacht een systeem waarbij alle losse lijstjes met taken en dingen die we niet mogen vergeten, overzichtelijk bij elkaar komen in 1 notitieboek. Carrol noemde het Bullet Journaling omdat hij met zogenaamde bullets werkt, aandachtspunten. Plus het idee van kort maar krachtig opschrijven van de taken, journaling. Het moet in zijn oorspronkelijke systeem vooral niet veel tijd kosten. In het volgende filmpje legt hij het duidelijk uit:

https://www.youtube.com/watch?v=fm15cmYU0IM

Waarom een Bullet Journal voor mama's en papa's?

Voor mij is dit systeem ideaal. Er moet altijd veel onthouden worden, van afspraken voor zowel mijzelf als de kinderen tot huishoudelijke klusjes, tot boodschappen en ga zo maar door. Losse briefjes raakte ik altijd al kwijt en schreef het daarom op in mijn agenda. Maar in mijn agenda liep ik altijd steevast tegen te weinig schrijfruimte op. De papieren agenda werd vervangen door de digitale op de smart phone. Hierin hebben mijn man en ik een gezamenlijke agenda.  Maar ook hier miste ik een duidelijk overzicht waarin ik alles kwijt kon. Totdat ik op het fenomeen Bullet Journal stuitte.

 

Alles kan ik in mijn Bullet Journal 'kwijt'!

Eerst heb ik het systeem geprobeerd in een zelf geknutseld notitieboekje om vervolgens over te gaan tot een 'echte'. Het leuke van Bullet Journaling vind ik ook dat alles mag en niets moet. Gaandeweg leerde ik al doende wat voor mij wel en niet werkt. Werkelijk alles wat in mij opkomt en wat ik moet of wil 'onthouden' schrijf ik op. De index zorgt ervoor dat ik alles simpel weer terug kan vinden maar de pagina's die ik veel gebruik heb ik ook een 'tabje' gegeven. Al mijn 'functionele' dingen kan ik er in kwijt maar ook mijn creativiteit. Als ik bijvoorbeeld zin heb om een voorpagina 'op te leuken' met een tekening, dan doe ik dat. Ook vind ik het leuk om in mijn bujo te oefenen met het schrijven in het Fries.

Nieuwsgierig geworden?

Typ op Google of YouTube het woord Bullet Journal (of afgekort BuJo) in en er zullen hele reeksen aan websites en filmpjes verschijnen. De makers hiervan leggen jou maar al te graag uit wat je allemaal met de Bullet Journal kunt doen. Ook ik ben benieuwd wat jullie van dit systeem vinden. 

Dus bullet journaling voor mama's (en papa's) Yeeh or Neeh? :-D

Snap
Snap
Snap
Snap
Snap

Hoi! Ja bij mij ook grotendeels praktisch maar af en toe mijn creatieve uitspattingen of heel simpel stickertje plakken vind ik ook leuk! Ja nog een Fries haha, volgens mij heb ik jouw naam wel voorbij zien komen. Kan het kloppen dat jij workshops geeft in Friese bibliotheken?

Leuk zo'n bullet journal! Ik heb er zelf ook eentje, maar ik heb nog niet echt de tijd gevonden om er iets leuks mee te doen. Het is nu puur een praktisch ding ;). En leuk om hier een mede Fries tegen te komen.