{{ message.message }}
{{ button.text }}

Mom struggles

Meer willen dan kunnen

Afbeelding blog 'Mom struggles'

Ik geef het eerlijk toe: ik ben perfectionistisch. En daarmee snijd ik mijzelf vaak in de vingers. Want als alles je goed af moet gaan, leg je de lat erg hoog. Herkenbaar?

Vijftien weken geleden ben ik voor het eerst mama geworden. Alle clichés zijn waar: het is het allermooiste in de hele wereld. Ineens is er een mini-me voor wie ik echt alles over heb, maar ik kan niet alles perfect doen. En nu pas realiseer ik me dat.

10 januari 2019 is misschien wel de mooiste dag van mijn leven: mijn kleine meisje wordt geboren. En ik ben herboren, nu als mama. Alles is nieuw. Niet alleen voor jou, maar ook voor je kleintje die net haar ogen heeft geopend en voor het allereerst de wereld ziet. Als dingen dan niet lukken, is dat stressvol. Stress die jouw kleine er al helemaal niet bij moet hebben. Maar denk eens na: welke pasgeboren moeder weet gelijk hoe borstvoeding werkt, wanneer je kindje wilt eten (denk niet dat er ook maar iets van ritme in zit), wat je kindje wilt als het huilt... En als je dan alles perfect wilt doen, lukt niets meer.


Terwijl je alles nog aan het uitzoeken bent, denk ook maar niet dat er iets van het huishouden terecht komt. Waar wonen we tegenwoordig? Een vuilnisbult! Wel een steriele vuilnisbult natuurlijk, want denk maar niet dat er iets van viezigheid bij mijn kindje in de buurt komt. Dus tijdens het maken van het flesje haal je nog even snel een doekje over de kastjes, een stofzuiger door het huis en doe je de afwas. Want je staat toch in de keuken. We zijn toch immers multi-taskers...?

En hoe doen andere moeders dat: contacten onderhouden? Oja, vrienden en familie zijn er ook nog allemaal. En je wilt natuurlijk niet dat je kindje later niemand herkend. Óf eenkennig wordt.

Last but not least: laten we het werk niet vergeten. En verjaardagen, (kinder)feestjes, lunches, etentjes, babyzwemmen, sporten... En vergeet niet wat te eten en te drinken tussendoor. Of te slapen, want dat blijkt ook wel belangrijk te zijn. 

'S avonds wanneer de dag alweer is verstreken, heb je een vermoeide mama. Uitgeput. Kapot. Pompaf! En was dat het allemaal waard? NEE!


Inmiddels is mijn dochtertje bijna vier maanden oud. Nu pas heb ik geleerd om te genieten. Andere dingen te laten varen, want de tijd vliegt al te snel voorbij! Ik hecht op dit moment meer waarde aan het mama-zijn. Speelmomentjes met mijn dochter, knuffelen, samen even een dutje doen... Héerlijk!
(En ja ik geef toe: stiekem doe ik dat wel het liefste in een opgeruimd huis.)

We zijn allemaal powervrouwen. Het op de wereld zetten van een inieminie mooi mensje is niet makkelijk. En al helemaal niet als je wilt dat alles perfect moet gaan. 

Doe het dus niet perfect, maar doe het goed :) 


Login bij Mamaplaats
Login

Nog geen account bij Mamaplaats?
Registreren
profiel aanmaken

Ik heb al een account.
Ja, dat wil ik

Nee, dank je