Snap
  • Mama
  • Gezond

Niet zwanger worden? Gebruik anticonceptie: de spiraal

Om niet zwanger te worden heb je anticonceptie nodig. De spiraal is hier een voorbeeld van. In dit artikel lees je meer over de spiraal.

Anticonceptie: de spiraal

Je wilt (voorlopig) even niet zwanger worden, of je wilt helemaal niet zwanger worden. Dan heb je anticonceptie nodig. Er zijn verschillende vormen van anticonceptie. In dit artikel lees je meer informatie over de spiraal (het spiraaltje). De spiraal is een voorwerp dat door de huisarts in je baarmoeder wordt ingebracht en zo voorkomt dat je zwanger wordt.

Er zijn verschillende soorten spiraaltjes, met hormonen en zonder hormonen.

Koperspiraaltje

Een koperspiraal bevat geen hormonen. Dit is erg handig wanneer je geen extra hormonen in je lichaam mag of wilt. Bijvoorbeeld wanneer je borstvoeding geeft.
Een koperspiraal kan 10 jaar bescherming tegen zwanger worden bieden. Het koper van het spiraaltje zorgt ervoor dat de zaadcellen van de man inactief worden. Toch vindt er soms een bevruchting plaats. De koperspiraal zorgt er dan voor dat het eitje zich niet kan innestelen en zo word je dus alsnog niet zwanger.

Hormoonspiraaltje

Het hormoonspiraaltje voorkomt een zwangerschap door middel van het afgeven van hormonen aan de baarmoederwand. Net als wanneer je bijvoorbeeld de pil slikt, word een zwangerschap hier dus voorkomen door hormonen. Een hormoonspiraal geeft 5 jaar bescherming tegen zwanger worden

Inbrengen van een spiraal

De spiraal wordt ingebracht door je huisarts. Er wordt aangeraden om ongeveer een uur voordat het spiraaltje wordt ingebracht een pijnstiller te slikken tegen eventuele krampen.
Het spiraaltje wordt tijdens of vlak na een menstruatie ingebracht. Dit wordt op dat moment gedaan zodat je zeker weet dat je niet zwanger bent.
Het spiraaltje is vanaf het moment dat het ingebracht is werkzaam.
De huisarts schuift het spiraaltje door een dun hulsje via de vagina in de baarmoeder.
Na plaatsing is er een kleine kans dat de spiraal niet goed blijft zitten, daarom moet je na 6 weken nog eens voor controle komen. Bij mama Chantal bleef het spiraaltje helemaal niet goed zitten, haar verhaal kun je hier lezen: http://www.mamaplaats.nl/blog/mijn-mirena-spiraal-is-gaan-zweven. Gelukkig komt dit maar heel zelden voor!

Bijwerkingen van een spiraal

Door een koperspiraal duren menstruaties meestal wat langer en kunnen ze wat heftiger worden, ook kun je tussen de menstruaties door wat last van bloedverlies en meer vaginale afscheiding hebben. Dit kan verder geen kwaad.
Een hormoonspiraal kan ervoor zorgen dat je wat last hebt van gespannen borsten of lichte misselijkheid. Deze spiraal zorgt ervoor dat menstruaties wat korter duren en minder heftig zijn, of dat je menstruatie helemaal weg blijft. Ook bij dit spiraaltje kun je tussen de menstruaties door wat bloedverlies hebben of meer last van vaginale afscheiding.

Vruchtbaarheid na de spiraal

Als de spiraal verwijderd is ben je direct weer vruchtbaar. Dit wil natuurlijk niet zeggen dat je ook direct zwanger wordt. Dit is per vrouw verschillend. Over het algemeen komt je normale menstruatiecyclus weer op gang binnen 6 maanden na het verwijderen van het spiraaltje.

Heb jij een spiraal (gehad)? Wat zijn jouw ervaringen hiermee? Werkte het goed en bleef het goed zitten?

9 jaar geleden

ik heb nu voor de 2e keer de mirena (die om de 5 jr vervangen moet worden) laten plaatsen. tussendoor wilden we zwanger worden, dat is met 6mnd gelukt en inmiddels is onze zoon alweer 1,5jaar. beide keren nauwelijks last van het plaatsen gehad en ik vind het heerlijk dat ik NOOIT meer ongesteld ben, hooguit eens een beetje afscheiding, maar als ik vervolgens een inlegkruisje gebruik is het alweer overbodig. ook geen buikkrampen of andere ongemakken, ik zou het iedereen aanraden. de koperen spiraal durfde ik niet, al is om de 10jr vervangen ook wel aantrekkelijk.

9 jaar geleden

'k Ben het in principe met je eens; alleen is het voor mij geen voorbehoedsmiddel maar een medicijn... (om endometriose niet te verergeren), het is dus ietwat kort door de bocht om het spiraaltje zo af te schilderen.

9 jaar geleden

Mijn spiraal koste 150 euro alles vergoed gekregen

9 jaar geleden

Ik heb 2,5 jaar geleden de Mirena laten plaatsen. De eerste 3 maanden aan één stuk door iedere dag bloedingen gehad.... Balen dus! Ook had ik erg veel last van buikpijn. Daarom nog twee keer op een extra controle geweest bij de gynaecoloog, maar het bleek toch goed te zitten. Ik had mezelf als doel gesteld om het minimaal een jaar te laten zitten en als ik dan nog last zou hebben, wilde ik het eruit laten halen. Het zit er nog steeds in, maar ik twijfel nog steeds of ik de 5 jaar volhou. En of ik het een tweede keer ga doen.... Helaas behoor ik niet tot de gelukkigen die niet meer menstrueren en er geen last van hebben....