{{ message.message }}
{{ button.text }}

nieuwe lijstjes maken kan ik weer van de lijst strepen!

Over lijstjes inclusief een voorbeeld van mijn to do list + shema voor de komende week

Afbeelding blog 'nieuwe lijstjes maken kan ik weer van de lijst strepen!' Achtergrond blur afbeelding

Lijstjes. Iedereen heeft vast in zijn leven wel minimaal 1 lijstje gemaakt. Maar veel van ons is continu bezig met lijstjes. Lijstjes voor dingen die aangeschaft moeten worden. Lijstjes van dingen die gebeuren moeten of die je juist graag wilt doen. Verlanglijstjes ;) Zelf heb ik natuurlijk ook heel veel lijstjes. Ik heb een lijstje van wat ik wekelijks moet doen, wat ik binnekort nog moet doen en wat er later nog moet gebeuren. Ook heb ik een lijstje van wat ik nog aan wil schaffen, eentje van de kleding die voor ons zoontje gehaald moet worden en nog vele checklists voor verschillende situaties, zoals bijvoorbeeld een grote schoonmaak.

Het maken van lijstjes zorgt ervoor dat ik de chaos in mijn hoofd een beetje kan ordenen. Zonder die lijstjes ben ik continu aan het denken wat ik allemaal nog moet doe. Ik val daarbij dan ook vaak in herhaling, omdt ik er wel aan denk, maar nog niet gedaan heb. Daarbij maakt het me soms zelfs lusteloos, omdat ik het idee heb dat er bergen verzet moeten worden, wardoor ik geen energie heb om ergens aan te beginnen. Ook helpt het om dingen een beetje beter te kunnen plannen. De to do list is natuurlijk erg variabel. Het was alweer een paar weken gelden dat ik een goede lijst had gemaakt en ik betrapte mijzelf erop dat ik naast de dagelijkse dingen eigenlijk nog maar weinig extra deed. Dat is sonde van de tijd en de lijstjes worden zo alleen maar groter. Dus tijd voor nieuwe lijstjes! Bij deze gun ik jullie een kijkje in mijn to do lists.

to-do-soon_1456234216.jpg

to-do-later_1456234285.jpg

Na het maken van deze lijstjes ben ik klaar voor de volgende stap: het inplannen. Ik maak altijd een schema in een spreadsheet. Ik verdeel de blokken in de dagen van de week en de tijd van opstaan tot slapen gaan. De tijden die ik er naast heb staan zijn natuurlijk meer een indicatie dan een verplichte lijn, want een kind laat zich niet altijd even strak plannen. En er kan ook altijd iets tussen komen, zoals onverwacht bezoek (van mijn schoonmoeder) of extra opruimwerk door een te uitbundige dreumes. Maar over het algemeen komt het aardig overeen met de richtlijnen en als het al wat afwijkt schuif ik gewoon een beetje heen en weer. Als ik de basis van de sheet af heb begin ik het in te vullen. Mijn to do lijstjes maak ik altijd in het kladblok op de computer, dus kan ik het makkelijk knippen en plakken in de sheet. Eerst vul ik de dingen in die elke dag rond dezelfde tijd gebeuren, daarna de dingen die wekelijks terugkeren en dan kunnen de oveige taken erbij. Als ik weet dat ik visite krijg of zelf weg moet zet ik dit er ook bij. Ik zet niet alles heel uitgebreid erin. Dingen als koken, douchen en luier vervangen zet ik er niet allemaal los bij, want dit zijn onderdelen van de rituelen. Eigenlijk zou ik afwassen ook wel weg kunnen laten, maar ik merk dat ik dat soms toch nog wil vergeten als we het even druk hebben. Als laatste mag ik nog wat spelen met kleurtjes om extra overzicht te creeeren en ik ben weer klaar voor de start. Zo ziet mijn schema voor de rest van deze week eruit. Ik heb zondag tot en met dinsdag ook al ingepland, maar die staan hier niet bij. Anders zou het niet meer leesbaar zijn.

planning%20feb2_1456234436.jpg

Ik maak niet wekelijks een schema, maar op de momenten dat ik merk dat ik vastloop maak ik dus weer een nieuwe. Het voordeel van zo'n spreadsheet is dat als de ene week voorbij is, ik makkelijk weer een nieuw schema kan maken door de niet vaste taken te vervangen. Ondanks het schema lukt het me alsnog niet om alles te doen zo als ik het in het schema heb staan, maar uiteindelijk gebeurd er meer dan wanneer ik het gewoon op zijn beloop laat. Ik ben benieuwd wat me deze week wel en niet gaat lukken. Ik verwacht dat de belastingaangifte en de foto's maken misschien nog wel door geschoven gaan worden. Deze week heeft de maandelijkse hormoonhuishouding mij weer te pakken waardoor ik veel hoofdpijn heb en dus ook weinig zin in dingen ;) Ook ben ik bang dat het afmaken van het boekje langer gaat duren dan gehoopt, omdat ik hiervan een beetje afhankelijk ben van foto's die bij mijn vriend op de pc staan. En die is altijd druk, druk, druk!

Maken jullie ook to do lijstjes? En wat moet er bij jullie allemaal op korte termijn gebeuren?

*Mamaplaats faciliteert een open en voor iedereen toegankelijk social platform. Zij is niet verantwoordelijk voor inhoud en authenticiteit van posts. Algemene voorwaarden.

Tags: #Mama

Login bij Mamaplaats
Login

Nog geen account bij Mamaplaats?
Registreren
profiel aanmaken

Ik heb al een account.
Ja, dat wil ik

Nee, dank je