Snap
  • Mama
  • Gezond

Niet alles moet, maar wat mag?

Niet alleen kinderen moeten veel.Ouders moeten ook veel. Dat hoort erbij. Maar wat als je niets meer mag maar alles moet?

Niet alleen kinderen moeten veel. Luisteren, Met mes en vork eten, je fatsoenlijk gedragen en uiteraard naar school gaan. Ouders moeten ook veel. Dat hoort erbij. Het ouderschap is heerlijk, maar ook druk.

Zo hoor ik vrijgezelle vriendinnen van mij zeggen dat ze na hun werk lekker thuis komen. Een glaasje wijn inschenken en rustig aan het eten beginnen. Dan dineert ze met haar partner onder het genot van kaarslicht en nemen ze samen hun dag door. De avonden gaat ze regelmatig sporten en anderzijds neemt ze een bad waarna ze heerlijk met een boek op de bank ploft.

Mijn avonden zijn anders. Ik race vanuit werk naar mijn schoonouders. Daar haal ik mijn oudste op, vervolgens fiets ik naar de crèche om daar mijn jongste op te pikken. Avondeten maak ik vaak voor 2 dagen op deze drukke dagen, dus vanavond hoef ik alleen de gister gemaakte Pasta Bolognese met courgette en champignons op te bakken. Dat scheel tijd. Om 18:00 zitten we aan tafel. Mijn man is ondertussen vanuit Leusden thuis gekomen. Hij dekt de tafel. Ik schep de borden op. Een gesprek voeren is nauwelijks mogelijk. De kinderen zijn moe en eten vaak niet door. Meestal is het meer kibbelen dan gezellig praten. Na het eten ruimt mijn man af. Mijn jongste doe ik ondertussen in bad. Mijn oudste in de douche. Na een verhaaltje voor te hebben gelezen is het meestal om 19:30 stil. Dan spring onder de douche en dan begint mijn avond.

Nou ja avond.. Vaak zit in al gappend op de bank en tegen 21:30 ga ik richting bed. Tuurlijk staan mij de avonden ook nog goed bij dat het niet zo hectisch was en de dagen dat ik niet heen en weer naar school moest of naar zwemles en dan tussendoor snel boodschappen halen met mijn jongste. En het huis schoonmaken zodra zij op bed lag.

Het hoort er allemaal bij. De drukte en ook de stress. Het heen en weer vliegen en het soms geen momentje tijd voor jezelf vinden. Maar ik heb gemerkt dat ik het toch anders moet gaan doen. Ja weer een MOET, maar deze keer een MOET om mij mee rust te geven. Rust in mijn hoofd.

Ik ben een druk persoon. Ik wil graag alles regelen en alles goed doen. Voor iedereen. Maar dat gaat niet altijd. Ik heb het idee dat ik alles moet en niets mag. Ik mag niet even rustig op de bank zitten als het huis een bende is. Als de vaatwasser nog uitgeruimd moet worden, als er gestofzuigd moet worden, als ik de was moet vouwen en de badkamer moet schoonmaken.

Ik drink 's morgens mijn koffie terwijl ik sta, eveneens als mijn ontbijt bestaande uit kwart en muesli. Ik doe het tussen de bedrijven door. Op de een of andere manier gun ik mezelf de rust niet. Maar nu... Nu heb ik al 3 weken hoofdpijn. Een drukkende pijn achter mijn oog. Ik ben moe. Ik zie het vaak wazig en met kribbig. Toen viel het kwartje.

Ik ben de laatste tijd ook niet leuk. Ik doe wel leuk, maar voel me niet zo. Ik heb nergens écht zin in en zie alles als een MOET. Iets wat ik ook weer moet doen. Zelfs een drankje doen met een vriendin of naar een verjaardagsfeestje gaan. Ik realiseer me dat ik het anders moet gaan doen en mezelf niet zoveel druk meer moet opleggen.

