Snap
  • Mama

Nationale Poepdag, laten we het taboe eraf halen!

Poepen, iets wat ieder mens en dier doet, maar waar een onwijs taboe op heerst! Tijd om te doorbreken en laat je kinderen je helpen!

Nationale poepdag, ja het bestaat! Gisteren was het weer zover en stond de hele dag in het teken van poep. Op de radio luisterde ik naar een item, waarin ze een arts spraken die zich hierin had gespecialiseerd. En deze dag bleek vooral in het leven geroepen om de taboe die er heerst op dit onderwerp.

Een taboe waar we allemaal echt wel bekend mee zijn denk ik. Vooral vrouwen kunnen het nog wel eens laten voorkomen, alsof we nooit poepen. En ja, ook ik kan mij daar wel eens schuldig aan maken. Het is toch ook een soort gênant, omdat het stinkt. Je maakt er met veel pech nog rare bijgeluiden bij en het ziet er smerig uit. Het heeft ook alle ingrediënten voor mensen, om zich ervoor te schamen.

Ik hoef je natuurlijk niet te vertellen dat iedereen poept. Het besef is er niet altijd, maar zelfs de Koningin en Beyoncé doen het! Ook zij zijn net mensen.

Toen ik dit item hoorde moest ik er wel een beetje om lachen. Want hoewel het ook bij mij wel eens in dat schaamtegebied zit, veranderde dat wel drastisch na de geboorte van onze kinderen. Ineens hadden we het er elke dag over en werd het ineens heel belangrijk. Alsof je dan ineens wél begrijpt hoe belangrijk en gezond het is.

Gelukkig had het als neveneffect op mij in elk geval, dat ook voor mij het een minder groot taboe werd. Je praatte er toch al dagelijks over, dus ja dat jij het ook doet word ineens makkelijker te benoemen. En je word ook ineens geconfronteerd dat je moet poepen met publiek, vaker wel dan niet in elk geval. En juist doordat m'n kinderen het zo normaal vinden, lijk ik het ook ineens normaler te gaan vinden. Het slaat in de essentie natuurlijk helemaal nergens op, maar zo werkte het wel bij mij. En gelukkig maar, want ervoor schamen is natuurlijk onzin.

Maar het blijft toch onprettig als je op het werk moet en er vlak na jou een collega naar binnen loopt. Dat soort momenten blijven lastig en daar kunnen ook mijn kinderen geen verandering in aanbrengen! Maar goed, ik moet er ook zelf wat aan doen toch? 

8 jaar geleden

Heel herkenbaar voor iedereen denk ik. Het kwartje valt nu ook waarom er gisteren een artikel online stond dat Nederlanders de voorkeur hebben om 's ochtends te poepen. Vond het nogal non nieuws, lijkt me toch logisch dat daar de voorkeur ligt haha. Bij ons op het werk hebben we een collega die altijd hard begint te roepen dat het zo stinkt in de wc. Ik heb een keer gezegd dat ik het was geweest (wat niet zo was) maar je had haar gezicht moeten zien. Dat zal haar leren, je vind het al vervelend genoeg dat je op je werk moet. En dan ook nog zo'n heisa maken. Maar eerlijk. Ik hou het ook liever op tot ik thuis ben.

8 jaar geleden

Erover praten kan ik wel, maar poepen op het werk... nee dat zie ik niet zitten. Ik wil gewoon niet dat iemand in mijn stank oet zitten ;) Mijn vriend heeft helemaal geen taboe om gewoon te zeggen hoe het is. Zelfs in een chatgesprek kan hij ineens afkappen met de mededeling dat hij moet poepen... Maar op het werk poepen doet hij dan ook weer niet ;)