{{ message.message }}
{{ button.text }}

Najaarsmoeheid

Moe, neerslachtig, nergens zin in, emotioneel, prikkelbaar, oftewel najaarsmoeheid.

Afbeelding blog 'Najaarsmoeheid'

Najaarsmoeheid

Najaarsmoeheid, ook wel najaarsdip, najaarsdepressie of seizoensdepressie genoemd. De naam zegt het al: je bent moe en/of depressief door het najaar. De oorzaken zijn waarschijnlijk een verstoorde biologische klok en het gebrek aan daglicht.

Wat te doen tegen najaarsmoeheid?

Wat kun je er tegen doen? De volgende dingen kunnen in ieder geval helpen: lichttherapie, energierijke voeding, actief leven, buiten zijn, vitaminen en mineralen waaronder vitamine D of een hoog gedoseerde multi-vitamine gebruiken, of milde antidepressiva zoals sintjanskruid.

Mijn ervaring met najaarsmoeheid

Ik zit er op het moment weer middenin, elk jaar weer heb ik er last van, maar dit jaar is het erger. Ik ben heel erg moe, snel emotioneel en ik heb nergens zin in. Ik ben het tegen-offensief alvast gestart: ik neem multi-vitamines met extra vitamine D, ik zoek het licht op, ik eet genoeg, ik doe veel op de fiets of lopend, maar het heeft helaas nog even tijd nodig.

Wat een geluk dat ik voor mijn kinderen mijn bed uit moet, want anders zou ik de hele dag blijven liggen en geloof me, hoewel dat erg aanlokkelijk klinkt als je depri bent, dat werkt juist averechts. Als je depri bent, kun je het gevoel hebben dat je veel moet slapen, veel moet rusten, veel binnen blijven dus. En het klinkt misschien raar, maar in dat opzicht moet je niet naar je lichaam of je gevoel luisteren! Je hebt misschien wel meer slaap nodig, maar je hebt ook beweging nodig ... en daglicht ... en dingen doen waar je normaal gesproken gelukkig van wordt.

Het kan heel lastig zijn om de balans te vinden tussen de rust pakken die je nodig hebt en de energie opbrengen om die dingen te doen waar je weer energie van terug krijgt.

*Mamaplaats faciliteert een open en voor iedereen toegankelijk social platform. Zij is niet verantwoordelijk voor inhoud en authenticiteit van posts. Algemene voorwaarden.

Tags: #Mama, #post

Login bij Mamaplaats
Login

Nog geen account bij Mamaplaats?
Registreren
profiel aanmaken

Ik heb al een account.
Ja, dat wil ik

Nee, dank je