Zo sprak ik gisteren ook uit hoe ik me voelde naar mijn man toe. Dat ik gewoon de behoefde heb om alleen iets te doen. Echt alleen. Hij beaamde dit en ziet ook dat het zo niet goed met me gaat. Ik wil dingen anders gaan zien om er ook meer van te kunnen genieten. Ik mag het niet rustig aan doen van mezelf, terwijl ik dat juist nodig heb om goed te kunnen functioneren en de sprankelende persoonlijkheid te zijn die ik weet dat ik ben, maar nu vaak fake. Ik moet me weer IK voelen. Negatieve gedachten probeer ik te laten varen en zaken waarvan ik weet dat ik daar gewoon niks aan kan veranderen probeer ik niet te vaak bij stil te staan of over te piekeren.

Omdat ik alles denk te MOETEN, creëer is daarmee alleen maar meer stress en nu dus ook hoofdpijn. Nu kan mijn oudste (voornamelijk) ook erg druk zijn, maar ik ga proberen de rust in mezelf te vinden. Ik ga eraan werken. Aan loslaten, minder druk op mezelf leggen. Ik weet ook dat zodra ik rust creëer voor mezelf, ik meer ontspan en als ik meer ontspan heb ik weer zin om dingen te gaan doen. Om inderdaad dat drankje te doen en naar die verjaardag te gaan.

Als eerste stap heb ik een massage geboekt aanstaande zaterdag. Puur egoïstisch omdat ik denk dat nodig te hebben. Mijn volgende stap wordt iets zoeken waarvan ik ontspan. Yoga of zo. Iets wat ik nooit dacht dat wat voor mij zou zijn, maar wellicht is het een optie. Zolang ik mezelf maar weer een beetje terug vindt, want ik merk dat ik nu de weg een beetje kwijt ben...

7 jaar geleden

Beste Lindamara,heel erg bedankt voor je blog!!!Ik herken mezelf er echt helemaal in en zit op dit moment ook echt vast in alles(werk,kids,huishouden) dus ook m'n hele lichaam.Precies zoals je zegt alles moet en niks mag;ben al blij met 3 kids en drukke baan en hond en huishouden als ik ff zit om te eten of slaap.denk vaak" leuk emancipatie maar dit slaat toch echt door"...wil en moeten ook alles regelen anders gebeurt t niet...ook ik moet leren genieten weer want ik raak zelfs bijna in paniek als ik iets voor mezelf kan doen.. Goed bezig!!Probeer te genieten van je massage en vergeet niet je hoofd even uit te zetten ;) en knap en goed dat je eraan werkt.Ik probeer t ook;) je bent niet alleen!Succes!!!

7 jaar geleden

Heel fijn dat je wel onder woorden kunt brengen waar het probleem ligt. Veel mensen die het zo druk hebben en zichzelf allerlei verplichtingen opleggen kunnen niet de vinger op de pols leggen. Jij wel. Goed op weg dus. Inderdaad: jezelf kietelen is absoluut nodig om weer beter in het leven te staan en te kunnen genieten van kleine dingen om uiteindelijk weer heerlijk te stralen. Moeten omzetten in 'willen' enne dat niet doen omdat je vindt dat je weer iets MOET willen. Succes en sterkte!

7 jaar geleden

Ik herken het wel hoor. Ik had een week of wat geleden ook zoiets en ben gelijk gaan kijken naar dingen waar ik voldoening uit haal. Gelukkig kan ik het combineren met mijn zoontje want ik wil namelijk creatieve dingen dingen doen. Daar haal ik mijn energie uit. Je hebt het gewoon nodig om ook dingen voor jezelf te doen en er eens even helemaal uit te zijn. Sterkte en vooral succes met iets te vinden en te zoeken waar jij je energie uit haalt en wat je MAG doen.

7 jaar geleden

Wat goed dat je de signalen herkent! Er zijn genoeg vrouwen die dat negeren en doorgaan tot ze echt helemaal op zijn. Met als gevolg dat je een tijdje compleet uit de roulatie bent... Ik was daar ok 1 van ;) Het is inderdaad goed om ook even wat tijd voor jezelf in te plannen en als je er goed over nadenkt is dat niet eens echt egoistisch, want zoals al vaker gezegd word; Een happy mama is een happy family! Heel veel succes!